Kód pojišťovny

Jíte maso?

Ilustrační obrázek

Maso již není žádným nadstandardním zbožím, ale v minulosti bývalo maso pouze k svátečnímu nedělnímu obědu. Díky dnešnímu civilizačnímu životu se maso na našem jídelním talíři objevuje daleko častěji. Jestliže k tomu ještě připočteme uzeniny a šunku tak máme masa doslova nadbytek. Velké množství živočišných bílkovin však s sebou přináší zvýšený přísun nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Za týden bychom neměli jíst více než 450 g libového masa.

Obsah tuku

Různé druhy masa obsahují různý obsah tuku. Při nakupování masa bychom měli dbát vždy na to, aby maso bylo čerstvé. To poznáme podle světle červeného (vepřové) nebo tmavě červeného (hovězí) zabarvení. Jestliže objevíme namodrala místa, vzniká nebezpečí, že se maso již začíná kazit a může být napadeno bakteriemi. Co se marinády týče, je vhodnější marinovat maso až doma.

Něco libového

Hovězí svíčková podporuje náš imunitní systém. Nízkotučné maso obsahuje větší množství zinku, který právě zvyšuje naši imunitu. Maso také obsahuje vitamin B12 a železo, které podporují krvetvorbu a správný transport kyslíku. Krůtí maso dodává organismu lehce stravitelné živočišné bílkoviny a přitom téměř žádný tuk. Vitaminy skupiny B podporují metabolismus cukrů a bílkovin. Vhodnou alternativou jsou také kuřecí prsíčka nebo kuřecí nářez.

Jak vařit bez tuku?

Maso můžeme připravit pro nízkosacharidovou večeři opékáním pouze na malém množství oleje a při mírné teplotě. Je vhodné si také pořídit kvalitní nádobí na pečení a smažení. Vhodné jsou pánve s teflonovým nepřilnavým povrchem. Výběru nádobí je vhodné věnovat více pozornosti, protože rozdíly ve schopnostech používaných materiálů vést teplo jsou veliké.

Uzeniny

Uzeniny a podobné výrobky jako jsou salámy, nářezy nebo párky často obsahují velké množství skrytých tuků, to znamená i tuků, které nejsou na první pohled vidět. Pokud chceme sáhnout po nízkotučné alternativně uzenin, můžeme si vybrat mezi kuřecí, krůtí vepřovou nebo hovězí prsní šunkou. Na etiketách výrobků bychom měli pozorně číst údaje o složení a energetických hodnotách. V současné době můžeme nalézt na pultech hypermarketů také velké množství kvalitních bio – produktů.

Sója

Sójové produkty, např. tofu (s´ojový tvaroh)obsahují velké množství hodnotných, lehce stravitelných rostlinných bílkovin a celých nenasycených mastných kyselin. Speciální lahůdkou a večerní náhražkou masa mohou být křupavé opečené plátky tofu.

Ryby

Ryby a mořské plody obsahuj hodně cenných bílkovin, minerálních látek a vzácných stopových prvků. Mimo to dodávají našemu organismu důležité mastné kyseliny včetně omega 3mastných kyselin, které účinně chrání naše srdce. Ryby jsou kromě soli jodizované soli nejdůležitějším zdrojem stopového prvku jódu. Potřebujeme zhruba 180 mikrogramů jódu denně. Pokud máme nedostatek jódu, snadněji přibýváme na váze, protože jód je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Pro správnou funkci štítné žlázy je také důležitý prvek selen.

Zdravé tipy

Ryby rozdělujeme na tučné a málo tučné. Libové ryby mají podíl tuku menší než jedno procento. K libovým rybám patří např. pangasius, pstruh, treska, platýš, mořský okoun. Tyto ryby sice obsahují jód a selen, ale téměř žádné omega 3 mastné kyseliny. Ty jsou obsaženy v tučných rybách, kde počítáme tuňák, sleď, makrelu, šproty, úhoře, sardinky a losos.

Čtěte etikety

V případě, že nakupujeme mořské ryby například mražené nebo chceme konzumovat ryby z konzervy, pak musíme důkladně prostudovat veškeré složení, protože nálevy velice často obsahují skryté cukry.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.