Kód pojišťovny

Ovocné šťávy jsou zdravé, ale hubnutí nám nezaručí

Ilustrační obrázek

Ovoce jíme především pro své zdraví, zahání rychle žízeň a vlčí hlad.

Plody ovoce obsahují přírodní cukry, takže díky nim dostaneme okamžitou energetickou vzpruhu a jsme zase čilí a aktivní. Kromě toho je  díky svým vitaminům také prospěšné naší pokožce, která pak vypadá mladší a atraktivnější. Vedle vitaminů obsahuje ovoce spoustu minerálů a antioxidantů, takže pokud ho jíme pravidelně, jsme pravděpodobně méně nemocní. Draslík obsažený v ovoci nám může snížit riziko vzniku onemocnění srdce a mozkové mrtvice, ledvinových kamenů a také osteoporózy.

Příliš cukru hubnutí neprospívá

Myslíte si, že když chcete hubnout a vsadíte na ovoce, máte vyhráno? Je to omyl. V jídelníčku hubnoucích má sice ovoce své místo, ale jen ono nestačí. Ovoce má například oproti bílému pečivu mnohem méně kalorií, obsahuje hodně vody, takže zaplní poměrně rychle a snadno náš žaludek a omezí chuť na další jídlo, na druhou stranu má však mnohem více sacharidů než zelenina. S ovocem je třeba jednat opatrně, je dobrým pomocníkem při potlačení chuti na sladké. Navíc má proti jiným sladkostem nižší glykemický index (GI), který je při hubnutí velmi důležitý. Čím vyšší glykemický index potraviny, tím větší šance na to, že budeme tloustnout.

Jak je to tedy s ovocem? Druh sacharidu (hlavně fruktóza), vláknina (rozpustná i nerozpustná), velké množství vody a kyseliny – to je hlavní skutečnost, že má většina ovoce nízký glykemický index.

Plody ovoce většinou obsahují fruktózu, sacharózu a glukózu. Fruktóza se transformuje na glukózu až v játrech, což přece jen trvá. A čím více fruktózy a méně glukózy ovoce obsahuje, tím má nižší GI. Nejnižší glykemický index mívá ovoce, které roste v mírném klimatu, například jablka, broskve, hrušky, třešně a bobuloviny. Díky polysacharidům a rozpustné vláknině se GI také snižuje. Čím je ovoce kyselejší, tím má nižší GI – například grep má GI jen 25. Pod pojmem kyselé ovoce si nemusíme představovat jen citrony, ale třeba i pomeranč nebo kiwi. Ananas a banány už mají střední hodnotu indexu. A záleží také na zralosti ovoce. Například nezralý banán má GI 43, ale zralý už 74. Pokud tedy chcete hubnout, snězte denně jeden, maximálně dva kusy ovoce, maximálně 200 g.

Čerstvé šťávy vás nastartují

V poslední době je odšťavňování velmi populární i u nás, přestože si v obchodech můžeme koupit hotové ovocné šťávy. Pokud nejste příznivcem čerstvého ovoce, protože vám vadí, že je musíte kousat nebo vám nechutná slupka, pak právě šťávy jsou pro vás ideální alternativou, jak o těla dostat vitaminy.  Při okamžité přípravě v nich zůstává maximální množství zdravých látek, nedochází ke ztrátám antioxidantů, zejména vitaminu C, který je velmi citlivý na oxidační proces. 

Malým „negativem“může být fakt, že se jedná o tzv. jednoduché rychlé cukry, které nám rychle dodají energii, ale také nám po nich rychle stoupne a následně klesne hladina cukru v krvi a dostaneme brzy hlad. Obecně má ovoce střední až nižší GI díky vláknině, která je tvoří nejvíc. A právě o tuto drahocennou vlákninu při freshování přijdeme, pokud slupky odstraníme. Zvláště člověk v redukčním režimu vlákninu i potraviny se středním glykemickým indexem potřebuje. Jedna kostka cukru váží 4,5 g. Průměrný fresh má kolem 10-12 g cukrů/100 ml – podle zralosti a sladkosti ovoce. 100 ml freshe má tedy dvě až tři kostky cukru.

Pití ovocných šťáv má proto svá pravidla. Pijte je spíše v první polovině dne, a to proto, že obsahují sacharidy, které potřebujeme k tomu, abychom zvládli celodenní shon.

Nejvhodnější jsou po ránu ke snídani. Připravujete-li si ovocnou šťávu doma, je vhodné před odšťavněním nejprve plod poválet, aby byla dužina lépe připravena na vymačkání šťávy. Na odšťavení se moc nehodí banány, broskve či meruňky, jsou kašovitější, nebudete z nich mít šťávu, ale spíš kaši.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.