Kód pojišťovny

Zdraví s mátou

Ilustrační obrázek

Máta patří k nejznámějším léčivým rostlinám. V 9. století našeho letopočtu jakýsi mnich napsal, že je lehčí spočítat jiskry z výhně Hefaistovy než všechny odrůdy máty, co na zemi rostou. Neznámější je máta peprná, která je křížencem máty zelené a máty vodní a ze všech pěstovaných odrůd patří lékařsky mezi nejvýznamnější. Už antický filozof Plinius se domníval, že máta povzbuzuje činnost mozku, a proto měli žáci římských filozofů ve zvyku nosit na hlavě věnečky z čerstvých rostlin. Podle hieroglyfů nalezených v egyptském chrámovém komplexu v Edfu se máta ve starém Egyptě používala jako rituální voňavka a byla součástí posvátného kadidla kyphi. V antice se stala každodenní součástí života, sloužila k aromatizaci vody v lázni, navonění ložního prádla, byla symbolem pohostinnosti, a proto se s ní leštily jídelní stoly před podáváním pokrmů hostům. Rozhazovala se na místech, kde lidé odpočívají, baví se, nabývají duševního klidu. V Japonsku si natolik cenili osvěžující a posilující vůně máty, že Japonci při sobě stále nosili kuličky uhnětené z mátových listů. V e středověku se máta pěstovala v klášterních zahradách, přidávala se k sýrům a k potravinám do spíží, aby zahnala krysy a myši.

Léčivou surovinou jsou listy, které obsahují v éterické silici mentol a mj. také kyselinu askorbovou (vitamin C), karoten, rutin, betain a stopová množství silice jasmonu, která se vyskytuje hlavně v mladých listech a dává jim charakteristickou příjemnou vůni. Z máty se získává řada preparátů, např. nálev, mátová voda, pastilky, silice a mentol.

Pomáhá nejen při poruchách trávení

Výtažek z listů povzbuzuje nervovou soustavu a posiluje vyměšovací činnost žaludku a jater, ulehčuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, snižuje napětí hladkých svalů střev a žlučových cest, obnovuje řádné peristaltické pohyby, umožňuje řádný průchod střevního obsahu a působí proti městnání žluči ve žlučníku, působí větropudně ulehčováním odcházení plynů a snižováním nadýmání, působí spasmolyticky a celkově antisepticky, zejména ve střevech ničením škodlivých mikroorganismů, má utišující účinky, trochu snižuje tlak krve, mírně povzbuzuje pohlavní pud, snižuje laktaci, znecitlivuje, zeslabuje střevní bolesti, vyvolává menstruaci. Ve velkých dávkách omezuje a zahání spánek.

Vnější použití

Působí antisepticky, proti parazitům, spasmolyticky, mírní bolesti, odhání hmyz. Mátová silice působí stejně jako listy, ale značně silněji. Jako aerosol je velmi silným baktericidním prostředkem také proti kmenům odolným vůči antibiotikům, působí proti bolesti, po aplikaci na nosní sliznice také chladí a zmenšuje otoky při katarech. Na nepoškozenou kůži působí mentol protisvědivě, dráždí nervová zakončení, vyvolává pocit chladu, snižuje bolest a záněty, ničí bakterie. Při pocitech těžkého žaludku, žaludečních neurózách, přejedení či střevních kolikách vetřete mátový olej ve směru hodinových ručiček na uvedená místa.

Inhalace mátové silice pomůže svými antibakteriálními a antivirovými účinky překonat katary horních dýchacích cest – rýmu, záněty dutin. Je prospěšná při dýchacích potížích projevujících se lepkavým žlutým hlenem, při bronchitidě, kašli, nachlazení a chřipce. Stačí tři kapky do aromalampy. Analgetické vlastnosti této rostliny dokáží zahnat bolesti hlavy, migrény při aplikaci mátového oleje na čelo a spánky jemným krouživým pohybem. Patříte-li mezi náruživé turisty či tanečníky, potřete si chodidla před dlouhým pochodem nebo tancem mátovým olejem. Zchladí jejich horkost (místním drážděním citlivých receptorů vyvolává pocit chladu) a předejdete bolesti a únavě. Nezapomeňte si však potom umýt ruce mýdlem.

Rodové jméno „mentha“ je odvozeno z latinského slova „mente“ neboli „myšlení“. Proto mátová silice působí na nervový systém, kdy svěží a ostré aroma stimuluje nervy a mozek, probouzí, tonizuje při únavě a vyčerpání, celkově posiluje organismus, zlepšuje koncentraci.

Všeho s mírou

Mátu nevyužívejte ve vysokých dávkách a dlouhodobě. Mnoho lidí pije mátový čaj jako náhradu za černý čaj. Opatrní buďte při diagnóze žaludečních vředů a žlučníkových kamenů. Nepoužívejte mátu v těhotenství, kojení a u dětí do šesti let. V aromaterapii se vyhněte aplikaci mátové silice u osob s epilepsií, horečkou či srdeční chorobou. Při případném předávkování mátou se objeví toxické projevu jako je celková slabost, křeče nebo alergie na mentol.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.