Kód pojišťovny

Zdravá střeva

Ilustrační obrázek

Česká republika zaujímá prvenství ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Správná činnost střevní peristaltiky zaručuje zdraví, protože v tlustém střevě dochází nejen k zahuštění stolice, ale vstřebávají se zde také minerály, stopové prvky a také životní síla (prána). Střeva vylučují toxiny z jater. V současné době je častým problémem zácpa, protože strava bez dostatku vlákniny a sedavý způsob života střevní pohyb dost zpomalují. Během zácpy dochází  ke vstřebávání toxinů zpět do krve a jater, ale vznikají také škodlivé střevní bakterie.

Naše stravovací návyky

Naše tradiční stravovací návyky obsahují poměrně vysoký podíl živočišných tuků a červeného masa a na druhé straně se nám nedostává potřebná dávky vlákniny. To tyto příčiny také často mohou vést k výskytu kolorektálního karcinomu (rakoviny tlustého střeva a konečníku). Svou roli zde sehrává také tolik oblíbené pivo.

Téma již není tabu

Mnohým lidem ještě stále činí problém otevřeně hovořit o potížích, které jsou spojeny s vyměšováním, o konečníku a střevech. Zde však stud není na místě, protože v případě, že je v těle nádor a je odhalen včas, existuje velká naděje na úspěšnou léčbu. V lidském organismu se musí odehrát mnoho dějů, aby se z malé chybičky v genetickém kódu jedné buňky začal vyvíjet zhoubný novotvar. Jestliže však dojde k rozběhnutí kaskády těchto nevratných změn, nemusí být šance je zastavit. Z těchto důvodů je tak důležité překonat strach z nepříznivé diagnózy a při eventuálních potížích vyhledat pomoc lékaře.

Výskyt rakoviny tlustého střeva

Výskyt rakoviny tlustého střeva je u nás mimořádně vysoký. Každoročně onemocní v České republice zhruba 3 tisíce osob, karcinom konečníku lékaři odhalí asi u 2,5 tisíce pacientů. Výskyt rok od roku stoupá a riziko, že onemocníme, roste po 45 roce života. Výjimkou však nebývají ani mladší pacienti.

 

Riziková skupina

Za rizikovou skupinu považujeme :

  • věk nad 50 let,

  • genetické predispozice – výskyt rakoviny tlustého střeva v rodině,

  • pravidelné užívání tabákových výrobků,

  • jednostranná zátěž – sedavé zaměstnání,

  • nadměrná konzumace červeného masa,

  • nadužívání alkoholu,

  • zažívací potíže – potíže s vyprazdňováním.

Polypy

Polypy neboli adenomy jsou nezhoubné útvary na sliznici střeva. Z některých se opravdu může stát zhoubný nádor. Zda to bude trvat měsíce i roky nelze dopředu odhadnout. Zkušený lékař pozná, zda je takový útvar podezřelý nebo ne. Důvody, proč polypy vznikají nejsou zcela jasné.

Jak podpořit práci střev?

Činnost střev můžeme podpořit vlákninou v různých přípravcích, ale nejvhodnějším prostředkem je určitě dostatečné množství zeleniny a ovoce (švestky, jablka, fíky), ryby. Strava by také měla obsahovat dostatečné množství vitaminu C nebo kyselinu listovou. Z bylin se používá jilm plavý, Psyllium v kombinaci s aloe. Příliš časté používání projímadel vedou k ochuzování organismu o draslík.

Péče o tlusté střevo

Ajurvédská medicína např. doporučuje aplikaci teplého oleje nebo bylin.Teplý olej a odvar z bylinné směsi pročistí střevní sliznici. Abychom mohli zabránit vzniku nežádoucích nemocí, hraje podstatnou roli prevence. V případě rakoviny tlustého střeva vzrůstá jeho výskyt spolu s věkem. Odborníci doporučují lidem po padesátém roce preventivní vyšetření na krvácení z konečníku. Jedná se o jednoduchý test, který nám může pomoci zachránit život.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.