Kód pojišťovny

Péče o vlasy

Ilustrační obrázek

Vzhled, krása a kvalita našich vlasů jsou velice citlivým ukazatelem celkového vzhledu organismu. Jejich kvalita může být poznamenána nedostatečnou výživou, přestálou nemocí, akutním stresem, či dlouhodobým psychickým zatížením. Psychické otřesy většinou poškozují vlasy stejně jako přechodný stav vitaminů. Vlasy se stávají matné, „neposlušné“ a slábnou. Pod pojmem vlasová výživa spadá nejen potrava, kterou konzumujeme, ale také i zábaly, vlasové vody apod.

Části vlasu

Z pohledu úvah o vlasové výživě můžeme vlas rozdělit na dvě části. Viditelná část se nachází nad pokožkou a tvoří ji mrtvé buňky. Část, která je vnořena do pokožky a je složená ze živých buněk je v podstatě vlasový kořínek, zakončený tzv. vlasovou cibulkou. Cibulka je obklopena vlasovou papilou, v ní se nachází nervy a cévky, které vlasům přivádí výživu. Výživa se mimo jiné odvíjí od úrovně krevní cirkulace a zdravého nervstva. Jestliže je z nějakých důvodů vlasová cibulka vyživována špatně, je zdraví vlasů ohroženo.

Délka života vlasů

Vlas žije v průměru tři roky, podle některých odborných pramenů mohou vlasy na pokožce hlavy žít až šest let. Na zdravé pokožce dochází denně ke ztrátě zhruba třiceti vlasů. Vlas poté co odumře, zůstává vsazen do pokožky ještě 90 dnů a teprve potom vypadne. Z těchto důvodů u zábalů, jejichž úkolem je zlepšit stav vlasů nad povrchem pokožky, můžeme efekt pozorovat takřka ihned, plnou účinnost různých kůr pro obnovu, růst a hustotu vlasů můžeme posoudit nejdříve v intervalu čtyř měsíců. Nejúčinnější formou péče o vlasy jsou vlasové zábaly, které příznivě ovlivňují jak vlasové kořínky, tak hmotu vlasů nad povrchem pokožky. Můžeme je připravit z bylin, rostlinných olejů, nebo nejrůznějších kombinací jednotlivých účinných složek.

Jak připravit bylinný zabal

Sušené bylinky rozmělníme na drobný prášek, který vsypeme do misky a přilijeme horkou vodu a vymícháme kašovitou hmotu. Postupně nanášíme pomocí špachtle hmotu na jednotlivé prameny. Vlasy překryjeme igelitovou čepicí nebo zabalíme do sáčku a obalíme do teplého ručníku. V ideálním případě necháme zábal působit hodinu a potom ho smyjeme.

Olejový zábal

Necháme rozehřát ricinový nebo olivový olej. Musí zůstat teplý i v průběhu nanášení . Vlasy rozčesáváme postupně po praméncích a na pěšinky naneseme teplý olej, který vmasírujeme do pokožky. Nakonec zvedneme vlasy na temeno hlavy a navlhčíme olejem prameny, které zbyly. Navlékneme si igelitovou čepici a zabalíme vlasy teplým ručníkem a necháme působit asi hodinu. Doporučuje se zábal udržet v teple pomocí teplého ručníku nebo sušící helmy. Při mytí vlasů silně prosyceným olejem šampon nejprve nepění. Doporučuje se vlasy nejprve posypat suchým šamponem a poté nanést šampon. Olejové zábaly se doporučují zejména pro suché a lomivé vlasy.

Zábal z vaječných bílků

Ušleháme tuhý sníh z jednoho až dvou bílků podle délky vlasů a ten vetřeme do vlasů a do pokožky. Necháme působit do té doby, než zábal nezaschne. Opláchneme vodou.

Drožďový zábal

Droždí rozpustíme ve vlažné vodě na kaši, kterou zamícháme do ušlehaného bílku. Další postup je stejný. Také šťáva z cibule omezuje nadměrnou sekreci mazu. Účinnou látkou je síra a komplex vitaminů, které mají regenerační účinky. Dvě cibule nakrájíme a necháme je povařit v hrníčku vody. Do mírně teplé esence můžeme přidat med. Zábal necháme působit co nejdéle.

Mytí vlasů vaječným žloutkem

V případě, že nám dojde šampon nebo chceme prospět zejména mastným vlasům, umyjeme si vlasy vaječným žloutkem. Žloutkový šampon lehce vmasírujeme do pokožky a necháme čtvrt hodiny působit. Pro mytí suchých vlasů je vhodné použít celé vejce, do kterého zašleháme lžičku olivového oleje a lžíci rumu. Lehce vmasírujeme do pokožky a necháme působit 15 minut nebo déle a vlasy smýváme teplou vodou. Mytí vlasů přírodními prostředky vlasy oživí a budou působit krásně a zdravě.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.