Kód pojišťovny

Když nás trápí svaly

Ilustrační obrázek

Svaly se snadno poraní prudkým neobratným pohybem např. při cvičení, po dlouhé době nečinnosti nebo jsou-li studené. Zahřání svalů vás před zraněním může ochránit. Když svaly použijeme neobvyklým způsobem, začnou bolet.

Může to způsobovat kyselina mléčná – odpadový produkt – která se ve svalech nahromadí. Když odpočíváme, začne kyselinu mléčnou odplavovat obíhající krev. Mírná masáž, horká koupel nebo sprcha pomohou oběh posílit, a tedy také pomoci od bolesti. Silné svaly produkují méně kyseliny mléčné, takže čím jste zdatnější, tím méně vás budou svaly po cvičení bolet.

Nakrmte své svaly

Svaly tvoří z větší části bílkoviny (proteiny). Této živiny musíte dostat každý den alespoň 0,6 mg, abyste svalům dodali to, co pro svou obnovu potřebují. Protein nalezneme v mnoha potravinách – v mase, drůbeži, rybách, sýru, vejcích, cereáliích, luštěninách, bramborách, ořechách.

Potravu bohatou na proteiny je však třeba konzumovat v rozumném množství, protože přebytek proteinů může zatěžovat vaše játra a ledviny.

Jestliže hodně cvičíte, musíte si hlídat, aby vám vaše strava dodávala dostatek energie. Z hlediska získávání energie se nejlépe hodí komplex sacharidů, například chléb, brambory, rýže, cereálie a těstoviny. Ty se totiž rozpadají na glukózu, kterou tělo využívá k posilování svalů.
Dbejte také na to, abyste denně vypili dostatek vody. Nejste-li dokonale hydratovaní, jste unavení a nemáte dostatek energie. Stres a úzkost způsobují, že z poloviny setrváváme ve stavu svalového napětí, což nám odebírá potřebnou energii a způsobuje, že máme svaly a klouby náchylnější ke zranění.

Kdy sval bolí

Křeč je bolestivá kontrakce svalů, která může trvat několik minut. Může postihnout kterýkoli sval, ale nejčastěji to bývá lýtko nebo ruka. Křeč nás často přepadne při cvičení, zvláště byly-li svaly před jeho začátkem studené. Křeč je obvykle způsobena množstvím kyseliny mléčné uvnitř svalu, ale také může vzniknout následkem nedostatečného pití vody a dehydratací. Křeč se taktéž může objevit v případě, že sval je delší dobu držen v jedné poloze, jak o tom „svědčí“ písařská křeč nebo křeč vznikající během spánku. Tento problém může souviset s nedostatkem vápníku nebo soli, které jsou pro stahování svalů nezbytné. Mírné protažení nebo tření postiženého místa křeč pomalu odstraní. Míváte-li křeče často, navštivte lékaře, protože mohou být signálem závažnějšího onemocnění.

Někteří lidé trpí tzv. syndromem neklidných nohou. Tato nemoc se projevuje nepříjemným neklidem svalů nohy – pálením, brněním, pícháním nebo pocitem bolesti. Příznaky se objevují obvykle v noci. Neví se, proč jsou lidé tímto syndromem postiženi, i když je někdy spojován s cukrovkou nebo anemií. Neví se ani, jak tento syndrom léčit, pomoci může protahování  svalů, zahřívání nebo akupunktura.

Svalová vlákna je možné přetížit nebo roztrhnout v případě, že je nepřiměřeně zatěžujeme – například když uděláte náhlý trhavý pohyb nebo se vrhnete do namáhavé a nezvyklé činnosti. Okolní svalová vlákna se dostávají do křeče, aby zabránila pokračování pohybu, a to může být velice bolestivé. Dalšími symptomy jsou otoky a drobné podlitiny. Natržený sval se může hojit týdny, a aby se obnovila jeho síla, je zapotřebí fyzioterapie. Pokud jste byli vystaveni mimořádnému zatížení, je nutné vyšetření rentgenem, aby se zjistilo, zda nedošlo i ke zlomenině. Postižené místo oteče a během několika hodin se objeví podlitiny a silná bolest. Někdy se celý sval přetrhne: stane-li se to, objeví se v postiženém místě dvě boule, oddělené uprostřed mezerou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.