Kód pojišťovny

Chcete mít bílé zuby?

Ilustrační obrázek

Máte v oblibě červené víno, kávu nebo si bez cigarety nedokážete představit den? V takovém případě by pro nás bělící pasta měla být takřka součástí naší povinné výbavy. Účinné složky, které domácí bělící přípravky obsahují, se postarají o pigmenty na povrchu zubů a pomohou udržet zářivý úsměv. Jestliže však potřebujeme vybělit zuby o několik odstínů tak se nejspíše bez profesionála neobejdeme.

Jak se liší domácí bělení od profesionálního?

Největším rozdílem je koncentrace účinné látky, a to peroxidu vodíku. Volně prodejné jsou pouze přípravky obsahující maximálně 0,1 procento, což je pro bělení zubů minimální množství účinné koncentrace. Profesionální přípravky obsahují mnohonásobně více peroxidu vodíku a působí jak na povrchu zubu, tak i uvnitř skloviny. Domácí přípravky odstraňují nežádoucí zabarvení pouze z povrchu zubů.

Bezpečnost domácího bělení

Přípravky, které jsou volně k dostání, jsou k zubním tkáním šetrné a uškodit nikomu nemohou. Rozhodně se však nedoporučuje bělení pomocí citronu, sody, soli a podobných domácích surovin. V takovém případě totiž hrozí nevratné poškození sklovin, především když bezprostředně po sobě použijete něco kyselého a abrazivního. Zesvětlení zubů pomocí domácích přípravků poznají zejména kuřáci a milovníci kávy. Barva skloviny však zůstane stejná, proto nečekejme „nějaké větší zázraky“.

Dbejte na kvalitní přípravky

Zejména bychom se měli vyhnout veškerým abrazivním prostředkům na čištění zubů, to znamená hrubým pastám a bělícím pudrům, protože ty mohou vést k vyššímu opotřebování skloviny a citlivým krčkům. Je vhodnější sáhnout po pastách s přírodními enzymy, protože ty odstraňují pigmenty daleko šetrnějším způsobem. Další možností jsou tedy přípravky s peroxidem vodíku. Vhodnou alternativou jsou pasty, které v sobě kombinují peroxid i enzymy. Volně dostupné bělící přípravky jsou šetrné a lze je použít dlouhodobě. Pro zářivý úsměv a pěkný chrup je však velmi důležitá preventivní dentální péče.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.