Kód pojišťovny

Zánět trojklanného nervu

Ilustrační obrázek

Trojklanný nerv je párový nerv, který patří v lidském těle k nejcitlivějším. Při postižení některých z uvedených oblastí hlavy například zánětem, úrazem nebo nádorem může vést k neuralgii trojklanného nervu. Neuralgie trojklanného nervu postihuje z větší části ženy. Útoky bolesti bývají náhlé, jednostranné, velice intenzivní, ostré a trvají několik vteřin. Záchvat neuralgie bývá doprovázena stahem půlky obličeje. V některých případech dochází k zčervenání a slzení oka na postižené straně.

Léčba

Základem je léčba konzervativní, která bývá velice efektivní. Akutní bolest lze utlumit analgetiky injekčně. V rámci profylaktické léčby a z důvodu, aby se bolesti nevracely, se používají léky ze skupiny antiepileptik, které je nutno užívat dlouhodobě. Operace se doporučuje až při selhání nechirurgických léčebných postupů a bolestí, které pacienta výrazně limitují a snižují kvalitu jeho života.

Mikrochirurgický zákrok

Jestliže na bolesti nic nezabírá, je jednou z možných léčebných postupů mikrochirurgický zákrok nazvaný mikrovasculární dekomprese. Zákrok trvá zhruba dvě hodiny a provádí se v celkové anestezii.

Starší a nemocní pacienti

U starších a nemocných pacientů by mohl chirurgický zákrok představovat zvýšené riziko a zátěž, a tak se provádějí některé další výkony, například ozáření gamanožem nebo obstřik nervu a jiné speciální neurochirurgické techniky, které způsobují porušení vedení bolestivých podnětů v nervu. Mezi doporučené alternativní metody patří akupunktura, která může nemocným ulevit od jejich potíží.

Ataky bolesti

Bolesti při neuralgických záchvatech jsou považovány za jedny z nesilnějších. I když toto onemocnění nezpůsobuje poškození jiných částí nervové soustavy, neuralgické bolesti bývají urputné a kruté a způsobují značné psychické potíže.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.