Kód pojišťovny

Nekonečné hubnutí

Ilustrační obrázek

Pokoušíte se neustále zhubnout pár kilogramů a nedaří se vám? Málokdo si uvědomuje, že trvalé snížení tělesné váhy je záležitostí i naší psychiky. Asi nejhůře se hubne lidem, kteří s nadváhou nebo obezitou bojují po celý život a mají za sebou řadu dietních experimentů. U těch se jojo efekt dostavuje se železnou pravidelností. Podle odborníků má až 40procentní vliv na hubnutí právě psychika; cvičení a jídelníček pak mají po 30 procentech.

Přibližně polovina žen si přeje zhubnout a mnohé z nich se o to neustále pokoušejí. Až 95 procent žen v České republice za svůj život zkusilo aspoň jednu dietu. Diety přinášejí krátkodobé výsledky a dlouhodobé obtíže. Nijak vás nepřipraví na celoživotní nesnáze s jídlem a následné riziko obezity.

Pokud budeme chtít zhubnout hodně rychle a co nejvíce kilogramů, zaručeně se jojo efekt dostaví. Stejně jako jsme nadbytečná kila neposbírali za pár dní, je potřeba dát čas i úspěšnému hubnutí. Hubnutí není krátkodobou záležitostí, ale dlouhodobou úpravou celkové životosprávy.

Úpravy stravovacího a pohybového režimu by pak měly být nastaveny individuálně a měly by být splnitelné – ideálně s pomocí odborníka. Ženy si často tvoří nereálná očekávání, která nedokážou naplnit. Dávají si ultimáta, která není možné v lidských silách dodržet. Svou roli sehrává i dlouhodobý stres, který může hubnutí znesnadňovat.

Nejde jen o kilogramy

Smyslem léčby nadváhy není pouze snížení tělesné hmotnosti, ale také snížení tukových zásob v našem těle. Cílem „léčby“ je zároveň ovlivňovat současné zdravotní problémy, předcházet jim, a sníženou hmotnost si také udržet. Důležité je přijímat méně energie, než vydáváme. V ideálním případě bychom toho měli dosáhnout nejen úpravou stravy, ale i současným zvýšením tělesné aktivity pravidelným pohybem.

Odborně sestavený jídelníček, který zohlední všechny potřeby člověka, který chce zhubnout, i všechny důležité faktory včetně aktuálního zdravotního stavu, je často jediný vhodný způsob, jak se nadbytečných kil natrvalo zbavit. Velice důležité je přidat pohyb, protože zhubnout, aniž bychom se hýbali, lze jen velmi těžko – a navíc hrozí spíše odbourávání svalové hmoty místo tuku.  Je to také náročnější při sestavování jídelníčku. Pokud se při hubnutí nehýbeme, o to přísnější úpravu stravy musíme mít, a o to větší je riziko, že ji člověk nebude dodržovat.

Velmi často jsou problémy s jídlem spojeny se špatnými návyky a s určitými situacemi. Nejprve je nutné vysledovat, co nás nutí k jídlu. Otevíráme-li ledničku ihned po příjezdu z práce, položme si otázku, co zajídáme. Stres nebo je to touha po uklidnění vlivem jídla? Již to, že si uvědomíme vyvolávající podnět, je začátek cesty, jak se vyvarovat impulzivního přejídání. Hlubší poruchy může odstranit psycholog.

Dieta nic nevyřeší

Mnoho lidí už sice pochopilo, že diety jsou velmi často k ničemu, a přesto se k nim mnozí z nás stále upínají a opakovaně je zkouší. Kterým dietám bychom se rozhodně měli vyhnout? Těm, které striktně zakazují konzumaci některé skupiny potravin, případně jsou zaměřené na konzumaci jedné skupiny potravin nebo určité potraviny. Dále těm, které slibují rychlé hubnutí bez jojo efektu. Nevhodné jsou i diety krátkodobé, i ty, které vám slibují, že není třeba se hýbat. Zcela nutné je vyhnout se dietám, které vás přesvědčují, že bez jejich přípravků se účinně hubnout nedá.

Pokud nasadíme dietu, která má sice málo kilojoulů, ale hodně sacharidů, ale málo bílkovin a vitaminů, skutečně docílíme opačného efektu, než si přejeme. Tělo může podle váhy hubnout, ale je to způsobeno tím, že ochotněji spaluje svalovinu a tuky si naopak ukládá. Pokud nasadíme příliš přísnou dietu s nízkým obsahem kilojoulů, aktivuje tělo šetřicí gen, který sníží rychlost spalování, a přesto, že nic nejíme, nehubneme.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.