Kód pojišťovny

Bolesti kostí

Ilustrační obrázek

Mírná bolest a únava po větší fyzické práci nebo náročném tréninku je normální, ale pokud nás bolí kosti, měli bychom se mít na pozoru. Mezi nejčastější kostní onemocnění patří osteoporóza, která se projevuje úbytkem kostní tkáně.

V souvislosti s těmito změnami dochází ke změně stavby kostní tkáně a kosti se tak stávají křehčí a mají větší tendenci se lámat. K rozvoji nemoci dochází dlouhodobě a v počátku nemoci se nemusí osteoporóza projevovat vůbec žádnými příznaky. Až později se objevují velké bolesti zad nebo kostí.

Genetický základ

Hustota a kvalita kostní hmoty je nám dána převážně geneticky. Udává se dokonce, že genetické faktory ovlivňují až osmdesát procent. Nicméně musíme brát v úvahu také ostatní faktory, kde patří například: věk, výrazné hormonální změny v období menopauzy, nízká tělesná hmotnost, absence pohybu a nedostatečná výživa. Především výživa hraje důležitou úlohu v rámci prevence.

Vápník

Vápník má v organismu několik důležitých funkcí. Zabezpečuje srážlivost krve, činnost srdce, nervosvalovou dráždivost a kontrakci svalů. Společně s fosforem jsou  ve vzájemné souhře při stavbě kostí a ovlivňují také stav našich zubů. Vápník dále pomáhá při vstřebávání železa a pomáhá udržovat tělesnou hmotnost.

Kde hledat vápník?

Velké procento vápníku najdeme v sardinkách, vlašských ořeších, máku, lněném semínku, luštěninách nebo v červené řepě. Hlavním zdrojem vápníku však zůstává mléko a mléčné výrobky. Mezi doporučované potraviny patří zejména zakysané mléčné výrobky (podmaslí, zákysy, kysaná smetana). Využitelnost vápníku snižuje ovoce a zelenina s vysokým obsahem kyseliny šťavelové.

Vitamin D

Vitamin D je důležitý pro vstřebávání vápníku z potravy a pro jeho další vázaní v kostech. Jestliže trpíme deficitem vitaminu D tak kromě měknutí kostí dochází také k oslabení našeho imunitního systému. Základním zdrojem vitaminu D je sluneční svit.

Vitamin D se dostává do organismu po čtvrť hodině. Kvalitním zdrojem tohoto vitaminu jsou ryby (sardinky, tresčí játra, losos). Ti, kteří pracují v noci nebo pobývají omezeně na denním světle by neměli zapomínat na přísun vitaminu D.

Hořčík a zinek

Nesmíme zapomínat na hořčík protože, zvyšuje vstřebávání vitaminu D. Měli bychom proto do našeho jídelníčku zařadit luštěniny, rýži, zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny, semena, brambory a ořechy. Zinek je důležitý pro metabolismus kostní tkáně. Při nedostatečném příjmu zinku dochází ke zpomalení růstu a špatnému hojení ran a zlomenin. Ve starším věku může hrát roli při demineralizaci kosti. Zinek se hůře vstřebává při nadměrné konzumaci cukru a bílého pečiva.

Nezbytné bílkoviny

Nízký příjem bílkovin vede k nedostatečné tvorbě kostní hmoty a ke snížení svalové síly. Při vysokém příjmu bílkovin a současně nízkém příjmu vápníku by mohlo dojít k zvýšenému vylučování vápníku v moči. Pro ženy je optimální příjem bílkovin 1g na 1 kg hmotnosti denně.

Příznaky

Kromě bolesti dochází v  pozdějších fázích onemocnění k rozvoji deformací páteře a k poruchám zakřivení a snížení tělesné výšky. Dochází ke snadnému vzniku zlomenin i při nepatrném úrazu. Nejčastěji se vyskytuje takzvaná kompresivní zlomenina a zlomeniny v oblasti zápěstí a kyčle. Krček stehenní kosti se nachází blízko kyčelního kloubu a snadno se láme zejména u starších osob.

Léčba

Přiměřená tělesná aktivita pomáhá i v pokročilém věku udržovat pevné kosti.

Cvičení je proto v rámci prevence osteoporózy velice důležité, a to jak u žen, tak u mužů. V případě potvrzené osteoporózy je hlavním cílem cvičení udržet nemocné v mobilním stavu. Tělesná aktivita posiluje kosti a zabraňuje další progresi onemocnění. Rovněž po prodělaných zlomeninách by se měli postižení začít pohybovat co možná nejdříve.

Nezapomeňte, že vám ČPZP přispívá na pravidelný pohyb ve svých preventivních programech.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.