Kód pojišťovny

Něha v ložnici

Ilustrační obrázek

Sex máme v podvědomí spojený s nádhernými prožitky včetně těch chuťových. A také s něžnými slůvky a doteky. Něha a romantika se ze vztahů po čase vytrácejí. Proč tomu tak je? Průzkumy prokázaly, že kořeny lze hledat již v raném dětství. Malým chlapcům projevují rodiče i prarodiče mnohem méně něžností než malým děvčátkům. Kluci se už odmalička učí, že slzy a projevy citů, kam patří i mazlení, jsou čistě ženské „záležitosti“ a k mužům něco takového nepatří. Proto je zřejmě pro muže tak těžké vyslovit „miluji tě“. Výjimku tvoří pouze dvě situace: První je chvíle, kdy se muži zamilují. Zamilovanost provází hormonální bouře a touha být vyvolené stále nablízku. Druhou je sex. Muž dobře ví, že aby ženu uspokojil, patří něha do předehry. Láskyplné objetí a mazlení může být pro slabší pohlaví důležitější než sex.

Ženy by se neměly stydět si o to, co chtějí, samy říct. Ovšem jinak než lítostí a výčitkami. Většině mužů se totiž přes všechny zábrany něžnosti líbí jako ženám. Na druhé straně ale existují lidé – ženy i muži, kteří vzájemné dotyky vůbec nepotřebují.

Rituály nejsou v žádné části lidského života zbytečné. Mohou být dobrým pomocníkem při uchování něhy i po letech soužití. Nejlepší je, vytvoří-li si je partneři hned na začátku vztahu. Psychologové také doporučují, aby si páry vyhradily každý den chvilku, která bude jen jejich. Stačí, když si spolu vypijí kávu a budou si jen tak povídat. Při této chvilce je řešení problémů tabu. Různé projevy něhy, jako třeba jemný dotek ruky nebo pohlazení po tváři, jsou přímo doporučovány. Je to prý nejlepší cesta, jak zabránit postupnému odcizování se. Sklon k něžnostem může ovlivňovat i to, kolik romantiky z období zamilovanosti v obou partnerech zůstalo. Nebo nakolik jsou schopni a odhodláni ji navodit.

Správný měsíc na lásku?

V květnu a červnu se hladina pohlavních hormonů snižuje, avšak díky slunečnímu svitu produkuje náš mozek chemické látky vyvolávající pocity štěstí. Tyto měsíce proto přejí zamilovaným. Podle statistik mají lidé v červenci a srpnu méně sexuálních styků než v jiných měsících v roce. Na vině přitom není jen horko, ale i velký pokles produkce pohlavních hormonů. Na absolutním minimu se pak nacházejí v září. Z důvodu „přežití člověka“ je to přirozené. Teplo je totiž od přírody stvořeno spíš pro rození dětí, nikoli pro jejich plození. Dítě počaté na podzim a narozené v létě prožilo první měsíce svého života v příznivém období, kdy bylo více potravy a podmínky k životu nebyly tak drsné jako v zimě. Mělo tak daleko větší šanci na přežití. Dodnes je nejvíce dětí počato právě na podzim. Pro sex jsou tedy nejlepší měsíce říjen a listopad. Ženský mozek se totiž s ubývajícím světlem vyrovnává svérázným způsobem – přenáší i ty nejjemnější doteky do centra rozkoše rychleji než kdykoli jindy. Měsíce lásky jsou příhodnou dobou k tomu připomenout si krásu něžných doteků a romantických chvil. Právě v této době lze obnovit zapomenuté rituály nebo je zavést jako novinku, která potvrdí pevný vztah.

Pro muže je nejlepší sex po ránu. Mohou za to hormony. Muže zaplavuje okolo sedmé hodiny ranní mohutná dávka testosteronu. To je příčinou ranních erekcí. Ženské hormony však ještě spí. Probouzet se začnou až kolem jedenácté hodiny a prvního maxima dosahují kolem jedné, kdy jsme většinou v práci. V tomto okamžiku jsou na tom dobře i muži. Další vhodná doba přichází večer – mezi 18. a 20. hodinou. Právě tehdy jsou ženské smysly nejlépe připraveny k tomu prožívat rozkoš. Jenže většina párů se miluje až po 22. hodině, kdy skončí film v televizi a děti spí.

Jako první bychom měli z ložnice vymést bludy pramenící z neinformovanosti. Je rozdíl, zda se inspirujete publikací odborníka, anebo v milostném životě aplikujete „zaručené“ rychlonávody na extázi. Podobné informace jsou kusé, povrchní a nezapomínejte, že každý člověk je individualita. Co funguje u jednoho, může selhat u druhého, který pak nabývá dojmu, že s ním není něco v pořádku. Jedinou zbraní proti mýtům je ochota partnerů spolu komunikovat. Ženy mají určitou výhodu. Jsou otevřenější. Nebojí se choulostivé téma probrat. Ženy o sexu obecně víc mluví, ale mluví méně s partnerem o osobní intimitě. Třeba se mu nepřiznají, že s ním neprožívají orgasmus. Muži jsou zdrženlivější. Sexuální „moudra“ nasávají na vlastní pěst a v jejich hlavě se pak mohou zrodit nesmyslné představy.

Pánská i ženská pýcha

Nejrozšířenější pánský „blud“ měří průměrně 6,35 cm v klidu a 15,26 cm při „akci“. Při sledování erotických scén často dojdou pánové k omylu, že se svou mužskou pýchou nedokážou ženu uspokojit. Přitom by si měli uvědomit, že pokud přirození nepatří do kategorie mikropenis (menší než 6 cm), není důvod živit blud o tom, že pouze nadstandardně vyvinutý samec má u žen šanci.

Asi nejpopulárnějším přeludem je tajemný bod G. Většina sexuologů ho považuje za novodobý mýtus přiživovaný povrchní informovaností. Intimní dámské partie patří k erotogenním zónám, ale nikdo nezaměřil ohraničené místo, které by fungovalo jako spouštěč rozkoše. Co ale existuje určitě, je oblast na přední straně pochvy (strana přivrácená k břichu), jejímž drážděním mohou vznikat intenzivní erotické pocity včetně orgasmu. Jde o oblast, která z druhé strany sousedí s kořenem klitorisu, a její umístění je u každé ženy individuální – u některé leží blíže ke vchodu do pochvy, u jiné o něco hlouběji.

Klitoris je orgán mnohem větší, než se na první pohled zdá. Ta část mezi stydkými pysky je jen miniaturní ukázku toho, co žena ve skutečnosti skrývá. Klitoris je totiž velký až deset centimetrů a jeho zbylá část je skryta za přední stěnou vaginy v oblasti poševního vchodu. Proto je zřejmé, proč je dráždění místa v horní části poševního vchodu tak intenzivní a stupňuje vzrušení. Podobně jako penis je i klitoris tvořen topořivými tělísky, takže se také umí postavit. Vzrušená žena nejen zvlhne, ale také se jí mírně zvětší i ztvrdne klitoris.
Správná stimulace intimních míst je pro vyvrcholení velmi důležitá. Překvapivě nejen muži, ale i ženy se shodují v tom, že pro správné nastartování je nejlepší orální sex. Stačí sedm minut dobře provedeného cunninlingu , tedy dráždění jazykem na klitorisu, a většina žen dosáhne vyvrcholení. Je to zhruba o tři minuty rychleji než při masturbaci rukou a o pět minut než při běžném pohlavním styku. Orální sex uspokojí osmdesát procent žen a ještě větší množství mužů. Pro ně v rámci erotických her absolutní jedničkou. Rádi jej přijímají, ale i poskytují. Když totiž muž ústy laská partnerku a vidí, jak moc se jí to líbí, je i sám více vzrušen.

Na velikosti opravdu nezáleží

Zajímavější než průměrná velikost penisu je možná skutečnost, na které se autoři všech studií shodují: pokud si muži svá přirození pro účely výzkumu měří sami, je průměrný výsledek vždy alespoň o 1-2 cm delší, než když se měření provádí v laboratoři. Spolehlivější údaje zaručeně pocházejí od výrobců kondomů, podle nichž pouze 6 % mužů nakupuje nadměrnou velikost. A co na to ženy?  85% z nich je spokojeno s velikostí údu svého partnera (v porovnání s 55% mužů spokojených sami se sebou). A pro 90% žen je důležitější šířka penisu než jeho délka. To obecně platí pro ty, které preferují vaginální stimulaci před klitoridální. Dlouhý penis přece jen jednu výhodu má: jeho spermie na cestě k vajíčkům překonávají kratší vzdálenost a mají tak větší šanci některé z nich oplodnit. Pouze jedno procento vystříknutého spermatu je totiž určeno k absolvování cesty k vajíčku a soupeřní o vítězství při oplodnění. Kromě těchto závodníků však existují i jiné spermie. Jejich úlohou je hlídat u vchodu do dělohy, nepustit tam cizí spermie, a v případě, že se nějaké objeví, zlikvidovat je.

Na rozdíl od většiny savců muži nemají v penisu kost. Přesto mohou utrpět zlomeninu tohoto orgánu, když se protrhnout tlustá membrána obklopující erektilní tkáně. Obvykle to odprovází praskot, okamžitá ztráta erekce a velká bolest. V extrémních případech při tom může dojít i k poškození močové trubice. Každý penis je ve skutečnosti 2x delší, protože polovina z něj je skrytá uvnitř těla. V celé své délce má tvar bumerangu. Muži mají největší penis ze všech primátů – platí to k poměru k velikosti těla i v absolutní délce.

Starosti s velikostí

Neexistují žádná operativní řešení vedoucí ke zvětšení , respektive prodloužení penisu. Lze provést pouze uvolnění ligamentů, jež přidržují penis pod podbřiškem. Operativně se dá penis pouze rozšiřovat. V tom případě se pod předkožkou implantují tuk, silikon nebo jiné materiály, například z chirurgické oceli. Internet se doslova hemží návody na různé neinvazivní metody zvětšení penisu, ale o jejich účinnosti snad nemohou být přesvědčeni ani sami ti, kdo je píší. Kouření údajně může penis zkrátit až o centimetr. Nikotin totiž způsobuje mimo jiné zvápenatění cév – jeho důsledkem je zhoršení krevního oběhu, a tudíž i erekce.

Ztopoření, při kterém dojde ke zvětšení a ztvrdnutí penisu, je proces, na němž se podílí cévní, nervový a hormonální systém. Může nastat samovolně, častěji však přichází v důsledku sexuálního vzrušení, které může způsobit dotek, zrakový podnět, vůně nebo pouhá myšlenka. Mozek zpracuje podněty, nervy vyšlou vzruchy do cévního řečiště a do topořivých těles se rychle dostane množství krve, která je napíná a zvětší. Zároveň se zúží žíly pro odtok krve z penisu. Během sexuálního vzrušení se zrychluje srdeční pulz a zvyšuje krevní tlak. Erekce zpravidla trvá až do výronu semene nebo po dobu sexuální stimulace. Pak nastane opačný proces – tlak se snižuje, krev odtéká a penis ochabuje. Aby se udržel „ve formě“, potřebuje pravidelné erekce. Bez nich by se tkáň penisu zmenšila a stala se méně elastickou.
Naštěstí má mozek funkci „hlídače penisu“ a svými stimuly způsobuje erekci ve spánku (při REM fázi). Průměrný muž má erekci asi 11x za den a 9x při spaní. Pro ty, kterým v dosažení erekce brání fyzické problémy (např. poškození cév), jsou k dispozici vakuové pumpy. Vyvoláním podtlaku naplní penis krví a pomohou tak ztopoření. Údajně zajistí i nepatrné zvětšení penisu.

Problémy s erekcí

Daleko větší problém než nespokojenost s rozměrem přirození, představuje erektilní dysfunkce. Potíže při udržení a udržení erekce znemožňují klasický pohlavní styk. Jde o jednu z nejčastějších poruch sexuálních funkcí. Někdy se penis vůbec  neztopoří  natolik, aby mohl proniknout do ženské pochvy, jindy erekce po chvilce zmizí. V případě teenagerů má selhání psychické důvody. Ve středním věku patří mezi příčiny stres, přepracovanost a také nezdravý životní styl. U starších mužů způsobuje poruchy erekce zúžení cév.

Péče o mužskou chloubu

Nechráněný pohlavní styk je rizikem a použití kondomu má být samozřejmostí. Tím však péče o penis zdaleka nekončí. Sexuálně aktivní muži by měli pravidelně – jednou za měsíc, ideálně po koupeli – provádět samovyšetření pro prevenci rakoviny varlat (nebo pohlavních nemocí). Rakovina varlat je nejčastějším nádorovým onemocněním u mužů ve věku 20-30 let. Samovyšetření není složité: u zrcadla s dobrým osvětlením si pozorně prohlédněte obě varlata, jestli na nich není nějaká uzlina či zduřelá část, poté je jemně prohmatejte mezi palcem a ukazováčkem. Pokud se objeví jakákoli změna, navštivte lékaře.

Součástí péče je i hygiena: pravidelné mytí teplou vodou a mýdlem, samozřejmě i pod předkožkou. Často se píše o tom, že vhodné je nosit volné spodní prádlo – raději trenýrky než slipy. Výhoda trenýrek spočívá pouze v tom, že varlata nejsou tak pevně přidržována u těla. Naopak u slipů mohou být varlata více ohřívána a tím se může zhoršit spermiogeneze. Hlavním důvodem, proč jsou varlata umístěna v šourku, je právě vývoj spermií. Ten probíhá ideálně za teploty o 0.5°C nižší, než je fyziologická teplota lidského těla, tedy při 36,0°C.
Nepodceňujte samovyšetření a mějte na paměti, že některé choroby, např. chlamydie, nemají vůbec žádné příznaky. Ve většině případů je ale snadné poznat, že něco není v pořádku. Mezi nejčastější příznaky patří výtok z penisu, jiné aroma a barva spermatu, krev v moči, bolest při sexu či ejakulaci, vřídky v oblasti genitálií, na jazyku či v hrdle, puchýře v okolí penisu. Některé pohlavní nemoci doprovázejí podobné symptomy jako chřipku a mohou tak fungovat jako včasné varování.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.