Kód pojišťovny

Nepříjemné dny

Ilustrační obrázek

Pro řadu žen je menstruace nepříjemná, bolestivá a také emočně náročnější záležitost.

Začátek i konec cyklu obvykle provází trauma či stres. Menstruační cyklus k ženě patří; trvá přibližně 28 dnů a samo krvácení pak tři až sedm dní, délka trvání je velmi individuální, některé ženy mají cyklus jednou za 28 dní, jiné třeba i 40denní. Podle odborníků není důležité, jak dlouho žena menstruuje, ale jestli krvácí pravidelně. Jen málokterá žena ale mívá menstruaci bez problémů, k nimž nejčastěji patří bolesti v podbřišku, průjem, nadýmání, častější močení, pocení či tvoření akné.

Mnoho žen je v tomto období labilnějších, jsou plačtivé, podrážděné. Intenzita nejrůznějších symptomů bývá někdy tak silná, že některé ženy musí zůstat doma a vzít si neschopenku. Bolesti bývají tupé i ostřejší, táhlé i křečovité, a nejčastěji se objevují v podbřišku. Obtíže se obvykle objeví první den menstruace nebo těsně před jejím začátkem a do dvou, maximálně tří dnů odezní. Větší potíže mívají mladé ženy, které ještě nerodily.

Bolest může být příznakem nemoci

Předpokládá se, že bolestivá menstruace se váže na ovulační cykly, u neovulačních cyklů se vyskytuje zřídka. Tuhle dysmenoreu (bolesti spojené s menstruačním krvácením) nazýváme primární či funkční; znamená to, že u ní není žádný patologický nález na vnitřních orgánech. Druhou formou je sekundární dysmenorea, jejíž nejčastější příčinou je pánevní endometrióza či myomatóza.

Myomy jsou jakési „uzlíky“, které vyrůstají z děložní stěny. I když ve skutečnosti neohrožují život, jsou velmi nepříjemné. Vyšetření ultrazvukem je ukáže u každé čtvrté až páté ženy po čtyřicítce. O něco více jich lékaři najdou u žen s nadváhou a u žen s nadbytkem hormonů. Lékaři zatím neumí vzniku myomů zabránit, proto by ženy neměly zanedbávat pravidelné prohlídky. Myomy rostou do té doby, dokud vaječníky produkují ženské pohlavní hormony. Netrápí tedy malé děti a jejich růst se zastavuje u žen po přechodu.

K typickým příznakům děložních myomů patří především silná, prodloužená menstruace, dále nepravidelné krvácení i mimo menstruační cyklus, případně krvácení během pohlavního styku. Bývají to také tlakové bolesti v podbřišku nebo pocit napětí a plnosti.

Zvláštní pozornost by zmíněným příznakům měly věnovat ženy, které se snaží otěhotnět. Pokud se to nedaří, může být příčinou právě myom. Do velikosti tří centimetrů nemusí mít na plodnost vliv, ale větší myomy početí často brání. Záleží ale na tom, kde přesně v děloze jsou. Některé myomy ženám nečiní žádné potíže, jsou bezpříznakové. U takových není třeba hned ordinovat léčbu. Stačí je pouze sledovat při pravidelných prohlídkách v půlročních intervalech – kontrolovat  velikost myomu, aby se nestalo, že se myom náhle zvětší a vyvolá problémy.

Pokud vás ale myom trápí, je léčba nutná. Jinak totiž může komplikovat pohlavní život. Podle výsledků konkrétního vyšetření gynekolog stanoví léčbu; buď konzervativní (pomocí léků), nebo operační, případně lze oba postupy kombinovat. Z konzervativních postupů je nejrozšířenější podávání hormonální antikoncepce nebo zavádění nitroděložních tělísek s gestagenem. To má ale za úkol především snížit silné menstruační krvácení, nejedná se přímo o léčbu myomů.

K dispozici jsou i hormonální léky v tabletách či injekcích. Bohužel užívání některých z nich provázejí nežádoucí vedlejší účinky a efekt není dlouhodobý. Pomocí léků můžeme dosáhnout i zmenšení myomu, lékaři tak mohou nejprve myomy zmenšit a pak je šetrněji vyjmout. Navíc nejnovější zkušenost ukazují, že nejsou výjimečné případy, kdy samotné užívání léku natolik zlepší stav pacientky, že není třeba operovat vůbec. Malé myomy uvnitř dělohy se řeší endoskopicky, takže zásah do organismu není prakticky žádný. Větší myomy se vyjímají laparoskopicky, kdy má pacientka jen minimální jizvy a vše se rychle vyhojí. Opravdu velké myomy se řeší klasickou operativní cestou.

Jak zvládnout bolestivou menstruaci

Máte-li možnost, připravte si horkou koupel, která pomůže uvolnit stažené svaly v děloze. Do koupele přidejte několik kapek šalvěje, levandule, heřmánku a geránia. Místo koupele je v době menstruace vhodnější sprcha, ale záleží jen na vás, co je vám příjemnější. Na uvolnění podbřišku jsou vhodné bergamot, anýz, jasmín, levandule, meduňka, jalovec a rozmarýn. Masírováním břicha si ulevíte od bolesti. Možná se budete divit, ale i když vám je špatně, fyzická aktivita v přiměřené míře vám pomůže zapomenout na bolest, a dokonce ji minimalizovat. Pokud žena v prvních dnech velmi silně krvácí, určitě se jí nebude chtít skákat, ale pokud příliš nekrvácí, šetřit se nijak zvlášť nemusí. Jakýkoli pohyb povzbuzuje produkci prostagladinu, a zvyšuje tak uvolňování endorfinů, které tlumí bolest. Z některých studií vyplývá, že téměř u všech menstruujících žen, které v té době zkusily akupunkturu, došlo k výraznému zmírnění bolesti břicha. Poruchy menstruace či bolesti břicha je možné řešit homeopaticky. Bolesti lze zmírnit také čajem z listů maliníku. Jeho listy obsahují alkaloid gragarin, který posiluje děložní stahy a pomáhá zmírnit křeče. Také omezuje nadměrné krvácení. Ideální je vypít aspoň tři šálky denně. Pomoci může i hořčík, který podporuje mnoho reakcí v našem těle. Pomáhá předcházet křečím a snižuje bolestivost.

Během menstruace je vhodné omezit příjem soli a vyhýbat se polynasyceným tukům, omezit kofein. Do jídelníčku pak přidejte diuretické potraviny, například chřest, celer, česnek. Vitamin C pomáhá zpevnit stěny krevních cév, čímž se zmírňuje silné krvácení. Vitamin D je důležitý v prevenci menstruačních křečí.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.