Kód pojišťovny

Co je psychosomatika?

Ilustrační obrázek

Podstatou psychosomatické péče je celostní pohled na zdraví a nemoc člověka.

V praxi to znamená, že lékař nepátrá pouze po tom, proč pacienta něco bolí, ale také po tom, jak k tomu, že ho něco bolí, došlo, a co tomu předcházelo. Zjišťuje proto, v jakém prostředí dotyčný žije, jaké jsou jeho vztahy s nejbližšími i ostatními lidmi. Zjednodušeně řečeno, zkoumá nejen tělo, ale i duši, a v neposlední řadě také sociální podmínky. O čem není možné mluvit, tím se musí onemocnět, tvrdí německý psycholog Gerhard  Danzer, propagátor psychosomatiky. To, co trápí naši duši, se projeví tělesnými problémy.

Psychosomatiku můžeme chápat jako způsob uvažování o zdraví a nemoci, který nepomíjí člověka v jeho životní situaci, pohlíží na zdravotní obtíže v kontextu individuální historie a osobního jedinečného příběhu. Proto je schopna často pomoci tam, kde běžná léčba, zaměřená pouze na odstranění příznaků, selhává. V našem prostředí je ze strany některých odborníků psychosomatika tak trochu opomíjená, mnohdy dokonce odmítaná lékařská disciplína. V řadě zemí Evropy je ale psychosomatika nadstavbový lékařský obor, v němž se vzdělávají praktičtí lékaři, internisté, dermatologové, neurologové a další specialisté.

Psychosomatický lékař je na základě velmi podrobného vyšetření schopen odhalit přetížení organismu, který bolestí (hlavy, hrudi, zad, břicha, pánevní oblasti, kloubů nebo celých končetin) nebo jinými obtížemi (časté jsou kožní projevy) signalizuje, že nedokáže odolávat stresu ani změnit podmínky tak, aby došlo ke snížení psychické zátěže. Bolesti a obtíže psychosomatické povahy vyžadují jiný druh vyšetření i léčby než pouze zásah neurologa, internisty, chirurga, gynekologa či jiného odborníka.

Všudypřítomný stres

Psychosomatickému onemocnění obvykle předchází dlouhotrvající stres, který si člověk ani nepřipouští. Fungujeme navzdory únavě, nedostatku spánku i volného času, nevnímáme fakt, že se necítíme dobře, pokračujeme v nezdravém a nevyhovujícím životním stylu. Jednoho dne se tato psychická zátěž může projevit fyzickým problémem. Nejčastěji tělo signalizuje svou nespokojenost bolestmi hlavy, nespavostí, závratěmi, bolestmi zad, ale i jiných částí těla (kloubů a svalů), zažívacími potížemi, poruchami menstruačního cyklu, může být narušen sexuální život. Upozorňovat nás na to, že s námi něco není v pořádku, mohou i závažné příznaky – vysoký krevní tlak, bušení srdce a pocity nepravidelného srdečního rytmu nebo kožní onemocnění. Zpočátku nás naše tělo upozorní sem tam, postupně se ale z těchto příznaků vyvine chronické onemocnění. V takovém případě už je nutné léčit rozvinutou psychosomatickou chorobu.

Tělo nemá jinou možnost než vás napomenout bolestí. Pokud si vezmete prášek a varovnou informaci nepochopíte, nemoc se pravděpodobně rozvine. Každému je jasné, že když ho párkrát do roka postihne bolest hlavy, není důvod se znepokojovat a obávat se závažnějších zdravotních obtíží. Když se ale bolesti hlavy nebo jiných částí těla objevují několikrát za měsíc, je vhodné navštívit lékaře.

Co můžeme ovlivnit    

Vnitřní rovnováhu člověka a jeho fyzické zdraví ovlivňují především tři faktory. Prvním z nich je prostředí, v němž žije, a to v nejširším slova smyslu. To ovlivníme pouze minimálně.

Druhým faktorem je životospráva a životní styl – složení a kvalita stravy, fyzická aktivita, čas na odpočinek, ale také vrozené predispozice. Tady je téměř vše v našich rukách, protože můžeme spoustu změnit k lepšímu.

Třetí oblastí jsou emoce a myšlenky, což je „oblast“, kterou můžeme mít pod kontrolou, ale musíme zvládnout jakýsi emocionální trénink. Oběťmi psychosomatických onemocnění bývají častěji lidé pesimističtí, kteří mají záporný vztah nejen k ostatním, ale i k sobě samým.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.