Kód pojišťovny

Nastartujte se chůzí

Ilustrační obrázek

Chůze pro nás představuje ten nejpřirozenější pohyb, který můžeme praktikovat, jestliže to naše zdraví a motorika dovoluje. Denně bychom měli chodit alespoň 30 minut, a to např. při cestě do práce nebo z práce. Není třeba hluboce hloubat nad technikou, protože taje zcela jednoduchá, avšak měli bychom dbát na správné držení těla.

Postupná zátěž

Pokud jste dlouho nic nedělali nebo jste po nemoci, je potřeba začít se zátěží postupně a pozvolna. Začněte s chůzí nejprve po rovince, např. v parku později přidejte kopcovité terény a pak můžete třeba začít s výlety do Alp. Zkrátka je nutno vzít v úvahu své reálné možnosti. Jestliže z nějakého důvodu musíme s chůzí přestat, můžeme se vrátit na začátek a opět vzdálenosti postupně navyšujeme.

Co budete potřebovat?

Pokud chcete chodit s holemi a ne pouze po městě po cestě do práce, není na tom nic těžkého. V současné době je to naopak velmi časté, kdy si svižně vykračují lidé všech věkových a váhových kategorií.

V minulosti se nordic walking neboli severská chůze provozovala zejména v horách, dnes se provozuje i ve městě. Velká výhoda je, že chůzí zaměstnáváme 90% svalstva celého těla a pomoci správné techniky chůze uvolňujeme svalové napětí v oblasti zádového a ramenního svalstva, zvyšujeme flexibilitu páteře a pomoci holí udržujeme rovnováhu a odlehčujeme zátěž na klouby. Nordic walking se doporučuje také seniorům a lidem s nadváhou.

Jak vybrat kvalitní hole?

Kvalitní hole nám umožňují dobře tlumit nárazy, jsou pevné a pružné zároveň a poskytují nám oporu. Při jejich koupi si dejte pozor, ať zvolíte správný typ holí a nekoupíte hole turistické. Podstatné je také zvolit správnou výšku holí a mít dostatečně pevnou obuv. Doporučují se boty na běh a také kvalitní sportovní oblečení, které nám umožní pohyb. V zimě bychom neměli zapomenout na rukavice. Severská chůze nám umožní zlepšit fyzické schopnosti, posílit kardiovaskulární systém a zvýšit kapacitu plic a pomůže nám udržet naši optimální tělesnou hmotnost.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.