Kód pojišťovny

Když se zatočí hlava…

Ilustrační obrázek

Pocit, kdy se s námi točí celý svět, zažil snad každý. Závrať, nevolnost, pocit na zvracení, při kterém se točí hlava, tak se projevuje problém zvaný vertigo. Není třeba se bát, když nám je občas špatně, ale pokud máme takové potíže často, neměli bychom nad nimi mávnout rukou.

Pravou závratí (vertigem) se nazývá výhradně iluze pohybu vlastního těla nebo předmětů kolem nás. Máme pocit, že se všechno točí nebo jinak pohybuje. V případě vertiga se také nejedná o nemoc, ale o příznaky nějaké jiné choroby. Projevy závrati se vyskytují asi u stovky nemocí jako jejich průvodní příznak. V mnoha případech je těžké určit, co je příčinou vertiga. Lidé trpící častými závratěmi by měli omezit pití alkoholu, kávy, černého čaje. Také by měli méně solit a naučit se „pomalu vstávat“.

Není závrať jako závrať

Periferní závrať nazývaná také ušní znamená, že její centrum leží uprostřed středního ucha. Původce periferní závratě může ležet i v mozkovém kmeni, některém mozkovém nervu nebo mozečku. V mnoha případech se vyskytuje takzvaná nezhoubná polohová závrať – k té dochází při určitých pohybech a držení hlavy nebo těla. Centrální závrať je způsobena poruchami v mozku, proto je také nazývána „mozková“. Tímto druhem závrati často trpí starší lidé, její příčinou je nedostatečné prokrvení mozku. Často si také stěžují na závrať vyvolanou pohledem do výšky. U mladých lidí je závrať způsobena nízkým tlakem, kdy se taktéž nedokrvuje mozek.

Pacienti s vertigem musí přesně popsat druh závratě, který pociťují, určit, při kterých činnostech se objevuje, v jaké fází dne. Pro to slouží jednoduchý test. Postižený zavře oči, natáhne paže před sebe a jednu minutu pochoduje na místě. Jedná-li se o poruchu ve vnitřním uchu, otáčí se pacient při testu na místě okolo vlastní osy. Pokud se otočí o více než 45°, jde již o nemoc. Zůstane-li pacient stát na místě a přitom vrávorá, jedná se o centrální závrať. Při léčbě vertiga se používají jak medikamenty, tak cvičení.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.