Kód pojišťovny

Potíte se příliš?

Ilustrační obrázek

Nadměrné pocení neboli hyperhidróza postihuje až tři procenta lidí. Dochází k ní zejména při obezitě, cukrovce, menopauze, poruše štítné žlázy nebo u výraznějších úzkostí. Určitou roli hraje také genetická zátěž, ale pocení může také vznikat z neznámých příčin. V takovém případě hovoříme o idiopatické formě.

Idiopatická forma pocení

V takovém případě se člověk potí v průběhu celého dne za zcela běžných podmínek, když nijak intenzivně necvičí nebo v místě, kde pobývá, není teplo. K výraznému pocení dochází v podpaží, na chodidlech, dlaních nebo na hlavě. Aktivita potních žláz je zvýšená, a to má vliv na kvalitu života. Člověk, který se silně potí, má propocené oblečení, se necítí nijak zvlášť příjemně při kontaktu s lidmi. Intenzita pocení může být během dne různá. Podstatnou roli při tom hraje psychika, emoce, ale také i životospráva.

Lokální terapie

Mezi formy lokální terapie patří antirespiranty , které obsahují chlorid hlinitý, který působí na vývody potních žláz. Zužují vývod, snižují odtékání potu a zastavují pocení. Mezi nežádoucí účinky může patřit vznik ekzémů nebo podráždění pokožky. Doporučuje se vyzkoušet přírodní antirespiranty, které obsahují sloučeniny zinku, jíl, kamenec, šalvěj nebo aloe.

Iontoforéza

Terapie pomocí iontoforézu trvá zhruba dvacet minut a tato forma léčby se řadí mezi elektroterapii. Indukuje se několikrát týdně. Iontoforéza tlumí činnost potních žláz stejně jako chirurgický zákrok, který se nazývá sympatektomie, jehož pomocí dochází k likvidaci nervů, které jsou spojeny s potními žlázami.

Botox

Pomocí botoxu dochází k dočasné paralýze svalů a proti pocení v podpaží se používá delší dobu než v kosmetice na vyhlazení vrásek. Aplikace zhruba dvaceti injekcí přináší úlevu zhruba po dobu tři měsíce.

Léky

Preparáty, které ovlivňují sympatický nervový systém mají výrazné nežádoucí účinky (poruchy vidění, sucho v ústech) stejně jako chirurgický zákrok, který spočívá v přerušení nervových vláken, ovlivňujících potní žlázy.

Pomoc z přírody

Východní medicína je názoru, že za zvýšením pocení je nahromaděná vnitřní horkost a zvýšený element ohně, aktivující nervový systém. Cílem léčby je tuto horkost snížit.

Co ovlivňuje horkost v těle?

Mezi faktory, které ovlivňují horkost v těle patří:

  • kontakt s chladem (například zmrzlina),

  • nevyvážené a nepravidelné stravování,

  • pobyt na slunci a v horku,

  • Práce v nočních hodinách,

  • Časté používání antibiotik.

Vhodné oblečení

Při nadměrném pocení se doporučuje nosit především bavlněné věci, případně oblečení, které dobře saje pot a je vyráběno pro sportovce. Měli bychom se vyhnout oblečení z lycry a nylonu.

Doporučuje se spíše tmavá barva a bílá. Na těchto barvách nejsou stopy po pocení tak zřetelné.

Hygiena

Měli bychom se koupat nejméně dvakrát denně a používat vhodná mýdla a oleje, které snižují pocení. Vhodné jsou esenciální oleje z růže nebo levandule. K masážím se doporučují kokosové oleje, protože čistí kožní póry. Vyzkoušet také můžeme relaxační koupel v strouhaném zázvoru. V koupeli bychom měli zůstat zhruba patnáct minut a pak bychom měli ulehnout do postele.

Vhodná je také lázeň ze šalvěje, chmele kopřivy a listů jahodníku. Šalvěj se doporučuje také jako pitná kůra. Mezi účinné bylinkové čaje patří také pití koriandru spolu s fenyklem a mátou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.