Kód pojišťovny

Tancem do kondice

Ilustrační obrázek

Tanec je jedním z nejzdravějších pohybů. Dokáže vyladit tělo i duši.

 

Obojí se díky němu dostává do lepší kondice. Ženám se zlepšuje postava, mají ladnější pohyby a především se celé rozzáří. Tanec totiž ve většině z nás vyvolává spontánní radost a může být i vhodnou formou duševní terapie. Pravidelný tanec zlepšuje některé mozkové funkce, především paměť. Záleží samozřejmě i na volbě tanečního stylu a jeho náročnosti.

Tanec je nejlepší způsob, jak spálit přebytečné kalorie; je to kardio cvičení, u kterého se velmi dobře hubne. Dosáhnete rychlejšího spalování tuků, posílení a vytvarování celého těla, zvláště pak v problémových partiích na bříšku a na bocích. Během šedesátiminutové taneční lekce se spálí zhruba 600 až 800 kcal. Pozor by si měli dát lidé, kteří mají problémy s klouby – především s kyčlemi, koleny nebo s kotníky. Zde záleží také na tanečním povrchu ve fitness centru a na vhodné obuvi. Existují různé boty jak pro tanec, tak pro aerobik.

Nejznámější je zumba

Zumba kombinuje prvky aerobiku a latinských tanců, jako jsou salsa, ča-ča, samba nebo reggaeton. Jedná se o dynamické cvičení, při němž se střídají pomalé a rychlé rytmy na principu intervalového tréninku, a tím dochází k efektivnímu spalování tuků. Zumbu vyhledávají hlavně ženy, protože působí především na hýždě, nohy a břicho, ale pozitivní vliv má i na srdeční činnost. Tančit ji může kdokoli – i amatéři, kteří nikdy netančili. Chytlavá hudba vás totiž tak strhne, že na případné nedostatky zapomenete. Zumba u nás bývala velkým hitem, ale její popularita pomalu upadá, ve fitness centrech ji nahrazují jiné hodiny. Za jednu z možných alternativ zumby lze považovat také lekce latino dance, což je tanec v rytmu latinsko-americké hudby. Velké oblibě se těší i lekce muzikál dance nebo movie dance. Taneční sestavy se z třiceti procent podobají originálu, jsou jednoduché a zábavné.

Svůdná tanečnice

Stále větší oblibu získává pole dance, tanec kolem tyče. Jeho kořeny můžeme najít v indickém cvičení s názvem mallakhambha, jehož vznik se datuje do 12. století. Pole dance v sobě spojuje prvky tance, baletu, gymnastiky a akrobacie. Nejde o obyčejné vlnění se u tyče, ale o sportovní odvětví, které se dokonce snaží dostat na olympijské hry. Začátky nejsou jednoduché, nejprve se musíte naučit základní úchopy a statické prvky na tyči, které lektor spojí do krátké choreografie. Dozvíte se i to, jak využít tyč k posilování problematických partií.

Novinkou je twerk, provokativní tanec pocházející z černošské kultury. Hlavní roli v něm hraje ženské pozadí. Tento styl se zrodil ve Spojených státech asi před dvaceti lety. Za svou popularitu vděčí i takových hvězdám jako jsou Beyoncé nebo Shakira. Twerk je součástí tanečního stylu dancehall, což je jeden ze streetových tanců, který vznikl na Jamaice v sedmdesátých letech. Jde o jedno z nejnáročnějších cvičení na hýždě, stehna a břišní svaly, při kterém se ženy pohybují ve stoji, v podřepu, vkleče a v předklonu, přičemž zároveň hýbou boky nahoru a dolů.

Pohádkový Orient

Máte-li rády klidnější cvičení, poohlédněte se po lekcích orientálního tance. Ten pochází ze Středního východu. Vznikl tisíc let před naším letopočtem. Původně se jednalo o tanec plodnosti, při kterém se žena na konci těhotenství připravovala na porod pomocí určitých pohybů (ostatně při neúspěšných pokusech o početí se břišní tanec doporučuje dodnes). Orientálních tanců je celá řada, liší se místem, odkud pocházejí, rytmem, specifickými pohyby i oděvem. Díky specifickým pohybům tanečnice posilují nejen břišní svaly pánevního dna, ale pohyb má příznivý vliv i na trávení a upravuje menstruační a klimakterické potíže. Orientální tance také napomáhají správnému držení těla.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.