Kód pojišťovny

Potíže s hemoroidy a zácpou

Ilustrační obrázek

Nepříjemné bolestivé hemoroidy jsou v podstatě křečové žíly v řitním otvoru a konečníku. Na vzniku hemoroidů se podílí celá řada faktorů, mezi něž patří například: dlouhodobé zácpy a záněty v konečníku, nedostatečný krevní oběh v dolní části trupu, který může být zapříčiněn sedavým způsobem života. Hemoroidy se mohou také vytvářet v období těhotenství.

Strava

Lehčí formy můžeme ovlivnit zvýšeným přísunem vlákniny, to znamená ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků ve stravě. Některé potraviny mají na hemoroidy dobrý terapeutický účinek. Jedná se například o sóju, ovesné vločky, rajčata, melouny, okurky, kyselé zelí, citrusové plody a fíky.

Z velmi doporučovaných potravin je také pohanka, co je obilovina, která obsahuje značné množství bioflavonoidu – rutinu. Jedná se o látku, která působí preventivně proti vzniku hemoroidů.

Vitaminy

Rozhodně bychom se neměli podcenit přísun vitaminu C, a to nejlépe v přirozené formě. Tento vitamin posiluje žilní stěny. Léčebně je také vhodný i vitamin E, který napomáhá zlepšit funkci krevního oběhu.

Čeho se raději vyvarovat?

V případě hemoroidů bychom se určitě měli vyvarovat ostrých a kořeněných pokrmů, které vyvolávají podráždění sliznice konečníku. Tento typ potravin ve většině případů zhoršuje zdravotní stav. Určitě nesmíme podceňovat dostatečný příjem tekutin, který je důležitý pro stav naší stolice. Pozor však na nápoje obsahující kofein, protože mohou vyvolat pálení a svědění.

Bylinky

Mezi účinné léčivé čaje patří čaj z řebříčku obecného a jitrocele kopinatého. Dále se doporučuje obklad z kostivalu lékařského a třezalky tečkované. Ze sušených nebo čerstvých bylinek a vody připravíme „kaši, kterou zabalíme do bavlněného plátna a přiložíme přímo na hemoroidy. Účinně působí také koupel z odvaru z dubové kůry, který si připravíme z 1-2 lžic dubové kůry, kterou 15 minut povaříme v 500 ml vody.

Nepodceňujte pohyb

V rámci prevence proti hemoroidům je důležitý pravidelný pohyb. Měli bychom se hodně pohybovat na čerstvém vzduchu. Nedostatek pohybu vznik hemoroidů podporuje a pro zmírnění potíží jsou doporučovány léčebné cviky.

Zácpa

V případě, že trpíme zácpou, je na místě úprava stravovacích zvyklostí. Významný účinek hraje vláknina, která stimuluje činnost střev, váže na sebe vodu a tím změkčuje střevní obsah a usnadňuje vylučování. Trávicí proces pomáhají upravit zakysané mléčné výrobky. Také v případě zácpy je důležité dbát na pravidelný a dostatečný pitný režim. V našem jídelníčku bychom měli omezit černou kávu, kakao, černý čaj a alkoholické nápoje.

Byliny

Mezi staré lidové prostředky proti zácpě patří cibulová vodka, kterou můžeme připravit ze 150 g nadrobno nakrájené cibule. Cibuli umístíme do tmavé lahve a ponecháme deset dní louhovat. Následně ji přesedíme a užíváme několikrát denně 10 kapek. Cibulová vodka se doporučuje při léčbě zánětu močového měchýře nebo při odstraňování žlučových kamenů.

Pomoc z přírody

Při zácpě nám může pomoct lžička olivového oleje, kterou smícháme s několika kapkami citrónové šťávy a užíváme na lačný žaludek. Tento recept pomáhá nejen při zácpě, ale i při stimulaci činnosti tlustého střeva a odstraňuje pálení žáhy. Sušené švestky v kombinaci s rozinkami necháme namočené 24 hodin v převařené chladné vodě a poté směs nalačno vypijeme ovoce zkonzumujeme.

Masáž

Na funkci střevní peristaltiky má vliv také masáž břicha. Doporučuje se provádět krouživé pohyby po břiše nebo můžeme v leže po břiše koulet tenisový míček, který zlehka přitlačíme.

Laxativa

Léky vyvolávající stolici dráždí celý trávicí systém a zbavují tělo životně důležitých živin, proto se snažte své potíže s vyprazdňováním řešit včas.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.