Kód pojišťovny

Houby

Ilustrační obrázek

Sběr hub je v naší zemi velmi oblíbený a lidé je sbírali již od pradávna. Existuje velké množství hub a je důležité se v nich vyznat, protože houby musíme sbírat s rozmyslem, je nutné je umět uskladnit a také dobře upravovat. Houby mají významné čistící funkce, protože dokážou odstranit z organismu těžké kovy, radioaktivitu a jiné toxické látky. Je to dáno jejich absorpční vlákninou, která dokáže čistit až na úrovni tkání a buněk. Objevuje se také názor, že houby jsou zdrojem toxických látek, ale není tomu tak. Houby toxické látky z ovzduší opravdu stahují, ale stále mají ještě kapacitu na to, aby očistily i naše tělo.

Konzumace hub

Houby jsou sice zdravé, ale zdaleka je do jídelníčku nezařazujeme denně. Jako součást jídla je můžeme konzumovat zhruba dvakrát týdně. Trávení hub trvá delší dobu, a proto je vhodnějším mít spíše jako součást poledního jídla než večeře. Houby můžeme použít jako součást polévek, omáček nebo různých zeleninových jídel. Můžeme je připravovat pomocí dušení, vaření, pečení nebo fritování.

Prostředek uzdravování

Nejrůznější druhy hub jsou také důležitou součástí přírodní léčby. Působí detoxikačně, kladně ovlivňují imunitní děje, působí stimulačně na některé orgány a sehrávají také důležitou preventivní roli při vzniku různých onemocnění. Houby nejsou samozřejmě v rámci léčení samospasitelné, ale určitě mají své významné místo.

Jídlo jako pomocník

Aby mohlo být jídlo zdravé a pro organismus přínosné, je nutné, aby odpovídalo typu našeho trávicího systému, bylo pestré a neobsahovalo škodlivé látky. Je potřeba si uvědomit, že samotné houby nám nepomohou, ale jako součást vhodně zvoleného pokrmu mají své nezastupitelné místo. Naše strava znamená pro člověka předpoklad zdraví, dobré imunity a tím také i života. Jsme součástí přírody a také pro nás by měly platit stejné zákony jako pro všechny ostatní živé organismy. Těmto požadavkům by mělo odpovídat také naše jídlo, z čehož vyplývá, že v období podzimu a léta jíme to, co dozrává v přírodě a v zimě a brzy zjara potraviny, které lze uskladňovat.

Jíte hlívu ústřičnou?

Mezi známou a oblíbenou houbu, která patří v současnosti k nejpoužívanějším léčivým houbám patří hlíva ústřičná. Osvědčila se velice jako vynikající prostředek při léčbě různých onemocnění vzhledem ke svému složení prospěšných látek pro organismus. Tato cizopasná houba žila je původně žijící na kmenech stromů, ze kterých čerpá důležité zdtoje. Řadíme ji mezi jedlé houby a obsahuje vysoký podíl vlákniny, sacharidy, proteiny, esenciální aminokyseliny, vitaminy (B1, B2, B3, B5, B7, C a minerály Ca, Fe, Mg, P, K, Se, Na, Zn).

Přínos hlívy ústřičné

Vzhledem ke svým antioxidačním účinkům napomáhá k ochraně buněk před působením volných radikálů. Kromě toho také stimuluje imunitní děje v organismu a napomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi. První zmínky o blahodárných účincích této houby pocházejí z Číny. Čínská medicína doporučuje hlívu ústřičnou při ateroskleróze, zvýšené hladině cholesterolu v krvi, při diabetu nebo kloubních a svalových onemocněních.

Co obsahuje hlíva ústřičná?

Hlíva obsahuje polysacharidy, které příznivě ovlivňují imunitní děje. U jedinců, kteří jsou postižení diabetem, dokáže pozitivně ovlivňovat hladinu krevního cukru po jídle a inzulínovou odpověď. Obsahuje rovněž speciální látku, která se nazývá lovastin a ten působí příznivě na hladinu tuků v krvi. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Hlíva se také podílí na snižování celkového objemu tělesného tuku. Preventivně působí také před některými onemocněními zažívacího traktu. Má nebiotické účinky, a tím stimuluje růst užitečných bakterií v tlustém střevě, především bakterií mléčného kvašení. Dále je účinným lapačem volných radikálů, které jsou příčinou stárnutí tkání. Dokáže chránit pokožku před účinky UV záření a podílí se na regeneraci kožních buněk.

Potlačuje záněty

Díky obsaženým glukanům se podílí na potlačení zánětů, například na sliznici střeva a využívá se také při léčbě a prevenci ostatních zánětlivých onemocnění. Působí antimikrobiálně a antivirově.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.