Kód pojišťovny

Pomohou rady babiček

Ilustrační obrázek

Mezi nejčastější trávicí obtíže patří bolesti břicha, a to převážně v jeho horní polovině. Jedná se o obtíže spojené s objemným množstvím jídla, které si dopřejeme o svátcích nebo při oslavách. Příznaky se liší v závislosti na vyvolávající příčině. Mezi ty nejčastější paří nevolnost a zvracení, říhání, škytavka, pálení žáhy, návrat části žaludečního obsahu do dutiny ústní, plynatost, kručení břicha, průjem či zácpa a bolest.

Když sníte velké množství jídla naráz nebo hodně kořeněné jídlo, může vás začít bolet žaludek. Doporučuje se rozžvýkat lžičku fenyklu nebo kmínu a spolknout. V semínkách těchto bylinek jsou silice, které zklidňují střevní křeče a pomáhají regulovat nadýmání. Kromě žvýkání semínek můžete užít také odvar z fenyklu nebo kmínu. Odvar z fenyklu, kmínu a anýzu pijte před jídlem, nebude vám těžko.

Už ve starověkém Řecku používali lékořici, když je bolelo břicho. Kořen lékořice lze použít k léčbě celé řady obtíží, například menstruačních nebo infekcí dýchacích cest. Zmírňuje zánět a podporuje a obnovuje trávicí proces. Kořen lékořice je oblíbenou součástí čajových směsí. Ani s lékořicí to však nepřehánějte – dlouhodobé používání nepříznivě ovlivňuje iontovou rovnováhu a vylučování vody z těla, takže vznikají otoky. Existuje zvláštní typ lékořice – deglycyrizinovaná lékořice – ta se prodává ve formě žvýkacích tablet a ulevuje téměř okamžitě od žaludečních obtíží. DGL znamená, že byla z lékořice odstraněna látka, která zvyšuje krevní tlak.

Zázvor se používá k uklidnění nevolnosti a žaludečních obtíží. Zlepšuje zažívání, a navíc obsahuje účinné látky proti svírání, takže je skvělý i při žaludečních křečích. Jsou-li vaše obtíže mírnější, pak pijte zázvorový čaj, nejlepší je z čerstvě nastrouhaného oddenku. Soda bikarbona má zásadité účinky, a proto se užívá k neutralizaci žaludečních šťáv při překyselení žaludku – hlavně při pálení žáhy. Rozmíchejte lžičku sody ve sklenici vody a vypijte, můžete přidat pár kapek citronu. Nápoj z jedlé sody byste neměli konzumovat déle než dva týdny. Pokud byste to s její konzumací přehnali, hrozí vám průjem a ztráta některých minerálů a vitaminů.

V případě nevolnosti můžete vyzkoušet akupresuru. Stiskněte kožní záhyb mezi palcem a ukazováčkem na obou rukou. Tlak musí být trvalý a intenzivní, spojený s několikaminutovými masážními pohyby. Stejně stiskněte hřbet chodidla mezi šlachami druhého a třetího prstu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.