Kód pojišťovny

Srovnejte si záda

Ilustrační obrázek

Takřka každý si někdy během svého života stěžoval na bolesti v zádech. Kdo však pravidelně cvičí a pečuje o správné držení těla? Pojídání pilulek a lekování není pro naše záda o pravé. Většina potíží s páteří nebývá způsobena pouze jednorázovým zraněním, ale potíže bývají většinou multifaktoriální. Ve většině případů děláme stále opakující chyby, dokud se nám doopravdy nepřitíží. Může se jednat např. o nadměrnou fyzickou zátěž bez následné kompenzace, nevhodně volenou obuv, nedostatek pohybu, časté prochladnutí apod.

Ergonomie práce

Vhodně upravené pracovní podmínky tak, abychom záda přetěžovali, co zejména nám mohou v mnohém pomoci a jsou také výbornou prevencí bolesti zad. Při sedu bychom měli být celými zády opřeni o opěradlo, s podpěrou v bederní části, lokty by měly být v pravém úhlu. Obrazovka počítače má být umístěna přímo naproti, mírně natočena směrem vzhůru, pohled musí směřovat rovně nebo mírně dolů. Z mnoha důvodů je nevhodné dávat s i notebook a klín, záda jsou přetěžována zejména v krční oblasti. Nohy by měly být pevně na zemi, v úhlu 90 stupňů a chodidla se dotýkají země. Svaly hrudníku a páteře můžeme uvolnit pomocí břišního dýchání.

Pohyb je nezbytný

Rozhodně není nutné lámat rekordy v posilovně nebo jakkoli jinak. Ráno postačí lehké protažení a prodýchání a po práci nebo navečer doporučují fyzioterapeuté pomalé cvičení speciálních cviků, plavání nebo pilates. Pro jedince se sedavým zaměstnáním se doporučují delší procházky na čerstvém vzduchu. Jestliže nám dlouhé procházky způsobují únavu, můžeme zkusit nordic walking (pomalé hůlky pro pěší turistiku, o které se za chůze opíráte). Tato aktivita se doporučuje zejména jedincům s nadváhou a starší generaci, protože poskytne dostatečnou oporu a působí pozitivně na celý organismus. V případě nadváhy bychom měli ubrat na tělesné hmotnosti, protože to rozhodně uleví přetíženým kloubům a zádům.

Spaní

Správně zvolená matrace poskytuje dostatečnou úlevu bolavým zádům a měla by odpovídat naši tělesné dispozici a konstituci.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.