Kód pojišťovny

Ovoce chutná i prospívá

Ilustrační obrázek

Látky, které se nacházejí v ovoci, dnes v současné době tvoří součást mnoha doplňků stravy nebo i kosmetických přípravků. Ovoce obsahuje důležité vitaminy, což jsou mikroživiny, které se nacházejí v malém množství rostlinné i živočišné stravy. Pouze několik vitaminů si může tělo vytvořit samo, ostatní musí být tělu dodávány v potravě, kterou jíme. To, že vitaminy hrají významnou roli v rámci prevence před různými chorobami, je známo již od roku 1754, kdy skotský lékař James lind uveřejnil svou práci o léčení kurdějí. Za svého působení u britského námořnictva se mu podařil vymýtit kurděje u námořníků podáváním čerstvé citronové šťávy, která je zdrojem vitaminu C. Dobrým zdrojem vitaminů může být také ovoce.

Hrušeň obecná

Hruška se k nám dostala až z Přední Asie a v českých končinách byla známa již od doby renesance, kdy byla připravována například s koriandrem v pečené formě. Hrušky obsahují velké množství vitaminu B2, draslíku, fosforu a vápníku. Čerstvé hrušky stimulují činnost střev (podobně také i teplá hrušková šťáva), čistí střevní sliznici a zbavují ji hnilobných trávenin. Vařené hrušky se doporučují v rámci rekonvalescence po infarktu myokardu. Mladé listy se používají k vaření čajů při zánětu močového měchýře a ledvin.

Meruňka obecná

Meruňky obsahují protamin A, vitaminy skupiny B a C, draslík, fosfor, vápník a železo. Čerstvé meruňky působí blahodárně na kardiovaskulární systém, snižují LDL cholesterol a díky obsahu železa mají vliv n krvetvorbu a následně kvalitu krve. Sušením v nich stoupne množství organického železa, které zvýší i nízkou hladinu hemoglobinu. Sušené meruňky také rychle zaženou hlad, jsou ideální na cesty pro děti ke svačině. Obsahují také vysoký obsah vlákniny a tím ovlivňují trávení.

Třešeň ptačí

Třešně působí diureticky a zvyšují vylučování kyseliny močové. Doporučuje se zařadit ji do jídelníčku osobám trpícím revmatismem. Přítomnost fosforu, vápníku a železa ocení především naše kosti a také červené krvinky. Třešně mají vysokou bobtnací schopnost, a proto je rozhodně nezapíjejme vodou. Třešně také obsahují velké množství jodu, a proto se hodí je konzumovat při unavených svalech a šlachách.

Višeň obecná

Obdobně jako třešně obsahují velké množství jódu. Višňovou šťávu zařazujeme v rámci pitného režimu při horečkách, protože ochlazuje organismus a současně stimuluje imunitní systém. Stopky višní lze využít jako výrazný močopudný prostředek, dále pomáhají při otokům, při vyvážených redukčních kůrách a jsou součástí léčby zánětů močových cest i ledvinových kamenů. Višně lze využít doslova až do pecky, protože polštářek, který je naplněný višňovými peckami má schopnost absorbovat teplo nebo chlad.

Švestka domácí

Švestky řadíme mezi významné antioxidanty, protože obsahují vitamin E a velké množství železa. Švestky se také využívají jako šetrné projímadlo a patří mezi účinnou prevenci proti nádorům tlustého střeva. Před konzumací je nutné švestky pečlivě omývat, protože obsahují kvasné bakterie, které způsobují silné nadýmání.

Ananas

Toto exotické ovoce je doslova „nabité“ vitaminy. Obsahuje vitaminy B1,B6,C a také bromelin. Tento enzym je koncentrovaný zejména ve vřetenu plodu. K léčebným účinkům se využívá zejména sušený prášek v kapslích, který je získaný z vřetena ananasu. Bromelin je dobrým pomocníkem při tvorbě svalové hmoty a funguje jako přírodní „anabolikum“. Konzumace ananasu se doporučuje při redukčních dietách.

Mango

Mango je známé svým vysokým obsahem vitaminů C, A, E, tvoří dobrý celek proti volným radikálům. Mango najdeme v obchodech po celý rok, avšak dovezené plody jsou většinou nedozrálé., a proto bychom je měli nechat dojít při pokojové teplotě do žlutočervené barvy, kdy získají svoji typickou broskvovou chuť. Mango se doporučuje skladovat při pokojové teplotě, protože je citlivější na nižší teploty a v chladničce by došlo k jeho poškození. Z jader zralých plodů se získává hutná hmota, která má regenerační účinky. Mangové máslo chrání pokožku před UV zářením, je lehce vstřebatelný a je také přínosem pro osoby trpícími kožními alergiemi, vyrážkami a lupenkou.

Avokádo

Konzumací avokáda získáte hodnotnou dávku esenciálních látek vitaminu B2,B3,B5, C, E, K a také kyseliny listové nebo mědi. Kombinace vitaminů B1 a B6 společně s hořčíkem posílí imunitní systém a zlepší přenos nervových impulzů. Fosfor se podílí na udržení zdraví našich kostí a zubů a stimuluje také růst a regeneraci tkání. Draslík povzbuzuje kontrakci všech svalů včetně srdce. Velkou předností je, že veškeré účinné látky z avokáda využijeme ve své kuchyni. Avokádo lze využít jak ve sladké, tak i ve slané verzi. Avokádový olej se používá k podpoře růstu a lesku vlasů a také je ideální pro letní období, protože hydratuje svrchní vrstvy pokožky. Stimuluje svrchní vrstvy pokožky a dokonale regeneruje pleť.

Kiwi

Pochází z Číny, odkud se semínka této liány, která dokáže na jedné rostlině každoročně vyprodukovat až 200 kilogramů plodů, donesla do Japonska a později na Nový Zéland, kde dostala svůj název po místním opeřenci. Jeden gram kiwi obsahuje až miligram vitaminu C a tím se zařadila mezi jeho oblíbené zdroje, kam tradičně patří citrusové plody. Na rozdíl od jiných druhů ovoce si umí nechat vysoký obsah tohoto vitamínu po dlouhou dobu. Denní dávku vitaminu C nám pokryje konzumace jednoho plodu. Plod se rozkrojí na půl a konzumuje se lžičkou. Kiwi je dobré v ovocných salátech nebo jako zavařenina v kombinaci s angreštem.

Co nám přinese pravidelná konzumace kiwi?

Pravidelná konzumace kiwi příznivě ovlivňuje také vysoký krevní tlak. Zelená dužina kiwi obsahuje velké množství luteinu, který se také řadí mezi antioxidanty a je důležitý pro ochranu oka. Kiwi dále podporuje látkovou výměnu a doporučuje se také při redukčních dietách.

Pozor na alergii

Kiwi obsahuje draslík, vitamin E a je bohatý na bílkoviny, které se používají na změkčování masa. Někteří jedinci však mohou trpět alergií, protože ovoce je poměrně silně aromatické. V případě, že se po konzumaci kiwi objeví vyrážka, dýchací potíže nebo jiné alergické projevy, měli bychom kiwi vyloučit ze své stravy.

Kosmetický prostředek

Kiwi může posloužit také jako přírodní kosmetický prostředek. Maska z plodů kiwi prospívá především mladé a mastné pleti a pomůže zlepšit stav dehydrované a slunečnímu záření vystavené pleti. Lidové recepty doporučují naskládat jednotlivá kolečka kiwi na očištěný obličej, krk a dekolt. Necháme působit asi 15 minut a pak místa omyjeme vlažnou vodou, osušíme a naneseme běžný krém. Kiwi působí hydratačně na zralejší pleť.

Annona muricata

Domovem této rostliny je oblast peruánské Amazonie, zejména pak tropické oblasti Peru. Stále zelený strom, který je nízkého vzrůstu dominuje svými podlouhlými listy a chutnými plody, které jsou známy jako guanabana. Pod svým povrchem skrývají sladkokyselou dužinu, která má krémovou konzistenci a připomíná chuť banánů a jahod. V Evropě tyto plody nejsou k dostání, protože jsou velmi citlivé a špatně snášejí dopravu a rychle by se kazily.

Účinný lék

V tradiční medicíně byla annona využívána již v předkolumbovském období. Své využití mají všechny části stromu včetně kůry, listů, kořenů, ovoce a dokonce i semen. Čaj z listů se používá k léčbě zánětu sliznice, drcené semínko proti parazitům. Kůra, kořeny a listy jsou využívány k léčbě cukrovky a jako sedativum proti křečím. Také ovoce nebo ovocná šťáva se využívá proti parazitům, horečce a průjmům nebo při léčbě chřipky a nachlazení. Podle dosavadních výzkumů se uvádí, že účinek rostliny je dobře zmapován po analytické i biochemické stránce. Západní civilizace stále častěji obrací svou pozornost k využití léčebných prostředků z přírody a to je určitě velmi přínosné, neboť se tam nachází mnohé „poklady“, které mohou přispět k upevnění našeho zdraví.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.