Kód pojišťovny

Umělá sladidla nejsou zárukou štíhlé postavy

Ilustrační obrázek

Mnoho potravinářských výrobků v sobě skrývá značné množství cukru. Výrobci potravin využívají především konzervačních vlastností řepného cukru a jeho příjemné sladké chuti.

Sacharóza – řepný cukr, kterým si přislazujeme nápoje, hotové pokrmy a který ve skryté podobě přijímáme v mnoha potravinách, představuje jeden z významných zdrojů kalorií. Dle statistik průměrný Čech ve své stravě za rok zkonzumuje přes 40 kg řepného cukru. Vyjádříme-li to v přepočtu na jeden den, představuje to 110 g čistého cukru – toto množství je obsaženo v 27 kostkách cukru.

Náhrada cukru

Jelikož má spotřeba řepného cukru negativní vliv na náš organismus, snaží se výrobci potravin nahradit tuto ingredienci jinou látkou s podobnými chuťovými vlastnostmi. Náhradní sladidla se klasifikují podle původu na:

  • přírodní (thaumatin, fruktóza, laktóza)

  • syntetická – identická s přírodními (cukerné alkoholy – polyoly)

  • syntetická (acesulfam K, sacharin, cyklamáty, aspartam)

Zvláštní skupinu tvoří koncentráty ze sladkých rostlin, jejichž nejvýznamnějším zástupcem je stevia. Náhradní sladidla se vyrábějí ve třech podobách – tekuté, sypké a v podobě tablet. Přípravky umělých sladidel jsou buď jednodruhové, nebo při výrobě sladidla může být použito více různých druhů účinných látek. Díky tomu se pak vylepšují jejich finální chuťové, technologické, energetické a sladivé vlastnosti. Vhodnou kombinací několika sladidel lze dosáhnout ještě vyššího stupně sladivosti a také snížit energetickou hodnotu produktu.

Sladidla a štíhlá linie

Skutečně se vyplatí přislazovat nápoje umělými sladidly a kupovat „odlehčené“ varianty potravin při redukci nadváhy? Kdo říká ano, argumentuje tím, že umělá sladidla mají nulovou nebo velice nízkou energetickou hodnotu. 100 g umělého sladidla má většinou stejný počet kalorií jako řepný cukr vyrobený z řepy nebo třtiny. Rozdíl je však v síle sladivosti. Například aspartam vykazuje 200x vyšší sladivost než sacharóza, sacharin je 300x a sukralóza dokonce 500x sladší než řepný cukr.

Výrobce pro dosažení stejně sladké chuti vystačí s podstatně nižším množstvím sladidla než u stejného výrobku slazeného sacharózou. Příkladem může být energetická hodnota běžné limonády oslazené řepným cukrem, která obsahuje v litru 400 kcal, a limonády, která byla slazena např. aspartamem, jejíž celková energetická hodnota v litru se pohybuje do 4 kcal. Nižší energetická hodnota výrobků slazených umělými sladidly je jednoznačná. Výzkumy ale bylo prokázáno, že užitím umělého sladidla nedochází k vyvolání stejného sytícího a chuťového efektu jako při konzumaci klasického cukru. Takto „oklamaný“ organismus nás později donutí zvýšenou konzumací jiných potravin energeticky dohnat, co jsme kvůli light výrobku tělu nedodali.

Mezi náhradními sladidly jsou však také látky, které mají energetickou hodnotu v podstatě shodnou s řepným cukrem. V dia výrobcích se často místo řepného cukru využívá ovocného cukru – fruktózy, která má méně výrazný vliv na hladinu krevního cukru. V jiných potravinách bývá využívána laktóza – mléčný cukr. Laktóza i fruktóza mají stejnou energetickou hodnotu jako sacharóza. Proto je potřeba počítat s tím, že ne všechna umělá sladidla jsou nízkoenergetická.

Celkové energetická hodnota potraviny je dána součtem kalorií pocházejících ze všech živin a musíme tak chápat, že výsledná kalorická nálož je snížena pouze na úrovni sacharidů. V mnohých dia výrobcích je možno zaznamenat dokonce vyšší obsah energie než u klasických variant. Důvodem této skutečnosti je navýšení množství tuku v potravině. Tuk má více než 2x vyšší energetickou hodnotu než cukr. Řada diabetiků a lidí s nadváhou má mylnou představu, že potravina označená jako light nebo dia může být konzumována v libovolném množství.

Každé náhradní sladidlo má stanovenu hodnotu maximálního množství spotřeby, které ani při dlouhodobé každodenní konzumaci neohrozí lidské zdraví (ADI). Potraviny a nápoje slazené pomocí aspartamu nesmí konzumovat lidé trpící metabolickou poruchou – fenylketonurií. Umělá sladidla nejsou vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.