Kód pojišťovny

Bolestivá záda

Ilustrační obrázek

Za bolesti zad si podle odborníků většinou můžeme sami. Vyvíjíme na ně nepřiměřený tlak, nesprávně sedíme a špatně spíme. Bolest zad je velmi běžná a je to také jedna z nejčastějších příčin naší absence v zaměstnání. Většinou jde o bolest krátkodobou, která se však může často vracet.

Akutní bolest zad je taková, kdy průběh bolesti nepřesahuje dobu tří měsíců, o chronické se mluví tehdy, když trvá déle než tři měsíce. Bolesti zad se nejčastěji lokalizují jen do určitého úseku páteře – krční, hrudní nebo bederní.

Proč nás bolí?

Příčiny bolesti zad se různí. Mohou jimi být vrozené vady, stavy po úrazech, nesprávný životní styl s přemírou psychického vypětí nebo nedostatkem pohybu i některá interní onemocnění a přetížení. Existuje mnoho příčin bolestí zad a taková bolest může být i symptomem jiného onemocnění. Léčba pak patří výhradně do rukou specialistů. Patří sem například vrozené nepravidelnosti páteře, nádory, poranění, metabolické a hormonální poruchy, revmatoidní artritida. Specifickými bolestmi zad se projevují interní a psychosociální problémy. Někdy se dokonce interní onemocnění mohou projevit ve formě bolesti zad ještě předtím, než je určí jiná vyšetření.

Určit přesnou příčinu problémů se zády není vždy možné, i když mnohé napoví místo, kde se bolest objeví, a také délka jejího trvání. Páteř je jedna z nejdůležitějších částí těla a má toho dost na práci – nese hlavu, podpírá trup, chrání míchu a je oporou nervovým kořenům. Přímo nebo nepřímo se podílí na většině pohybů těla a má různé funkce. Aby dobře fungovala, je nutné, aby byly v pořádku ploténky a svaly. Podle statistik však mají nesprávné držení těla i malé děti, a to už v raném školním věku (téměř v 90 %).

Není bolest jako bolest

Šest z deseti lidí zažívá bolest ve spodní části páteře každým rokem. Tati spodní část nese většinu váhy těla a její svaly a vazy jsou tak mimořádně náchylné k poškození. Bolest, která se objeví náhle, má pravděpodobně původ ve svalovém napětí vyvolaném namáhavou nebo nezvyklou tělesnou aktivitou. Někdy se sval může dostat do křeče, aby nedošlo k dalšímu poškození. Pokud se jedná o tento případ, mohou být určité části svalu velmi bolestivé a omezovat váš pohyb.

Tupá bolest, která přichází pomalu, bývá často způsobena špatným držením těla. Těhotné ženy často trpí bolestmi v kříži, protože způsob, jak stojí a jak se pohybují, ovlivňuje rostoucí dítě.

Bolestem zad se nevyhnete v případě, že máte nadváhu. Typické jsou bolesti v kříži a také bolesti krční páteře, spojené velmi často i s bolestmi hlavy. Bolesti bývají nejčastěji v oblasti mezi krční a hrudní páteří, kde poslední krční obratel vytváří jakýsi výstupek. Bohužel toto nepřirozené vysunutí je náročnější pro páteř a svaly na šíji a přední straně krku jsou neustále a nadměrně zapojovány. Přetěžují se tak a objevuje se bolest. Přetížení svalů šíje se může projevit také brněním v prstech a rukou.

Bolest zad mohou způsobovat také vyhřezlé meziobratlové ploténky (výběžek chrupavčitého disku mezi obratli, který tlačí na páteřní nervy a způsobuje bolest) nebo může vzniknout tlak na sedací nerv (zánět sedacího nervu – ischias).

Ploténka, která funguje jako tlumič nárazů mezi obratli, se může časem opotřebovat. Náhlý pohyb pak může způsobit, že rosolovitá látka z vnitřku ploténky začne tlačit na vnější okraj. Když se roztrhne, může být její hmota vysunuta ven – tomu se říká vyhřeznutí. Ploténka a okolní tkáně pak mohou tlačit na kořen nervu nebo na míchu a způsobovat intenzivní bolest. Je-li zasažena páteř, mohou ochabnout nohy nebo jiné části těla.
Bolest způsobená vysunutou ploténkou se objevuje náhle, ale může také vznikat postupně pop nějakou dobu. Zpravidla se během několika týdnů uklidní, přestože je ploténka poškozena trvale. Léčba spočívá v podávání léků proti bolesti a ve fyzioterapii, v některých případech se do blízkosti nervu vstřikuje protizánětlivé látka. Pomoci může i chiropraxe a osteopatie.

Ischias je ostrá bolest, kterou lze pociťovat kdekoli v oblasti, do níž se větví sedací nervy. Bolest často začíná na jedné straně zad (která se dostane do křeče) a pak postupuje dolů do hýždě a nohy. Ischias tedy vzniká následkem tlaku na sedací nerv. Příčinou může být otok v okolí vyhřezlé ploténky nebo špatné držení těla. Od bolesti pomohou analgetika.

Zranění a úrazy

Při jízdě v autě může dojít k tzv. hyperextenzi. K tomuto poranění obvykle dochází tehdy, když auto prudce zabrzdí, nebo dostane náraz zezadu. Srážka způsobí, že sebou hlava prudce trhne dopředu a potom dozadu. Nečekané trhnutí může způsobit poškození obratle nebo postihnout měkké tkáně a nervy krku. Příznaky se mohou objevit hned nebo po jednom až dvou dnech. Projevují se bolestí a ztuhnutím šíje, bolestmi hlavy a slabostí nebo brněním v ramenou a pažích. Někteří lidé pak mívají problémy i několik měsíců. Úlevu poskytnou analgetika a ledové obklady. Lékař může doporučit nošení chirurgického límce.

Abyste se dobře chránili proti tomuto typu úrazy, dobře si v autě nastavte opěrku hlavy. Při opření by měla podpírat zadní část hlavy. Pokud opěrka dosahuje jen k horní části krku, neposkytuje žádnou ochranu a může být dokonce nebezpečná, protože účinek zadního nárazu vše ještě zhoršuje.

Následkem nepříjemného pádu nebo nehody může být vysunutý nebo zlomený obratel. V některých případech může zlomený obratel poškodit míchu, což může vést k ochrnutí. Pokud je podezření na frakturu, je naprosto nutné, aby postižená osoba zůstala v klidu, než přijede lékař. Někdy je nezbytná i operace. Menší fraktura, například prasklina některého kostního výčnělku obratle, může být velmi bolestivá, ale nemá trvalé následky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.