Kód pojišťovny

Vznik myomů a cyst

Ilustrační obrázek

Myomy a cysty na vaječnících jsou nejčastějšími diagnózami v gynekologických ordinacích. Myomy postihují téměř 40% žen fertilního věku. Pacientky nejsou sice ohroženy na životě, ale mohou mít mnohdy značné potíže. Myomy jsou nezhoubné nádory, které vznikly z děložní svaloviny. Mohou se objevovat buď ojediněle nebo se jich může vytvořit i více najednou. Důvody vzniku nejsou zcela jasné, ale jejich růst je vázán na plodné období žen. Nejčastěji se myomy vyskytují po třicátém roce věku.

Charakteristika  myomů

Myomy jsou chronické onemocnění, které se tvoří po delší dobu a jejich růst je pomalý. V případě běžné gynekologické prohlídky, je možné ho diagnostikovat, jeli větší než 3 cm. Pomocí vyšetření speciálních ultrazvukových přístrojů je možné je zachytit od velikosti 5 milimetrů. K rychlému růstu myomů může dojít v období těhotenství, především v prvním trimestru.

Riziková skupina

K rizikové skupině žen patří ženy, které neprodělaly těhotenství. Z tohoto hlediska je ochranným faktorem vzniku myomů těhotenství do třicátého roku věku.  Větší výskyt myomů byl diagnostikován u žen kuřaček. Mezi rizikové faktory patří zejména genetické predispozice a nadváha. V souvislosti s myomy se také hovoří o nedostatku vitaminu D.

Příznaky myomů

Mezi hlavní příznaky myomů patří především krvácení mimo cyklus ženy, bolestivá menstruace, bolest v podbřišku, zvětšení břicha. Chirurgická léčba myomů se dělí na zákroky, během kterých je při odstranění myomů zachována děloha, a operativní výkony, kdy dochází k odstranění dělohy.

Zákrok se provádí buď přes stěnu břišní nebo laparoskopicky. Před plánovaným zákrokem je možno zahájit také farmakologickou léčbu s cílem zastavit růst myomu nebo je alespoň zmenšit. Malé podslizniční myomy lze odstranit přístupem pochvou přes děložní hrdlo. Myomy, které prorůstají svalovinou, rostou a deformují dutinu děložní, mohou být odstraněny laparoskopicky.

Cysty na vaječnících

Cysty, které vycházejí z vaječníků, patří také mezi časté gynekologické potíže. Cysty mohou mít od několika milimetrů až do velikosti dětské hlavy. Existuje několik typů cyst: např. folikulární cysty, cysty žlutého tělíska nebo endometrioidní.  Anatomická stavba cyst je velice různá, od neškodných po jednokomorové přes komplexní cysty, které obsahují zárodečné tkáně až k cystám, které jsou součástí zhoubného onemocnění.

Jak se cysty projevují?

Malé cysty zpravidla nezpůsobují žádné zdravotní potíže a žena o nich ani nemusí vědět, pokud je lékař neobjeví při zdravotní prohlídce. Mnohdy se také stane, že cysta samovolně zmizí. V případě velkých nebo mnohočetných cyst je však situace jiná.

Léčba cyst

Podle typu cyst se také odvíjí jejich léčba. Nezhoubné cysty většinou zmizí samy, a to během několika menstruačních cyklů. Jestliže cysta přetrvává a nečiní žádné potíže, lze ji sledovat delší dobu. V případě, že cysta roste a způsobuje potíže, je na místě uvažovat o chirurgickém řešení.

Ledviny a močový měchýř

Ledviny spolu s močovým měchýřem patří k nejvíce zatíženým orgánům našeho těla.  Po zánětech dýchacích cest jsou infekce močového ústrojí nejčastější. Velmi často dochází k bakteriálním nákazám. Močový měchýř a ledviny jsou velice citlivé na chlad a také nám to v případě potřeby dají patřičně najevo. Mezi nejčastější projevy patří velmi silný tlak na bedrech, bolest v podbřišku a pocit nafouknutého břicha. Potíže jsou často doprovázeny teplotou, zimnicí a únavou.

Pokud jsou problémy s močovými cestami časté, mohou přejít do chronicity, léčení se protahuje a potíže se potom častěji opětovně vracejí a vzniká začarovaný kruh. O ledviny bychom se měli starat zejména v zimě, kdy bychom měli konzumovat zahřívací a vydatné pokrmy. Naopak vynechat bychom měli příliš ostrá a kořeněná jídla, studené pokrmy a kyselé nápoje nebo sycené minerálky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.