Kód pojišťovny

Infekční onemocnění kůže

Ilustrační obrázek

Mezi nejčastější infekční onemocnění kůže patří kožní mykózy, které jsou vyvolány mikroskopickými houbami. Nejčastější příčinou kožních mykóz je působení vláknité houby nebo kvasinky. Tzv. dermatofytózy se vyskytují nejčastěji v meziprstních prostorech nebo na ploskách dolních končetin, ale mohou se objevit takřka na kterékoli části našeho těla a jejich působením mohou nastat nepříjemné změny na nehtech, vlasech nebo vousech. Kvasinkové infekce kůže se vyskytují zejména u jedinců s oslabenou obranyschopností, v místech vlhké zapářky a kožních záhybech.

Mykózy nohou a nehtů

Objevují se zejména při zvýšené potivosti nohou, jejich nedostatečném vysoušení po koupeli nebo nošení uzavřené obuvi. Častěji se také vyskytují u jedinců trpících cévním onemocněním, se sníženou imunitou, při užívání kortikosteroidů nebo antibiotik, při nedostatečné hygieně. V takových případech je nutné dodržovat přísná hygienická pravidla, aby nedocházelo k přenosu infekce na další osoby. Je nutné používat vlastní ručník i prádlo a používat antimykotické přípravky.

Projevy mykóz

Jestliže je pokožka nohou zarudlá, svědí a olupuje se, popřípadě se objevují puchýřky nebo drobné praskliny, jedná se o mykózu. Mykózy se na nohou projevují zejména nadměrnou potivostí, zběláním pokožky, typickým zápachem. Při postižení nehtů dochází k jejich žlutému zabarvení a v případě těžšího postižení také k jejich ztluštění nebo zarůstání. Infekce zasahuje okraj nehtu a někdy dochází také k oddělení nehtu od nehtového lůžka, což může být při nošení obuvi značně bolestivé. Oblast pat bývá rozpraskaná a tvrdá. Plísněmi z nohou můžeme nakazit také ostatní, protože odpadlá infikovaná kožní šupinka obsahuje spory plísní. Ty dlouhodobě přežívají například v dřevěných roštech sprch, saunách, ve společných prostorách bazénů, na hotelových kobercích nebo domácí obuvi Jestliže došlo k postižení kůže kvasinkami, může dojít současně k zánětu nehtového valu. 

Jak se kožní mykózy léčí?

Léčba mykóz je jednak místní, systémová nebo kombinovaná. V případě místního postižení lze zakoupit antimykotika, ale jsou li postiženy nehty, můžeme místní léčbu volit pouze v případě, že není postiženo více než 25% plochy nehtové ploténky. Systémová léčba nehtové mykózy se používá v případě, že nedojde po šesti měsících místní terapie ke zlepšení. Antimykotiky mají dvojí působení, a to buď specifické (působením na buněčnou stěnu) nebo nespecifické (ovlivnění propustnosti buněčné membrány). Při volbě konkrétního přípravku se doporučuje poradit se v lékárně.

Jak dlouho aplikovat antimykotika?

Antimykotika je nutné aplikovat určitě nejen do doby, kdy potíže vymizí, ale ještě po vymizení příznaků, a to jeden až dva týdny. V místech, kde je pokožka hodně ztvrdlá, nebo v oblasti nehtů je nutné před aplikací antimykotika změkčit např. mastí s obsahem kyseliny salicylové, koupelí v teplé vodě nebo můžeme použít pilníček. Hojivý přípravek aplikujeme vždy také v blízkém okolí postiženého místa.

Léčba musí být důsledná

Použití místních antimykotik nemá takřka žádné nežádoucí účinky. Pouze u velmi senzitivních jedinců může dojít k alergické reakce v podobě pálení, zarudnutí nebo suchosti pokožky. Celková léčba kožních mykóz patří do rukou odborníka, neboť antimykotika, která jsou podávány systémově, mohou způsobit vážnější vedlejší účinky v podobě zažívacích potíží apod.

Domácí recepty

Při léčbě mykóz můžeme také vyzkoušet přírodní terapii. Aromaterapeuté doporučují provádět teplé nožní koupele s příměsí levandule nebo koupele se solí. Dále jsou doporučovány obklady z jablečného octu. V rámci prevence je důležité pravidelně střídat obuv a ponožky, nenosit cizí domácí obuv, po koupání si pečlivě vysušit pokožku a ošetřit ji.

V letních měsících bychom měli nohy pravidelně omývat i 2x denně a používat antibakteriální mýdla. Obuv bychom měli větrat nebo případně použít speciální spreje do obuvi.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.