Kód pojišťovny

Jaro a očista

Ilustrační obrázek

Jarní únava má patrně řadu příčin, z nichž jen některým lze předcházet nebo je příznivě ovlivnit. Souvisí to především s biorytmy (stejně jako jaro je nepříznivý podzim), s uběhlou zimou a s minimem slunečního svitu v předjaří. Nedostatek světla navozuje sklony k depresím a snižuje také sexuální aktivitu. Důležitou roli hraje látka, které se říká hormon dobré nálady, serotonin. Jeho nedostatek způsobuje změny nálad, může vyvolávat pocit deprese, bývá příčinou nervozity a agresivity, způsobuje i nespavost. Únava bývá důsledkem vyššího výskytu infekčních onemocnění v zimním období – tedy opakované chřipkové epidemie, snadnější šíření respiračních infekcí, ale také vyšší zátěže volnými kyslíkovými radikály vznikajícími v našem těle. Zvládnutí všech viróz a nachlazení klade velké nároky na imunitní systém a energetické rezervy organismu.

Pokud jsme v zimě zaháleli a o své tělo jsme se dostatečně nestarali, asi na tom s únavou budeme o něco hůř než ti, kteří se o sebe starali co nejlépe. To, jak moc jsme na jaře unavení, závisí na tom, jak dobře či špatně se o své tělo staráme nejen během zimy, ale po celý rok. Naše tělo bývá po zimě vyčerpané nejen z důvodu nedostatku slunce, ale chybí nám i zelenina a ovoce. V zimě se také méně pohybujeme na čerstvém vzduchu a více času trávíme ve vytápěných místnostech. Aby naše tělo zvládlo bojovat s těmito všemi vlivy, musí imunitní systém pracovat naplno a spotřebuje mnohem více energie.

Zkontrolujte jídelníček

Výživa hraje významnou roli i v překonávání jarní únavy. Jídelníček by měl být především lehký a pestrý. Určitě je dobré nechat se inspirovat i našimi předky, ti se začali na jaro připravovat už v zimě (masopust). Jakmile se oteplovalo, začali jíst první zelené výhonky – kopřivy, pampelišky, sedmikrásky. Tím se po zimě odkyselili a připravili tělo na zátěž, která je po zimě čekala.  Pro lidské tělo je důležité udržet si správné pH krve, které by se mělo pohybovat v nepatrném rozmezí 7,37-7,45. To znamená, že krev musí být mírně zásaditá. Když tělu znesnadníme udržení přesného pH krve, doplatíme na to zdravotně. Zda je naše tělo překyselené, zjistíme jednoduchým testem. Pomocí pH papírků během několika vteřin zjistíte pH moči.

 Ani ten nejlepší jídelníček nebude fungovat bez dostatečného pitného režimu. Ideální je úplně obyčejná voda, minerálka a bylinkové čaje. Právě voda je jednou z nejdůležitějších věcí během detoxikace organismu. Díky ní se z těla odplavují všechny škodlivé látky, kterých se po zimě potřebujeme zbavit.

Únavu pomohou zahnat také minerály. Jedním z nejlepších zdrojů  minerálů nejenom během zimy jsou kvalitní minerální vody. Minerály jsou v nich rozpuštěny v podobě iontů, a tak se do těla nejlépe vstřebávají. V boji s únavou jsou důležitými zejména hořčík, sodík i draslík. Většinu z nich dokážeme lehce přijmout právě z minerálek.

Detoxikace – ano či ne?

Vědci považují detoxikaci a očistu za nesmysl, naopak zastánci detoxikace tvrdí, že racionální důvody má. Někdo si pod detoxikační dietou představuje naprostý půst, jiný popíjení různých čajů, další se zaměří na konzumaci ovoce a zeleniny. Mnohem vhodnější je očista, při které se nevyhýbáme jídlu. V případě, že člověk hladoví, tělo začne zpomalovat metabolismus, aby na nulovém příjmu energie přežilo, a po navrácení k běžné stravě dojde k přibírání. Tělo se bude chtít na příští půsty obrnit zásobami tělesného tuku. Navíc při takovém hladovění budete unavení a rozladění. Přijatelnější cestou je konzumování ovoce a zeleniny. Takové dny jsou v pořádku. Jeden či více dnů je vhodné v pravidelných tříhodinových intervalech konzumovat ovoce a zeleninu v různých variacích. Od šťáv, zeleninových či ovocných salátů až po zapečenou zeleninu. Detox je spojen s naprostým vyloučením alkoholu. Detoxikační diety mohou být přechodem k zdravému životnímu stylu a případně i nastartovat hubnutí, ale vždy záleží na tom, jakou dietu si nastavíme.

Rozhodneme-li se pro celkové třídenní hladovění, nemusíme mít strach, že si poškodíme zdraví jen proto, že dojde ke krátkodobému výpadku příjmu živin. Kromě toho, se může ukázat, že právě vyloučením určitého druhu potravin, může vést k výraznému zlepšení zdraví.  Mějte ale na paměti, že krátkodobé, i když opakované, hladovění nikdy nemůže být dostatečným prostředkem úplně detoxikace. Proto je tedy lepší praktikovat očistné dny, a ne hladovku.

V jarním období lze přistupovat k odlehčovacím dnům, které zároveň podporují činnost jater a ledvin, primární by měla být zásadní úprava jídelníčku. Jarní detoxikace je pak neobyčejně účinná v tom, že pomáhá organismu rychle řešit potíže z přetížení kvůli nahromaděným toxinům. Vždy je ale nutné myslet na aktuální zdravotní stav, pracovní zatížení a celkový životní styl.

Co se očisty týče, platí, že veškeré zdraví pochází ze střeva, pročistit bychom měli hlavně je. Toxiny se ale usazují i v játrech, tukových tkáních, ledvinách, a dokonce i v podkoží a kloubech. Jezte takovou stravu, která co nejméně zatíží játra. Odepřete si alkohol, jezte jen minimum za vysokých teplot zpracovaných potravin, nejezte levné uzeniny, nepijte slazené nápoje. Pokud detoxikujete, omezte konzumaci masa, mléčných produktů a cereálií obsahujících lepek. Během detoxikace zvyšte příjem čisté vody na dva až čtyři litry denně. K očistě trávicího traktu můžete použít směs trávicích enzymů spolu s vlákninou a probiotika. To kombinujte se zvýšeným příjmem tekutin a čerstvými zeleninovými šťávami.

Dopřejte si lymfatickou masáž. Lymfatický systém hraje velmi důležitou roli ve funkci imunitního systému a detoxikaci těla. Lymfa je čirá tekutina, která vytéká a vtéká do krevního oběhu propustnými membránami a odplavuje z těla toxické látky. Lymfatické masáže aktivují průchod lymfy a uvolňují lymfatické cévy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.