Kód pojišťovny

Bolest dokáže potrápit

Ilustrační obrázek

Mezi nejbolestivější místa našeho pohybového aparátu patří krční a bederní úsek páteře, kolenní a kyčelní kloub. Na těchto místech se nejvíce podepisuje dlouhodobá zátěž, špatná životospráva nebo několik kilogramů nadváhy.

Pochopitelně, že náš pohybový aparát se opotřebuje i vlivem stárnutí, ale pokud se chceme vyhnout úporným bolestem, musíme dbát na celkovou prevenci.

Páteř

Krční páteř tvoří spojovací osu mezi hlavou a trupem a je nejpohyblivějším úsekem páteře, a proto také nejcitlivějším. Krční páteř je velice citlivá na stres, přetížení a průvan nebo klimatizaci. Mnozí lidé trpí většinou tuhnutím zadní strany krku. Mezi doporučovaná opatření patří samozřejmě především pravidelná masáž, cvičení a správná ergonomie. Potíže v oblasti bederní páteře mohou způsobit vystřelování bodavých bolestí do oblasti pánve a dolních končetin.

Opotřebení kloubů

Vlivem dlouhodobého a extrémního zatížení dochází ke ztenčení kloubní chrupavky a také ke ztrátě elasticity. Působení těchto změn může vyústit vzniknout zánět okolní tkáně a deformaci kontaktních ploch a chrupavky. Postupně může dojít až k tuhnutí kloubu. Kolenním kloubům prospívá plavání, chůze, turistika a také redukce hmotnosti a správně odpružená obuv. K onemocnění dochází zpravidla na velkých kloubech, ale může dojít také k zasažení malých kloubů nebo páteřních obratlů.

Osteoporóza

Vlivem osteoporózy dochází k ubývání kostní hmoty, kostra již není tak pevná a začíná se objevovat nepříjemná bolest. Kostem prospívá pestrá a kvalitní strava, pravidelná adekvátní zátěž a také pobyt na čerstvém vzduchu. Vlivem slunečního záření se v kostech vytváří užitečný vitamin D, který velice prospívá našim kostem.

Musíme mít na paměti, že k prvním degenerativním kostním změnám dochází již kolem 30. roku života. Změny na kloubech mohou být vyvolány různými příčinami, proto bychom nenápadné potíže neměli přehlížet.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.