Kód pojišťovny

Chřipkové onemocnění

Ilustrační obrázek

Chřipka přichází zpravidla v epidemiích, kdy onemocní najednou velké množství lidí. Většinou se epidemie odehrává v průběhu zimního období, ale nákaza je přítomna mezi lidmi neustále a může se projevit kdykoli, nejen v zimních měsících.

Jaké jsou příčiny chřipky?

Původcem chřipky je virus, jehož zvláštností je, že neustále mění svou strukturu, takže proti němu nemůže imunitní systém zcela účinně zasáhnout. Protilátky vytvořené proti viru při minulé epidemii jsou proti pozměněnému viru již zcela neúčinné. Každoročně se struktura viru mění, což také umožňuje vznik nové epidemie. Každých 30-40 let nastane ve skladbě obalu viru velká změna, jejímž výsledkem je zcela změněná struktura. To umožní propuknutí velké celosvětové epidemie – pandemie. V některých případech se virus změní tak, že se podobá předchozí struktuře. Za takových okolností jsou proti němu lidé, kteří v minulosti prodělali chřipkovou nákazu odolní.

Přenos chřipky

Chřipka se přenáší kápenkou z jednoho člověka na druhého při kašli nebo kýchání. Kapénky sekretů obsahující virus z infikované osoby vdechne zdravý člověk a o tři dny později nemoc vypukne. O tom, zda se na šíření nemoci mohou podílet zvířata, není mnoho známo, ale jisté však je, že domácí zvířata chřipku nepřenášejí. Víme však, že některá hospodářská zvířata jako koně, slepice nebo prase takovým podobným onemocněním trpí. Prasata jsou také podezřelá z toho, že sloužila jako potencionální nosiči „španělské chřipky“, která vyvolala pandemii v letech 1918 -1919.

Jaké jsou příznaky chřipky?

Chřipka začíná náhlým třesem a bolestmi ve svalech, v kloubech a zádech. Mohou se objevit také bolesti hlavy, škrábání v krku a někdy také kašel společně s rýmou. V některých případech se přidává zvracení a průjem. Teplota stoupá nad normální hodnoty a nezřídka dosahuje 38,5-39°C. Příznaky spolu s horečkou trvají dva až pět dnů a způsobují značnou únavu a slabost nemocného. Kašel může přetrvávat jeden nebo dva týdny.

Vnímavý jedinec

Rozdíly v imunitě vysvětlují, proč někteří jedinci mají horší průběh nemoci než jiní a proč nemoc u některých lidí probíhá daleko hůře než u jiných nebo, že někteří jedinci jsou s nemocným v těsném kontaktu a neonemocní. Člověk získá odolnost tím způsobem, že pokud se s určitým typem viru jednou setká, imunitní systém proti němu vytvoří protilátky, které při dalším setkání virus rozpozná a zabrání mu v rozmnožení. Vzniku nemoci se tak předejde. Jestliže však virus mezitím změní svou strukturu, imunitní systém jej rozpoznat nemůže.

Komplikace

Chřipka může postihnout všechny věkové skupiny. Ke vzniku komplikací jsou mnohem náchylnější starší lidé. Nejčastější z nich je infekce dolních dýchacích cest. Může mít různý stupeň závažnosti, od lehkého kašle až po zápal plic. Někdy jej způsobí samotný chřipkový virus, ale daleko častěji jsou příčinou bakterie, které osídlí a napadnou oslabenou sliznici poškozenou chřipkovým virem. Komplikace v podobě zánětů průdušek a plic vznikají zejména u starších lidí a u těch, kteří trpí chronickými nemocemi dýchacích cest.

Co může být varujícím signálem?

Jestliže se u nemocného s chřipkou objeví silný kašel s vykašláváním žlutého nebozeleného hlenu, bolesti na hrudi nebo zhoršený dech, je nutné raději navštívit lékaře. Lidé, kteří trpí jinými vážnějšími nemocemi, jako jsou chronické plicní choroby, o nemocnění srdce nebo ledvin, by měli hned, jakmile onemocní chřipkou, vyhledat lékaře, aby je prohlédl a popřípadě jim předepsal antibiotika. Ta mohou rozvoji chřipky zabránit. Jestliže chřipka trvá příliš dlouho nebo neprobíhá- li normálním způsobem, doporučuje se vždy navštívit lékaře.

Stafylokok

Zcela ve vzácných případech může chřipka způsobit těžký zápal plic samotný chřipkový virus nebo bakterie stafylokok.), která napadne tělo již předem oslabené chřipkovou infekcí. Ještě vzácněji vyvolá chřipkový virus onemocnění mozku nebo srdce, naštěstí se to děje pouze v ojedinělých případech.

Očkování

Účinná léčba chřipky neexistuje. Kromě toho virus neustále mění svou podobu, aby zmátl obranné mechanismy lidského těla, a z toho důvodu je obtížné i očkování proti němu. Vysvětluje to, proč očkování proti chřipce není vždy zcela účinné. Bez ohledu na tyto potíže však m§že být očkování užitečné, a to zejména v kolektivu jako jsou školy, továrny, nemocnice. Z preventivních důvodů jsou očkováni lidé, kteří jsou vystaveni zvýšenému riziku, kteří trpí jinými vážnými nemocemi, především srdce nebo plic, staří lidé, u nichž je větší pravděpodobnost komplikací chřipky.

Očkovací látka

Očkovací látka proti chřipce se podává v jedné injekci, a to v období podzimu. Většinou nevyvolává žádné vedlejší účinky, v některých případech může po očkování lehce stoupnout teplota nebo se objeví mírné bolesti v krku. Očkování poskytuje během zimního období zhruba šedesátiprocentní ochranu proti chřipce. Jestliže ji pacient přece jen dostane, její průběh je mnohem lehčí, než kdyby očkován nebyl. V období chřipek je nutné dbát na životosprávu, dostatek vitaminů a minerálů a také se doporučuje konzumovat různé zeleninové a masové vývary a potraviny, které nás zahřívají.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.