Kód pojišťovny

Zrakové vady a jejich korekce

Ilustrační obrázek

Dioptrické vady nám umí život velice znepříjemnit a to především tehdy, když jsou kombinovatelné nebo je jich příliš. Podle typu vady vidíme špatně do blízky nebo do dálky, zkresleně vnímáme rovné linie, jemné body nebo můžeme trpět bolestmi hlavy. Mezi nejstarší metodu korekce dioptrické vady patří nošení dioptrických brýlí. Velkým převratem byly kontaktní čočky, avšak jejich aplikace nemusí zdaleka každému vyhovovat.

Mezi naprosto revoluční metodu patří využití laseru v očním lékařství a implantace nitroočních čoček. Pomocí implantace vhodně indikované umělé nitrooční čočky můžeme vyřešit i vidění na všechny vzdálenosti a snížíme tak závislost na brýlích nebo korigujeme astigmatismus.

Jaké jsou nejčastější zrakové vady?

Mezi nejčastější zrakové vady patří: krátkozrakost, dalekozrakost, presbyopie a astigmatismus.

Krátkozrakost (myopie) – jedinec vidí dobře blízké předměty, ale má potíže vidět do dálky.

Dalekozrakost (hypermetropie) – jedinec vidí ostře předměty v dálce, ale má potíže s viděním na blízku.

Presbyopie (vetchozrakost) – Jedná se o přirozený proces stárnutí a objevuje se zhrub a po 40. roce věku. Projevuje se poruchou akomodace čočky, tzv. zaostřováním.

Astigmatismus – projevuje se nepřesným zaostřením obrazu na sítnici, což je způsobeno nepravidelným zakřivením rohovky. Kvůli této nepravidelnosti zakřivení dochází k deformaci vidění. Může se vyskytovat spolu s krátkozrakostí nebo dalekozrakostí.

Kdy se využívá laserové metody?

Odstraňování dioptrických vad pomocí laserové metody patří mezi nejpopulárnější a nejrozšířenější používanou chirurgickou metodu. Z obecného pohledu ji můžeme doporučit pro osoby, které jsou mladší 45 let, s  krátkozrakostí do přibližně -8dioptrií, dalekozrakostí do + 4 dioptrií a astigmatismem, dostatečně silnou rohovkou a bez závažnějších onemocnění oka.

Použití nové čočky

V případě, že je dioptrická vada již velmi vysoká nebo je rohovka příliš tenká, doporučuje se použít raději metodu nitrooční. Takzvaná přirozená nitrooční čočka se nahradí novou, umělou. Nitrooční čočky jako náhrada vlastní čočky jsou do oka implantovány v situaci, kdy vlastní čočka nesplňuje dioptrické požadavky a výměna čočky přinese klientovi vyšší pohodlí, kdy se v průběhu operace odstraní více vad v průběhu jedné operace. Provádí se tak, že operatér rozmělní čočku pomocí ultrazvuku a pomocí speciálního nástroje ji odsaje z oka. Poté se implantuje umělá nitrooční čočka. Celý zákrok se provádí při místím znecitlivění oka a operovaný necítí žádnou bolest. Doba trvání celého zákroku je zhruba 15 minut.

Co je potřeba před zákrokem

Před samotným zákrokem je podstatné přesné změření očí na přístrojích, aby se mohla stanovit správná dioptrická síla umělé čočky. Pro úspěšný výsledek operačního zákroku je podstatná také důkladná konzultace s lékařem, která čočka nejlépe odpovídá individuálním potřebám operovaného.

Typy nitročních čoček

Monofokální čočka -  umí odstranit „jednu“dioptrickou vadu, ale již si neporadí s astigmatismem.

Asférická čočka -  nejlépe napodobuje lidskou přirozenou čočku a zajišťuje výborné vidění za zhoršených světelných podmínek (také si neumí poradit s astigmatismem).

Torická čočka – pokud jedinec trpí astigmatismem a chce se zbavit závislosti na brýlích, i když na jednu vzdálenost, je nutno implantovat torickou čočku. Jen torická čočka umí astigmatismus vyrovnat a tím zbavit nemocného na jedněch brýlích.

Multifokální čočka – umí lámat světelné paprsky tak, že jedinec vidí ostře na různé vzdálenosti.

Multifokální torická čočka – technicky nejvyspělejší a nejsložitější čočka.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.