Kód pojišťovny

Nadměrné pocení může být příznakem nemoci

Ilustrační obrázek

I když je nám pocení nepříjemné, jedná se o životně důležitý proces. Bez pocení bychom dlouho nepřežili. Udržuje nám stabilní tělesnou teplotu a obranné vlastnosti kůže, zvlhčuje se tak a ochlazuje povrch těla. Z těla odcházejí látky, které mu škodí a nemůže se jich zbavit jinak. Tento složitý mechanismus řídí nervová soustava a hormonální systém. Pocení je vegetativní reakcí spojenou se stresem a silnými emocemi, takže se potíme nejen v horkém počasí, ale i při návštěvě zubaře, při zkouškách či ve vzteku. Pocení může být též způsobeno hormonální poruchou (běžně v klimakteriu). Někdy je nutné navštívit praktického lékaře nebo endokrinologa, který odhalí příčinu našeho trápení.

Jakmile se objeví nadměrné pocení u osoby, která jím dříve netrpěla, je to vždy známka toho, že se v těle něco děje. Zvýšené pocení může přetrvávat nějakou dobu po infekčních chorobách, ale pokud neustupuje nebo se dokonce zhoršuje, trvá-li dlouho, je silné a za každé teploty, v noci, pak je to určitě důvod k návštěvě lékaře. Ze specialistů se tímto problémem zabývají dermatologové, ale toto onemocnění je jistě interdisciplinární, prolíná se s řadou oborů (dermatolog, neurolog, endokrinolog, infektolog, internista). Současná medicína má bohužel pacienta rozděleného na jednotlivé orgány a poslední dobou ubývá lékařů, kteří se umějí na člověka podívat jako na celek, což je právě v případě tohoto onemocnění nezbytné.

Když je tělo přehřáté nebo je člověk ve stresu, ochlazuje se potem. Pokud se ale tělo potí i jindy, jedná se o problém medicínsky zvaný hyperhidróza nebo diaforéza. Ten má celou řadu příčin a není tak vzácný, jak bychom si mohli myslet. Jedná se o tři až deset procent populace, což rozhodně není málo. Lidé většinou přiházejí do ordinace s nadměrným pocením na běžných místech těla: v podpaží, na rukou a nohou, přičemž tento problém mají často od puberty a jeho příznaky se s přibývajícím věkem zhoršují. Jiní pacienti přicházejí s problémem nadměrného pocení celého těla, hlavy, nočního pocení a podobně, které se zpravidla objevilo náhle, dotyčný tímto problémem netrpěl, proto se musí pátrat po příčině.

Pot a naše tělo

Potíme se všichni, někdo méně, jiný více. Druhý případ je nepříjemný nejen pro postiženého, ale i pro jeho okolí. Bývá to totiž spojeno s nepříjemným pachem. Vyprodukovaný pot je čirá tekutina bez jakéhokoli zápachu. V nepříjemný pach se mění až působením bakterií. Ženy se potí méně (asi 180 ml/hod.), neboť mají menší počet potních žláz. Muži vypotí cca 250 ml za hodinu, protože jejich potní žlázy jsou aktivnější, v podpaží mají navíc více bakterií. Svou činnost potní žlázy zahajují v pubertě, proto se malé děti nepotí. Potních žláz máme na těle asi pět milionů, nejvíc jich je na čele, dlaních a chodidlech, naopak žádné nenajdeme na rtech a na víčkách, prsních bradavkách a vnějších pohlavních orgánech.

Jak si pomoci

Zdravé, tedy běžné pocení se dá vyřešit jednoduše: dodržováním hygienických zásad, jako je pravidelné sprchování, častá výměna oblečení, výběr oděvů z přírodních materiálů. Spodní košilka z prodyšného a přitom savého materiálu pomůže. Prodyšné a savé (nejlépe bavlněné) by mělo být všechno oblečení i ložní prádlo (pokud se potíte v noci). Z umělých vláken volte taková, která dýchají – například speciální mikrovlákna typu Moira. Materiál, který nemá vlákna těsně u sebe, je prodyšnější; například len je díky tomu vhodnější než hedvábí. Volné by měly být i použité střihy oblečení. Vybírejte si barvy oděvů, na kterých případná nehoda nevynikne. Větrat by měly i nohy. samozřejmě ne vždy je otevřená obuv společensky únosná; pak si nohy z bot alespoň několikrát denně na chvilku vyndejte a vyvětrejte. Obuv by měla být z přírodního materiálu; některé firmy vyrábějí i podrážky, které dýchají. Stejně tak si neberte boty dva dny za sebou, střídejte je. Myslete i na vhodné ponožky, měly by být bavlněné nebo z funkčního vlákna, které odvádí vlhkost. Ponožky si měňte třeba i uprostřed dne. Pokud je to možné, mějte s sebou věci na převlečení.

Samozřejmostí je používání deodorantů či antiperspirantů. Prvně jmenovaný přípravek zabraňuje zápachu, druhý pocení potlačuje. Oba typy přípravků mohou u osob s citlivou pokožkou vyvolat alergické reakce. Hlavně kůže v podpaží se může podráždit a svědit, někdy se objeví červené pupínky, jež se změní až v mokvající puchýřky. Někdy kůže v oblasti podpaží může reagovat i vyrážkou, tzv. kontaktní dermatitidou. Kontaktní dermatitidu vyvolanou deodoranty a antiperspiranty zapříčiňují v nich obsažené chemické látky. Nejčastějším alergenem, který spustí takovou reakci, bývá parfemace (parfémové složky, esenciální oleje nebo biologická aditiva). Při dráždění kůže mohou sehrát značnou roli také aditiva, která usnadňují pronikání přípravku do kůže (např. alkohol). Riziko alergické reakce se proto značně snižuje u neparfémovaných deodorantů a antiperspirantů nebo u těch, které neobsahují alkohol. Než použijete nový deodorant, raději ho nejdřív zkuste na předloktí, abyste zjistili, jak bude vaše pokožka na nový produkt reagovat.

Pomoc z přírody

Proti pocení téměř každý používá výrobky z drogerie. Tyto přípravky ale mají i přírodnější alternativy, které některým lidem zabírají: nebuďte ale zklamaní, pokud právě vám nepomohou. Jako „záklopka“ na vaše potní žlázy i jako zdroj vůně vašeho podpaží může posloužit jablečný ocet nebo citronová šťáva: pokud si ji nanesete do oholené podpažní jamky, mělo by vaše tělesné aroma výrazně zeslábnout. Množství potu snižuje i potření podpaží rozkrojenou bramborou, na vůni vám to ale nepřidá.

Někdo radí proti potu také léčebnou kúru z jedlé sody. Ta se rozmíchá s vodou do husté pasty a její vrstva se po několik dní nanáší do podpaží na 25 minut. Mastkový pudr dobře vstřebává vlhkost a může pomoci při pocení nohou, podpaží, rukou i obličeje. Ale pozor, nanést se musí dříve, než se zpotíte; například po nanesení na zpocený obličej by mohl ucpat póry a způsobit akné nebo jiný kožní problém. Od pocení obličeje uleví aloe vera, chlorofyl nebo každodenní konzumace účinné kombinace látek: dvě lžičky medu plus dvě lžičky octa, třikrát a čtyřikrát za den.

Pomoci může i čaj. Černý, zelený, šalvějový nebo mátový tlumí pocení rukou, a to jak při konzumaci, tak i v případě, že si do něj denně před odchodem z domu na 10-20 minut ponoříte ruce. Nohám od pocení i zápachu ulevíte koupelí v černém čaji, v jablečném octu, v soli s obsahem rozmarýnu a máty nebo v odvaru z ovesných vloček. Můžete si také zkusit potírat před odchodem z domu chodidla antibakteriálním olejem z tea tree. Nepříjemný zápach by měla zmírňovat strava bohatá na hořčík a zinek: do jídelníčku byste tedy měli zařadit například mandle, ořechy, luštěniny, obilniny.

Léky a operace

Opravdu nadměrné pocení může člověka pěkně potrápit. Hyperhidróza vzniká zvýšenou činností potních žláz. Postižení jedinci svůj stav zpravidla vnímají jako velmi stresující. Může mít dopad na jejich psychiku i společenské postavení. Jejich problém se naštěstí dá řešit – škála možností je poměrně široká, od léků až po chirurgický zákrok. Farmakologická léčba nabízí anticholinergika – léky blokující tvorbu potu. Ty ale často mají nepříjemné nežádoucí účinky. Je-li příčinou silného pocení špatný tok lymfy, pomoc nabízí přístroj na tlakovou masáž Lymfoven. Další možností je využití iontoforézy, při níž se dlaně a chodidla namáčejí do elektrolytického roztoku a po zapnutí přístroje kožním povrchem procházejí ionizované látky. Ošetřovaná končetina se vloží do vaničky s vodou, při ošetření podpaží se na tuto část těla přikládá elektroda omotaná mokrým bavlněným polštářkem.

Jinou možnost představuje zákrok zvaný transtorakální sympatektomie, při němž se přeruší hrudní nervová vlákna zodpovědná za přenos vzruchů na potní žlázy. Krajním chirurgickým řešením je odstranění potních žláz. V poslední době si velkou oblibu získala injekční aplikace botulotoxinu, kterou se blokují vegetativní nervy a činnost neurotransmiteru acetylcholinu zodpovědného za přenos vzruchů. Zákrok není bolestivý, účinek vydrží asi 5 měsíců a poté lze ošetření zopakovat. Dobrý efekt má (asi 60-70 procent pacientů) akupunktura a tradiční čínská medicína.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.