Kód pojišťovny

Endometrióza – častá příčina neplodnosti

Ilustrační obrázek

Endometrióza je nemoc, při které se částečky děložní sliznice zvané endometrium nacházejí mimo dutinu děložní. Nemoc se podle odhadů týká více než dvě stě padesáti tisíc českých žen. Postihuje velmi mladé dívky, ženy, které se marně snaží otěhotnět, ale i ženy s odrůstajícími dětmi. Endometrióza také ovlivňuje sexuální život, mnoho žen trpí bolestmi během sexu nebo po něm.

Co se děje v těle

Vnitřní děložní sliznice, která se normálně odlučuje při menstruaci, se „usídlí“ mimo dělohu a začíná růst mimo ni. Tato ložiska děložní sliznice reagují na hormony, které produkují vaječníky, stejně jako sliznice uvnitř dělohy. Probíhá v nich v podstatě menstruační cyklus, který může být provázen i krvácením. Umístění slizničních ložisek je velmi rozmanité. Mohou být na pobřišnici, vaječnících, přepážce mezi pochvou a konečníkem, v děložní stěně, ale vyskytovat se mohou prakticky kdekoli kromě srdečního svalu a sleziny. A tak vznikají menší ložiska endometriózy prakticky kdekoliv v těle, nejčastěji však v oblasti břicha a pánve. Každá menstruace může znamenat jejich další růst a také riziko vzniku srůstů a cyst, které mohou nejen bolet, ale i komplikovat otěhotnění.
Nejsnáze rozpoznatelná endometrióza je na pobřišnici. Ložiska mohou dosahovat až několika milimetrů. Vzhled ložisek se vyvíjí od mikroskopických, pouhým okem neviditelných, až po rozsáhlejší ložiska červené barvy, která prodělávají stejný hormonální cyklus jako děložní sliznice. Ložiska se při menstruaci odlučují, mění se postupně v modrá, která se hojí jizvou a získávají bílou barvu.

Onemocnění provází bolest

Nejčastějším příznakem endometriózy je cyklicky se opakující intenzivní bolest začínající zhruba 2-3 dny před menstruací, neurčitá bolest v období mezi menstruacemi a bolestivá silná menstruace. Bolesti se přitom mohou vyskytnout bez ohledu na to, jak jsou ložiska velká.

Nejčastějším příznakem onemocnění je pánevní bolest při menstruaci a kdykoliv během cyklu. I když může jít o projev nemoci, většinou ho ignorují nejen lékaři, ale i ženy samotné. Věří prostě tomu, že bolest při menstruaci je normální. Ženy sáhnou po lécích proti bolesti a na lékaře se obrátí jen třetina z nich. Při běžném gynekologickém vyšetření se endometrióza nezjistí. Ložiska nemoci obvykle nejsou vidět na ultrazvuku ani rentgenu. Odhalí se až při laparoskopické operaci. K provedení diagnostické laparoskopie by měla lékaře vést chronická pánevní bolest. Velkým problémem je, že u velkého počtu žen trvá mnoho let, než se lékaři rozhodnou operaci provést. Od výskytu prvních potíží k potvrzení diagnózy nemoci tak uplyne i déle než pět let. Mezitím ložiska endometriózy rostou, přibývají a zdravotní stav ženy se zhoršuje. Spolu s ním často klesá i šance na otěhotnění. Zhruba polovina žen s touto diagnózou má problémy s otěhotněním nebo je dokonce neplodná.

Příčina neplodnosti

Příčin neplodnosti u žen trpících endometriózou je několik. Mohou to být rozsáhlé srůsty, které brání v uvolnění vajíčka, brání vejcovodům při pohybu nebo mohou vejcovod zcela uzavřít. Příčina neplodnosti může být i hormonální. Některé ženy trpící endometriózou mohou mít problémy s produkcí hormonů ve vaječníku a s ovulací. Další příčinou neplodnosti může být syndrom neprasklého folikulu. Jde o poruchu, při které nedojde k prasknutí folikulu na povrchu vaječníku a následnému uvolnění vajíčka. Endometrióza může být příčinou mimoděložního těhotenství.
Samo o sobě to ale neznamená, že když má žena endometriózu, nikdy nebude mít děti. Může mít problém s otěhotněním, proto je dobré těhotenství neodkládat.

Léčba onemocnění

Neexistuje typ léčby, který by byl vhodný pro všechny ženy. Obvykle se při léčbě kombinuje podávání léků s operacemi. Zatímco u některé ženy stačí podávat hormonální antikoncepci, jiné potřebují silnější léky, včetně těch, které ženu uvedou do umělého přechodu, a tím zabrání nemoci dál se šířit.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.