Kód pojišťovny

Počítač není přítelem našich rukou

Ilustrační obrázek

Málokdo z nás nepocítil při dlouhodobé práci na klávesnici bolesti prstů, pálení, trnutí, mravenčení či necitlivost.

Přetrvávají-li  problémy delší dobu, měli bychom navštívit odborníka, který nás může překvapit diagnózou – syndrom karpálního tunelu.

 

 

Dá se rozpoznat poměrně snadno: projevuje se brněním a bolestmi prvních tří prstů na ruce nebo ochabováním svalů dlaně v okolí palce. Příčinou je útlak nervu zvaného nervus medianus, který vede na dlaňové straně zápěstí a který ovládá právě první tři prsty na ruce a jejich okolí.

Existuje celá řada příčin, které mohou utlačování nervu způsobit. K rizikovým faktorům patří dědičnost, těhotenství, úraz zápěstí a především jeho přílišné zatěžování – monotónní pohyby vykonávané silou. Potíže tak mají hráči na hudební nástroje, golfisté, pracující ve výrobě u pásu, ale také pokladní nebo švadleny.
Problémem je vynucený úchop ruky při práci na počítači, a hlavně s myší. Ten přetěžuje svaly předloktí i ruky, a také vazivové tkáně v této oblasti.

Nepomůže-li samoléčba, běžte k lékaři

S bolestí rukou, která nás dokonce může budit ze spaní, můžeme něco udělat sami. Omezíme pohyby, které jsou příčinou bolestí, zápěstí zkoušíme ledovat, pomoci mohou i protizánětlivé léky. Ruce mějte ve spánku volně, vhodná je i ortéza. Pokud to ale během pár dnů nezabere, musíte rozhodně navštívit lékaře. Většinou absolvujete vyšetření – rentgen nebo elekromyogram (test toho, jak nervy vedou elektrické imlpulzy).

Podle výsledku vyšetření lékař doporučí léčbu. Pří mírné formě může nechat ruku „odpočívat“, občas ledovat. Pokud tyto postupy nepomohou, může využít fixaci zápěstí. Někdy se nasazují i protizánětlivé léky, i když neexistují spolehlivé důkazy, že jsou při léčbě příliš efektivní. Od bolesti, zánětu a otoku nervu může pomoci  injekce kortikoidů do oblasti zápěstí. Pokud však bolesti neustupují, obvykle se nevyhnete operaci. Nejedná se o náročný zákrok, obvykle trvá pár desítek minut a provádí se ambulantně. Po zákroku musí ale pacient počítat s asi měsíční rekonvalescencí. Dva týdny trvá, než se vytáhnou stehy v místě, kde lékař nařízl stěnu karpálního tunelu, a další dva týdny je nutné dodržovat klidový režim. Operace obvykle vyřeší problém tak, že pacient necítí rozdíl ve funkci ruky jako před zákrokem. Je-li však postižení vážnější, mohou určité problémy přetrvávat i po operaci a změny na ruce jsou nevratné.

Na to, jak ochránit zápěstí, neexistuje spolehlivý recept. Zkuste se co nejvíce vyhýbat monotónním pohybům, po hodině práce si zápěstí pečlivě protáhněte. Protřepejte si ruce, jako byste si je právě umyli a chtěli je oklepat, měli byste to dělat minutu až dvě. Neohýbejte zápěstí do krajních poloh: nemějte ho ani vyvrácené, ani ruku neohýbejte příliš dolů. Držte ruce v teple. Některým lidem ulevuje cvičení jógy, které je užitečné i pro vylepšení síly úchopu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.