Kód pojišťovny

Dovolená nebo galeje?

Ilustrační obrázek

Celý rok pracujeme a těšíme se na vytouženou dovolenou. Zvládneme ji ale prožít tak, jak si představujeme, dokážeme najednou fungovat 24 hodin se svou polovičkou, aniž bychom se pohádali? Bohužel právě komunikace se během dovolené stává kamenem úrazu, na kterém ztroskotáváme, a zcela nechtěně pak vytváříme vypjaté konfliktní situace. Proč naše rozhovory často končívají vyhroceným konfliktem? Při sporé komunikační úrovni během pracovního týdne či celého roku nejsme zvyklí naslouchat jeden druhému. Je třeba se naučit zastavit výbuch emocí hned na začátku, abychom si nepokazili nejen dovolenou, ale třeba i celý partnerský vztah. Čím zřetelněji a jasněji dokážeme vnímat své potřeby i potřeby druhých, tím více druhým porozumíme, tím méně jsme podráždění a cosi vyžadujeme, nepozorovaně tak vzniká umění snadné komunikace. Urážky, nadávky, odsuzování či obviňování jsou jen velice nešťastná vyjádření našich nenaplněných potřeb. Dovolená s partnerem může být rájem nebo noční můrou.

Pokud se naučíte s druhým komunikovat, vnímat jeho potřeby, vyjadřovat své pocity a přicházet s konstruktivním řešením vhodným pro oba, máte velkou šanci si dovolenou užít.

Podle odborníků se lze na dovolenou dívat jako na zkoušku vztahu, partnerské tolerance a komunikace. Rizika hádek se snižují s tím, jak druhého znáte a do jaké míry víte, jak reaguje na různé formy dyskomfortu, a dokážete to akceptovat. Velmi důležité je včas signalizovat, hlásit své potřeby a přizpůsobovat jim průběh dovolené. Kvalita vztahu se pozná i podle toho, jestli se umíte věnovat těm věcem, které se podařily, místo potřeby rozebírat ty, co nevyšly. Je důležité dokázat se podívat na průběh dovolené pozitivně.

Každý jinak

Už první problém může nastat při výběru dovolené. Muž chce většinou do hor, žena k moři. Důležité je uvědomit si své očekávání, zodpovědět si, proč chce každý něco jiného. Pak si oba možná uvědomí, že vlastně chtějí totéž (být spolu, odpočinout si), jen prostě v jiné formě. Jsme ale bohužel zvyklí přemýšlet buď a nebo.   Je-li opravdu to hlavní být s tím druhým, cosi s ním prožívat, je možné vše sladit – jak ležení na pláži, tak výšlapy či procházky. Každý může mít část dne sám na své činnosti a pak můžeme být zase spolu.

Nejvíce sporů na dovolené zažívají páry, pro které jsou například společně strávené víkendy, jednodenní výlety či krátké vycházky spíše utopií. Nezřídka se stává, že po několika nepovedených dovolených začnou partneři jezdit na dovolené samostatně – žena s nějakým „cvičením“, muž s kamarády, nebo začnou trávit dovolenou s jinými páry. Rozdělí se na ženské a mužské „skupiny“ a tráví dovolenou podle svých představ.

Podle výsledků výzkumů se na dovolené hádá každý desátý pár a čtvrtina lidí rovnou vyráží trávit volno raději bez partnera. Nejméně konfliktů na dovolené zažívají páry, které mají společné zájmy a smysl pro humor. Podstatou vztahu je totiž společné prožívání. Určitě se vám někdy stalo, že jste byli na krásném místě a napadlo vás, že je škoda, že tu s vámi není partner. Pokud takto uvažují oba, je to významná záruka toho, že společná dovolená proběhne v pořádku.

Úspěch dovolené závisí na tom, jak dobře se známe a jak společně, ale i každý sám, umíme řešit nezvyklé nebo zátěžové situace.

Musíte spolu mluvit o svých očekáváních, o tom, zda chceme dovolenou akční či relaxační, a pokud se vám něco nezdá, otevřeně přiznat své obavy. Jestliže někomu odsouhlasíte, že s ním pojedete někam, kde se to bude víc líbit jemu, je nekorektní mu to pak vyčítat. Vytváříte tím patovou situaci. Navíc to ničemu nepomůže, stejně to spolu musíte vydržet.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.