Kód pojišťovny

Chci rodit jinak

Ilustrační obrázek

Není sporu o tom, že porodnictví a gynekologie jsou u nás na vysoké úrovni.

V poslední době však přibývá žen, které klasický porod v nemocnici odmítají a upřednostňují tzv. přirozené nebo alternativní metody. Díky kvalitní lékařské péči klesla v České republice úmrtnost matek a miminek. Někdy ženy chtějí výjimečný komfort i v samotném průběhu porodu. A tak se střetávají dvě naprosto odlišné možnosti: buď rodička podstoupí lékařsky vedený porod v nemocnici, nebo porodí naprosto přirozeně doma, kde je jí oporou porodní asistentka. Mezi těmito dvěma extrémy však leží řada dalších možností. K tomuto názoru se již přiklánějí některé porodnice, které spolupracují s porodními asistentkami. V případě nebezpečí je na blízku lékař.

Ve většině západních zemí záleží na ženě, kde se rozhodne porodit své dítě. Jde totiž o její zodpovědnost a její rozhodnutí. Proto třeba v Americe, Anglii nebo Německu rodí doma více žen než u nás, i když počty domácích porodů i v těchto zemích klesají. Na rozdíl od České republiky je v těchto zemích u porodu doma zajištěna zdravotnická péče státem. Přirozený porod je však v zahraničí vyznáván i v porodnicích. Když se pak ženy příliš obávají rodit doma, a přesto nechtějí rodit v porodnici, mají možnost zvolit si něco „mezi“ a rodit v tzv. porodním domě nebo centru. Jde o místa, která jsou podobná domácímu prostředí, ale jsou buď v blízkosti nemocnice, nebo mají přímo lékařské vybavení.

Přirozený porod

Přirozený porod je takový, který samovolně začíná, samovolně probíhá a samovolně končí. Porodní proces končí porodem placenty, nikoli dítěte. Pro zdravou ženu je to zdravý, dlouhodobě posilující fyziologický proces. Po přirozeném porodu se žena cítí velmi rychle dobře. Míra nepohodlí spojená s přirozeným porodem bývá pro ženu dobře snesitelná. Jakmile je do porodu zasaženo chemicky nebo fyzikálně, přestává být porodní proces přirozený. Přirozený porod pozitivně působí na navázání vztahu matka-dítě, úspěšné kojení, odolnost dítěte. Pravdou je, že ne všechny ženy mohou rodit přirozeně, Zdroje uvádějí, že přirozeně může porodit asi 80-85 % žen.

Některé ženy se rozhodnou porodit bez použití léků a spoléhají se místo toho na sebe a na zklidňující techniky. Během takového porodu žena kontroluje své tělo a porodní asistentka je jejím průvodcem. Přirozený porod začíná zdravým těhotenstvím bez komplikací a je definovaný jako porod, který začíná a končí samovolně bez vnějších zásahů. V rámci přirozeného porodu neprobíhají vaginální vyšetření. nedohází k monitorování dítěte ani k nástřihu hráze, nepodávají se látky zmírňující bolest, např. epidurál. Dále se ženám nedává klystýr ani se neholí genitálie. Naopak žena si porod řídí sama, aktivně jí pomáhá hlavně její partner, v průběhu prvních dvou fází porodu se žena může volně pohybovat, ve vypuzovací fázi si může libovolně vybírat polohu a po celou dobu je ve stálém kontaktu se svými blízkými.

Porod „doma“

Co se týče domácího porodu, je společnost rozdělena na dva tábory. Větší část ho absolutně nechápe, druhá menší ho naopak schvaluje. Většina lékařů tvrdí, že jde o příliš velké riziko. Porod se totiž může kdykoli zkomplikovat a v některých případech jde o vteřiny. Hlavou kroutí také laická veřejnost, maminky, jež zažily komplikace u porodu, tvrdí, že jde o zbytečný hazard se životem miminka. Naopak druhá, podstatně menší část populace, většinou porodní asistentky a ženy, které vyznávají spíše alternativní způsob života, tvrdí, že může jít o rychlejší a bezpečnější formu porodu.

V souvislosti s porodem doma by měla nastávající maminka vědět, že u přibližně 15 až 20 % porodů v porodnici je nutné počítat s operativním postupem (císařský řez, klešťový porod) a dalších několik desítek procent rodiček potřebuje při porodu zásah lékaře, který se snaží všemi možnými způsoby příznivě ovlivňovat způsob porodu. Častým důvodem provedení císařského řezu je pokles srdeční frekvence plodu, kterou lze v podmínkách porodnice zjistit velmi rychle kardiotokografem, kdežto v podmínkách domova obvykle zbývá pouze poslech srdečních ozev miminka uchem.

Staletími je prověřeno, že při bezzásahovém porodu umírá kolem 10-20 % dětí. V ČR je úmrtnost novorozených dětí pod 0,5 %. Žena by měla před domácím porodem projít předporodní přípravou a velmi pečlivě zvážit všechny okolnosti. Určujícími faktory by měl být celkový zdravotní stav ženy, průběh těhotenství a zdravé miminko v děloze.

Většina žen stále rodí v porodnicích pod dohledem lékařů a mnozí odborníci vnímají tento stav jako správný. I naprosto nekomplikovaný fyziologický porod se může velmi rychle změnit a ohrozit život matky i dítěte. Porod je totiž proces dynamický a nelze dopředu předpokládat, že proběhne naprosto bez komplikací. Lékař může dopředu odhadnout, že něco je v nepořádku, a může včas zasáhnout. Porod na jiném místě než v nemocnici je hazardem i proto, že při komplikacích je třeba myslet na čas, který stráví maminka cestou do nemocnice nebo čas dojezdu sanitky s první pomocí. Ani po samotném porodu není ještě vyhráno. Nejčastější komplikací bývá krvácení matky. V ČR je právě toto nejčastější příčinou úmrtí žen v souvislosti s těhotenstvím.

 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.