Kód pojišťovny

Alkohol

Ilustrační obrázek

Babyloňané vařili před 6000 lety pivo, indiáni vařili pivo z kukuřice a cukru, Řekové a Římané uměli vyrábět víno. Konzumace vína a piva se stala součástí životního stylu velké části národů.

Alkohol dokáže zklidnit a uvolnit tělo, u mnoha lidí nahrazuje přirozenou formu relaxace, ale závislost na alkoholu přináší celou řadu zdravotních i osobních potíží.

Vstřebávání alkoholu

Vstřebávání alkoholu je zpomaleno některými léky, vysoký podíl tuku na tělesné hmotnosti a jaterní onemocnění. Fyzická námaha nemá na tento proces podstatný vliv. Požitý etylalkohol se rychle vstřebává sliznicemi zažívacího traktu. Zhruba 20 procent dávky se vstřebává v žaludku, hlavní podíl v tenkém střevě. Rychlost vstřebávání je proto ovlivněna žaludečním obsahem. Větší množství právě zkonzumované potravy zpomaluje vstřebávání, především tuky a proteiny. Oxid uhličitý naproti tomu vstřebávání podporuje, proto jsou šumivé nápoje opojnější.

Jaké je optimální množství?

Zdravá konzumace znamená, že vypijeme denně maximálně dva až tři drinky a přitom se doporučuje pít vodu. Je vhodnější pít pravidelně malé množství alkoholu, než pít jednorázově větší množství.

Pozitivní působení

Alkohol může mít příznivé zdravotní účinky a je dokázáno, že se jedná zejména o červené víno. Jeho mírná konzumace podle současných studií chrání srdečně – cévními chorobami a mozkovými příhodami. Červené víno obsahuje proantocyanidy a ty jsou pro organismus prospěšné svými protizánětlivými a protirakovinnými účinky. Doporučuje se však pití pouze malého množství červeného vína. Mírná konzumace piva má projímavé a uklidňující účinky. Navíc obsahuje vitamin B6 a 9 a jeho občasné pití v malém množství pomůže lépe zvládat stres.

Pijte pouze kvalitní vína

V případě konzumace vína, bychom určitě měli vybrat kvalitního vinaře z osvědčené kinotéky. Mnoho vinařů opouští od tradičních způsobů boje proti škůdcům a plícním a místo toho jsou používány zdraví škodlivé syntetické pesticidy.

Hodný HDL cholesterol

Alkohol ve víně zvyšuje hodný HDL cholesterol a snižuje krevní srážlivost. Působí proti střevním infekcím, ve víně přítomné flavonoidy brání proti střevním infekcím, ve víně přítomné flavonoidy brání působení volných radikálů, které se podílejí na vzniku a rozvoji aterosklerózy. Pozitivně působí na cévy, snižují srážlivost krve a nadměrné stahování cévních stěn.

Negativní účinky působení alkoholu

Negativní účinky nadměrné konzumace alkoholických nápojů byly známy již odpradávna. Pokusy o nápravu byly vždy velmi problematické. Alkohol nahrazuje vodu kolem nervových buněk, snižuje přenos informací a zpomaluje reakce, zmenšuje velikost mozku. U jedinců, kteří pijí dlouhodobě, dochází k narušení REM spánku, myšlení a schopnosti racionálního.

Dále existuje zvýšené riziko vzniku chronických onemocnění (obezity, zažívací potíže, bolest kloubů, zadržování vody v těle apod.). Alkohol také snižuje imunitu a může vést ke vzniku dny. Není pouze vlastní povzbuzující látkou, která působí tlumivě na funkce centrálního nervového systému, ale může také způsobit roztažení a popraskání cév. Dále je nutné podotknout, že alkohol nezahřívá tělo, ale zvyšuje výdej tepla pocením, takže tělo ochlazuje. Nervové buňky jsou ničeny tím, že jim alkohol odebírá vodu.

Kolik a kdy

Odborníky bylo zjištěno, že doba po kterou alkohol koluje v krvi a může ničit nervové buňky, kolísá v průběhu dne. Doba mezi ránem a polednem je nebezpečnější než pozdní odpoledne a večer. Alkohol vypitý při večeři se spálí o 25% rychleji než ten, který jsme vypili ráno. Také poslední sklenka koncentrátu zkonzumovaná při rozchodu po půlnoci zůstává v krvi déle a vyvolává větší vzestup alkoholu v krvi než ta před půlnocí.

Hořčík a důležité vitaminy

Alkohol ničí hořčík, který reguluje srdeční rytmus a svalové kontrakce. Snížit chuť na alkohol mohou vitaminy A, D, C a vitaminy komplexu B.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.