Kód pojišťovny

Vitamin krásy

Ilustrační obrázek

Vitamin L je v podstatě vitamin ve vitaminu, protože se nachází pouze v kombinaci s kyselinou listovou. Pro tento typ vitaminu se více používá název PABA, což je v podstatě zkratka pro kyselinu para-aminobenzoovou nebo p – aminobenzoovou.

Účinky vitamínu

Vitamin L působí velmi dobře na pokožku a někdy je též nazýván „přítelem pokožky“. Ovlivňuje kvalitu pleti, jeho deficit se projevuje zvýšenou tvorbou vrásek a také suchou a uvadlou pokožkou. Poskytuje rovněž ochranu proti slunci a jedinci s nižší koncentrací PABA se snadněji spálí a jsou také za kratší dobu postiženi slunečním úpalem.

Další přínos

  • důležitý pro aktivitu některých enzymů,

  • účastní se při zpracovávání bílkovin,

  • přínosný pro žlázy s vnitřní sekrecí,

  • stimulace krvetvorby,

  • antioxidační schopnosti.

Dávkování

Doporučená denní dávka vitaminu L není určena. Přiměřený přísun a konzumace kyseliny listové pokrývá také denní potřebu vitaminu L.

Jak se projevuje deficit?

Při deficitu vitaminu L dochází k vypadávání vlasů a jejich předčasnému šedivění, dále ke kožním změnám, zácpě, zažívacím problémům, únavě, bolestem hlavy, emoční nevyrovnanosti a nervozitě.

Jaké jsou přírodní zdroje?

Vitamin L je obsažen ve stopových množstvích v rostlinných i živočišných potravinách, nejvíce ho nalezneme v pivovarských kvasnicích, melase, vnitřnostech, zelí a také pšeničných klíčcích.

Kyselina pantotenová

Kyselina pantotenová (vitamin B) napomáhá k růstu vlasů a léčí nekvalitní mastné a suché vlasy. Tato kyselina pozitivně ovlivňuje naši pleť, udržuje jí svěží a působí preventivně proti vzniku vrásek. Působí blahodárně při hojení ran a vředů, podporuje regeneraci tkáně, urychluje hojení spálenin, opařenin, pooperačních řezných ran a prasklin na bradavkách u kojících žen. Působí také jako protizánětlivý lék a působí podpůrně u lidí, kteří jsou po operačním zákroku.

Ovlivnění trávení

Kyselina pantotenová ovlivňuje konce periferních nervů a tím také pozitivně ovlivňuje střevní peristaltiku a napomáhá k vyprazdňování. Spolu s působením dalších vitaminů skupiny B může být účinným prostředkem při poruchách trávení. Kyselina pantotenová napomáhá u nemocných s poruchami funkce střev a při střevní ochablosti, působí proti nadýmání, zácpě a ovlivňuje celkové zlepšení funkce střev.

Činnost mozku a produkce kortikoidů

Kyselina pantotenová má v mozku velmi vysokou koncentraci a její doplnění může do jednoho dne řádně stimulovat mozkovou činnost, řešit problémy s koncentrací a zlepšuje náladu. Tato kyselina se podílí také na produkci kortikoidů, jako například kortisolu. Tyto látky napomáhají k odbourávání tuku z tukových polštářů. Kyselina tak nepřímo přispívá k redukci tělesné hmotnosti a její nedostatek může vést ke vzniku obezity.

Mezi další funkce kortikoidů patří tlumení zánětů v organismu a pomoc při zátěžových psychických situacích.

Další význam kyseliny pantotenové

Kyselina pantotenová dále přispívá ke zlepšení těchto funkcí:

  • účast u tvorby enzymů,

  • zvyšuje obranyschopnost organismu a odolnost vůči nemocem,

  • zlepšuje plodnost,

  • zmírňuje alergie,

  • zlepšuje kloubní bolesti,

  • zlepšuje bolesti hlavy a migrenózní bolesti.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.