Kód pojišťovny

Užitečné bakterie

Ilustrační obrázek

Není žádnou novinkou, že společně s jogurty, zakysanými nápoji nebo kysaným zelím, popřípadě jinou upravenou zeleninou, konzumujeme také živé organismy.

Lidé, kteří pečují o své zdraví, přemýšlejí o těchto potravinách a vzhledem k obsahu živých bakterií je také rádi konzumují. Probatika tvoří důležitou součást našeho jídelníčku.

Živé organismy

Probiotika představují živé organismy, které jsou přidávány do potravin. Z větší části se jedná o probatické mléčné bakterie. Mezi nejčastěji používané patří laktobacily a bifidobakterie . Jedná se o speciálně vyšlechtěné bakterie a přidávají se do mléka, kde dochází ke kvasnému procesu, bez kterého by nevznikl ani jogurt. Probiotické bakterie se usidlují na stěnách tlustého střeva, kde dochází k produkci organické kyseliny, zejména kyseliny mléčné.

Význam probiotik

Probiotika udržují správné složení střevní mikroflóry a napomáhají k rovnovážnému stavu slizniční a následně celkové obranyschopnosti organismu. Jestliže naše střeva obsahují přiměřené množství probatických bakterií, mohou se bránit proti širokému spektru střevních patogenů, mezi něž patří například bakterie z rodu Salmonella nebo kvasinky Candida albicans.

Zdravé zažívání

Každý člověk má ve střevech zhruba kilogram a půl bakterií, které jsou potřebné pro zdravé zažívání a pomáhají odbourávat jedy, které vznikají při rozkládání potravy. Střevní bakterie jsou v trávicím traktu dlouhodobě a nepřetržitě se v něm rozmnožují. Probiotické bakterie obývají trávicí ústrojí dočasně a působí velice prospěšně. Nemají však schopnost se v trávicím ústrojí rozmnožovat. V případě, že chceme mít v sobě stálé množství přátelských bakterií, doporučuje se užívat probatika dlouhodobě, aby byl účinek efektivní.

Co jsou to funkční potraviny?

Funkční potraviny obsahují větší množství životně prospěšných látek a ovlivňují zdraví organismu a působí preventivě proti vzniku celé řady chorob. Dále podporují duševní i fyzickou kondici, a to daleko více než běžné potraviny.

Je však potřeba zdůraznit, že funkční potraviny nejsou žádným zázračným lékem na nemoci a nevyrábějí se ve formě tablet nebo kapslí. Rovněž je nelze zaměňovat s potravinami, které jsou určené pro zvláštní výživu, což jsou speciální potraviny pro kojence, diabetiky, celiaky apod. Můžeme říct, že funkční potraviny patří ke zdravému životnímu stylu. Tento typ potravin má na své etiketě napsáno např.: výrobek se zvýšeným obsahem vlákniny.

Celková obranyschopnost organismu

Bylo zjištěno, že probatika ovlivňují vývoj imunitního systému již od raného dětství. Mají svůj význam při léčbě ekzému a různých typů alergií. Časová délka podávání probatik není nijak omezena, ale pozitivní efekt můžeme čekat pouze v případě pravidelného a dlouhodobého užívání.

Vláknina

Aby mohla probatika ve střevním traktu dobře efektivně fungovat, potřebují k tomu vhodný typ potravin, tedy prebiotika. Prebiotika jsou nestravitelné potravinové látky. Při déletrvajícím nedostatku vlákniny v potravě může dojít ke ztrátě probatické bakterie. Pokud chceme, aby prebiotika správně účinkovala, musí být odolná vůči žaludečním kyselinám a enzymům v trávicím traktu. Dále je nutné, aby byly dobře stravitelné a podporovaly růst nebo aktivitu probatických střevních bakterií.

Přirozená forma

Prebiotika mají také své zastoupení v přírodní formě, a to v rostlinných potravinách. Mezi jedny z účinných prebiotik patří inulin a jeho zdroji jsou artyčoky, kořen čekanky, nebo cikorky. Pro zdůraznění platí, že každý přísun vlákniny je pro organismus užitečný. Jedinci, kteří neprodělali žádné zažívací potíže a nebyli léčeni antibiotiky, je doporučováno konzumovat jogurty, zakysané nápoje a vše co je součástí vyváženého jídelníčku.

Ti, kteří potřebují zvýšit příjem probatických bakterií a nemohou nebo nechtějí pít kefír nebo podmáslí ve větším množství, mohou zakoupit výživové doplňky. Podstatné je, aby bakterie byly v enterosolventní kapsli, což je kapsle, která je odolná vůči kyselému prostředí žaludku. Tímto způsobem se probiotika dostanou do střev v nepoškozeném stavu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.