Kód pojišťovny

Med jako sladký lék

Ilustrační obrázek

Použití včelích produktů má v přírodním a lidovém léčitelství dlouhou tradici. Léčivé účinky má propolis, včelí pyl, mateří kašička a med.

Nejznámější jsou účinky medu jako léku v případě kožních problémů. I proto se velmi často med používá do různých kosmetických krémů apod. Med je také výborné přírodní antibiotikum, ale má i skvělé antiseptické účinky a skvěle pomáhá při hojení infikovaných ran.

Člověk zná med přibližně 15 000 let. Před 8 000 lety začal chovat včely a zabývat se včelařstvím. Egypťané včely zbožňovali, neboť je považovali za oživlé slzy boha slunce Ra. Faraonům a královským členům rodiny byl med dáván na jejich poslední cestu do hrobu. Řecká mytologie praví, že Zeus byl jako dítě krmen včelami.

Proč nás léčí

Asi 75-79 % medu tvoří cukry (hroznový a ovocný), které tělu umožňují rychlý přísun energie. Nachází se v něm široká škála minerálních látek – železo, hořčík, vápník, sodík, mangan, draslík, dále vitaminy skupiny B a vitamin C. Důležitou složkou jsou taktéž enzymy amyláza a sacharóza.

Med podporuje práci srdečního svalu, a proto má jeho pravidelné užívání význam při nemocích srdce – při srdeční slabosti, srdeční arytmii, vysokém krevním tlaku nebo angině pectoris.
Kdo z nás by nesáhl po medu při kašli, nachlazení nebo chřipce. Většího účinku dosáhneme, přidáme-li do medu lžičku nasekaného tymiánu. Dostatek tekutin slazených medem podporuje tvorbu hlenu a usnadňuje odkašlávání.

Med stimuluje tvorbu serotoninu, který tlumí aktivitu mozku a navozuje klidný spánek. Může také zmírnit bolesti hlavy a neuralgii. Ženský organismus v přechodu reaguje velmi silně na jakékoli změny hormonální rovnováhy. To má za následek návaly a závratě. Proti závratím může pomoci med – každé ráno na lačno a večer před spaním si dopřejte lžíci medu.
Účinky medu lze využívat i při léčbě ledvin a močových cest, nejlépe v kombinaci s urologickým čajem. Jeho podávání se osvědčilo i při nočním pomočování.

Med by měl být součástí stravy sportovců, což bylo známo již ve starém Řecku, neboť zlepšuje činnost srdce a svalů.

Němečtí vědci nedávno zjistili, že med může v některých případech nahradit moderní antibiotika. Úspěchy medu jsou ohromující - infikované rány se hojí v několika málo týdnech, a navíc téměř bez jizev a puchýřků. Med totiž poskytuje tzv. vlhké hojení, které nejenže zabraňuje růstu bakterií, ale také hojí rychleji bez poškození kůže. Med taktéž léčí hrubou a rozpraskanou pokožku.

Med pro krásu

Med je léčivá aktivní přírodní báze, která se v přírodní medicíně používá odnepaměti. Přidává se do koupelí, používá se v kosmetické a masážní praxi. Výhodou medu v aromaterapii je jeho schopnost rozpouštět v sobě éterické oleje. Podle druhu přidaných éterických olejů se násobí jeho vlastnosti hojivé, regenerační, analgetické nebo antimikrobiální. Med je vhodným nosičem pro éterické oleje do koupele, kdy přidáme 8-10 kapek oleje do lžíce medu a dobře zamícháme před rozpuštěním v koupeli. Vytvoříme tak medovou lázeň, která zlepšuje stav pokožky a dodává jí výživu. Masáže medem jsou jednou z tradičních metod lidového léčitelství. Při masáži dochází k výraznému prokrvení pokožky a její detoxikaci. V oblasti velkých kloubů dochází k uvolnění usazených solí, zmírnění otoků a bolestí. V kosmetickém ošetření se detoxikačních účinků masáže medem využívá pro čisticí procedury a pleťové masky.

Koupit ten správný med není snadné

Pokud si myslíte, že zkrystalizovaný med je špatný, nemáte pravdu. Pečlivě také zkoumejte etiketu, na které by mělo být napsáno, odkud med pochází. Velká řada výrobků se ani jako med nedá označit. Někteří výrobci přidávají do medu sirup, v jiných najdete pesticidy.
Při nákupu vůbec nepřihlížejte k tomu, je-li med tekutý nebo tužší. Podle toho kvalitní med nepoznáte. Kvalitní med krystalizuje – je to normální. Pokud se chcete vyhnout krystalizaci, kupte si takzvaný pastový med, který se upravuje šleháním, jež změní konzistenci do podoby pasty. V případě pastového medu se jedná o květový med, převážně řepkový, bohatý na bílkovinné látky a vitaminy _ např. B2, B6, B12, C a E.

Důležité je správně skladovat

Med velmi snadno přijímá okolní pachy, takže je nutné správné uskladnění. Med má také tendenci vázat vlhkost ze vzduchu, takže pokud máte doma příliš vlhko, může v medu dojít k mikrobiologickým procesům, například ke kvašení. K uchovávání medu jsou vhodné dobře uzavíratelné sklenice nebo kamenina. Med patří do sucha a chladna (vlhkost maximálně do 60 %, teplota do 15°C). V kuchyni, ve které běžně vaříte, by med vůbec neměl být. Chraňte ho před sluncem. Myslete na to, že květový med zkaramelizuje, takže ho dávejte do nádoby, která se dá snadno ohřát. Neskladujte med příliš dlouho, i když vydrží, nebude tak hezky vonět a ztratí svou biologickou hodnotu. Ke snížení enzymatické aktivity medu dochází zhruba po čtyřech letech, a to až o polovinu.

Přírodní antibiotikum

Propolis je vosková pryskyřice, kterou včely sbírají z pupenů a kůry stromů. Lidé propolis využívali v různých formách již v dávných dobách. Například v Egyptě byl využíván k balzamování.
Propolis obsahuje celou řadu flavonoidů, vitaminy (kyselinu listovou a vitamin E), minerály (vápník, železo, mangan, křemík, chrom, zinek), mastné kyseliny, enzymy.
Při zánětu dásní se extrakt propolisu používá přímo nebo lze zakoupit ústní vodu s propolisovým výtažkem. Propolis je také účinným anestetikem tlumícím bolest, podporuje obranyschopnost organismu, má antivirotické účinky, působí na virus herpes simplex, který vyvolává ústní a genitální opary. Propolis také urychluje hojení ran, proleženin, popálenin, bércových vředů a veškerých poškození kůže.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.