Kód pojišťovny

Péče o nohy

Ilustrační obrázek

Až čtyřicet procent veškeré populace trpí nějakými potížemi nohou a plísňové infekce tvoří dokonce až jednu polovinu. Na dalším místě se jedná o ortopedické potíže a kuří oka. V teplém a vlhkém prostředí bazénů, sprch a uzavřených bot se rády nacházejí plísňové infekce a mají ideální podmínky k rozmnožování.

Prevence plísňových infekcí nohou

V rámci prevence plísňových onemocnění bychom měli dbát následujících doporučení:

  • důsledná každodenní hygiena nohou,
  • důsledná léčba plísní,
  • neexperimentovat s vlastní léčbou,
  • nevysazovat předčasně protiplísňové přípravky,
  • dbát na osušení nohou,
  • na veřejných koupalištích, saunách apod. používat gumové boty,
  • dezinfikovat vlhké vložky do bot,
  • prohlížet důkladně každý den své nohy

Rituální péče

Příjemná koupel nohou uvolní naše svaly a budeme se cítit dobře. Teplota vody by měla být příjemná a do vody si můžeme přidat koupelový olej nebo pěnu. Nohy necháme ve vodě asi 10 minut a poté si dopřejme masáž chodidel. Můžeme použít kartáček, ručník nebo jen naše ruce. Stejně jako koupel je důležité důkladné osušení nohou. Koupel nohou je stará léčebná metoda, kterou používal S. Kneipp, který se proslavil léčivými účinky vodoléčby. Koupel nohou probouzí radost ze života a stimuluje naše smysly a ovlivňuje pozitivně tělesné orgány.

Syndrom neklidných nohou

Syndrom neklidných nohou se projevuje především nočními náhlými škubavými pohyby nohou. Velký neklid přichází většinou v období před usnutím. Nutkání nohy „rozchodit“ lze pouze těžko ovládnout. Tímto syndromem je postiženo zhruba pět až deset procent obyvatel. Příčina vzniku onemocnění není zcela známá a předpokládá se, že velkou roli hrají genetické faktory a životní zvyklosti. Mezi faktory ovlivňující vznik syndromu patří také konzumace alkoholu, nadužívání soli a absence spánku.

Jak si můžeme pomoci sami?

Při lehkých potížích může pomoct vodoléčba, především střídavé šlapací  koupele nebo střídavé sprchování teplou a studenou vodou. Také bychom neměli nadužívat kofeinové nápoje. Samozřejmě bychom měli vyhledat pomoc odborníka, protože tyto potíže mohou signalizovat vážnější onemocnění ledvin.

Masáž reflexních zón

Noha se zde rozděluje na deset podélných a tři příčné dráhy, které dohromady tvoří třicet zón. Každé zóně jsou přiděleny určité části těla a orgány, přičemž se tělo zmenšeně odráží v chodidlech: orgány hlavy v přednoží, břišní orgány v oblasti ve střední části nohy, pánevní orgány na patě, játra na pravé noze, slezina na levé. Zatvrdliny v jednotlivých zónách způsobují zablokování energetických průchodů. Reflexní zóny jsou energetický systém sám pro sebe, který nelze srovnat s žádným jiným dělením na zóny, jak je známe z akupunktury.

Propojení s orgány

Souvislost mezi funkcí a poškozením orgánů s jejich reflexní zónou na noze je patrná. Nejedná se o žádné komplikované výklady, ale o ošetřování a prevenci. Terapeut položí ruku na nohu a provádí diagnostiku pomocí reflexních plošek. Nohy mají celou řadu nervových zakončení a masáž nohou je velice prospěšná.

Obutí

Obuv podléhá módě a také mnohým tradicím, kterým se dnes velice podivujeme. Například ve středověkých Benátkách potřebovaly dámy dva průvodce, o které se mohly opřít, aby mohly vůbec chodit. Ve staré Číně se dívkám mrzačily nohy a pak se nasouvaly do hedvábných botiček. Noha vznešené dámy směla měřit pouhých 14 centimetrů. Dnes samozřejmě takové extrémy neplatí, ale i tak si někdy dobrovolně obouváme módní výstřelky, aniž bychom mysleli na zdraví svých nohou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.