Kód pojišťovny

Zánět krčních mandlí

Ilustrační obrázek

Akutní zánět krčních mandlí se objevuje následkem nachlazení, chřipky, spály nebo jiných infekčních onemocnění nebo poruch lymfatického systému.

Mezi typické příznaky zánětu krčních mandlí patří: únava, nechutenství, horečka, silné polykací potíže, silně zarudlý hltan a zduřené mandle.

Silné a rychle se šířící povlaky na velmi zarudlých mandlích mohou být znakem mononukleózy.

Chronicky hnisavé mandle mohou vést k poškození srdce a ledvin nebo k revmatické horečce.

Jaká je průběh onemocnění?

Mandle jsou orgány, které jsou tvořeny lymfatickou tkání, uspořádané do  prstence kolem větvení průdušnice a jícnu. Slouží jako filtr škodlivých látek z ovzduší, chrání organismus a napomáhají v boji proti onemocnění. Krční mandle leží mezi patrovými oblouky, nosní mandle se nacházejí v horní části nosohltanu za čípkem. Akutní zánět mandlí je sice většinou bolestivý, ale zřídka nebezpečný. Pokud je to nevyhnutné, předepíše lékař antibiotika.

Obranyschopnost organismu

Mandle jsou orgánem, který je důležitý pro obranyschopnost organismu. Po jejich odstranění často dochází k přesunutí zánětu na sousední orgány (průdušky, plíce). Jestliže se zánět mandlí často opakuje a polykací potíže přetrvávají, může být jejich odstranění jediným vhodným řešením. Operativní zákrok by měl být proveden mezi 6. a 12. rokem věku dítěte.

Kloktadla

Pro úlevu bolesti v krku je vhodný odvar z lístků šalvěje, který necháme dítěti kloktat několikrát za den. Dále se používají kloktadla z odvaru jahodníku a ostružníku nebo vymačkaná šťáva z poloviny citróny, kterou dáme do sklenice vody. Děti by měly zůstat v klidovém režimu až do úplného vyléčení.

Obklady

Na bolesti v krku se velice osvědčily obklady. Oloupeme jednu cibuli, nasekáme ji a potom ji na pánvi zahřejeme na tuku. Cibuli pak naneseme na bavlněný šátek a dáme na krk. Nejprve však zkontrolujme, zda cibule není příliš horká, aby nedošlo k popálení dítěte. Po sejmutí zábalu dítěti dobře osušíme krk a následně ovineme jej vlněným šátkem.

Jestliže má dítě vysokou horečku, pomůže zábal lýtek nebo chladivé koupele. Horečku bychom měli srazit v případě, že přetrvává delší dobu nebo pokud má dítě sklony k febrilním křečím.

Sirup z medu a cibule

Cibule je velice prospěšná pro svůj obsah vitaminu C a obsahu síry, éterických olejů. Med má silné léčivé účinky a svou jemnou konzistencí vytváří na mandlích příjemný pocit. Dítěti připravíme sirup z cibule a medu. Nakrájíme několik cibulí na kolečka a promícháme je s medem. Směs necháme 12 hodin odležet a poté vznikne šťáva, kterou může dítě brát po lžičkách několikrát za den.

Výživa při zánětu mandlí

Imunitní systém posiluje především vitamin C, A, E, pyridoxin a kyseliny listová. Příjem dostatečného množství těchto vitaminů se dá zajistit pomocí vhodné stravy. Jako přírodní antibiotikum působí inhibic, protože ničí choroboplodné zárodky, aniž by měl vedlejší účinky farmaceutickýchh antibiotických preparátů. Inhibin se vyskytuje v medu v přírodním stavu. Methylcysteinsulfoxid, aminosloučenina, kterou  obsahuje síra působí dezinfekčně a vyskytuje se zejména v cibuli.

Při zánětu mandlí se doporučuje dítěti nedávat potravin, které vytvářejí hlen. Jedná se především o čokoládu, mléko, máslo, sýr, banány. Dítě bude jistě dobře snášet stravu chudou na bílkoviny bez masa a bez vajec.

Zkuste křen

Křen obsahuje hořčičnou silici a děti její chuť nemají v oblibě, ale pokud promísíme křen s medem, brusinkami nebo troškou smetany dochází k uvolnění hlenu a ničení choroboplodných zárodků. K obkladům se také používá křenová placky, kdy nastrouháme křen a dáme ho na navlhčený hadřík.

Komplikace zánětu mandlí

Komplikace zánětů mandlí se vyskytují jen zcela výjimečně. V případě, že jsou mandle velice zduřelé a dítě nemůže vůbec polykat, měli bychom jeho zdravotní stav nechat posoudit odborným lékařem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.