Kód pojišťovny

Voda

Ilustrační obrázek

Lidské tělo je složeno zhruba ze 70 procent vodou.

Téměř denně probíhá v organismu spousta dějů (trávení, vstřebávání, oběh, vylučování). Voda je současně základním nosným médiem pro živiny v celém těle a je nezbytná pro veškeré stavební funkce organismu. Voda pomáhá k udržení tělesné teploty a je nezbytná pro vylučování odpadních látek z organismu. Je proto důležité zajistit stálé doplňování vody, která je ve značném množství vylučována pocením a exkrecí. Proto, aby mohly probíhat správně tělesné funkce, je nutné denně vypít nejméně 2 litry kvalitní vody. Bez vody nemůže organismus přežít déle než pět dní.

Tvrdá voda a měkká voda

Obsahuje poměrně vysoké množství vápníku a hořčíku. Přítomnost těchto prvků zabraňuje zpěnění polévek a má za následek sediment usazovaný ve vlasech, šatech, v trubkách a na nádobí. Rovněž je ovlivněna chuť vody. Měkká voda může být přírodního původu nebo může jít o vodu tvrdou, která je ošetřena za účelem odstranění nadbytečného vápníku a hořčíku.

Bezpečná voda

Řada lidí se domnívá, že jakmile natočí vodu z kohoutku, natočí zdravou, čistou a bezpečnou pitnou vodu. Bohužel tomu tak není vždy. Ať je náš zdroj pitné vody jakýkoliv, je potřeba znát několik zásadních rozpoznávacích znaků závadné vody. Měli bychom sledovat sraženiny nebo nečistoty, které se vyskytují ve vodě. Chlorování zpravidla způsobuje vznik sraženin, které zmizí, nechá – li se voda odstát, jedná li se o shluky bakterií nebo sedimenty, zůstanou patrné stále. Podivný zápach nebo chuť dříve nezávadné vody může znamenat chemické znečištění. Některá místa jsou na tom s kvalitou vody hůře, jiná lépe.

Zlepšení vody z kohoutku

Zlepšení vody z kohoutku je možné dosáhnout pomocí několika způsobů. Zahřátí vody na bod varu a povaření vody po dobu tří až pěti minut zničí bakterie a parazity. Většina lidí však převaření pitné vody považuje za zcela nepraktické.  Chuť chlórované vody je možno zlepšit tak, že ji několik hodin necháme odstát v nezakryté nádobě, aby vyprchal zápach a příchuť chloru.

Minerální voda

Minerální voda je přírodní pramenitá voda. Aby mohla být voda nazývaná jako minerální, musí kromě dostatečného obsahu minerálních látek vyvěrat přímo ze zdroje, nesmí být čerpána nebo vytlačována ze země, a musí být přímo u zdroje stáčena.

Obsah minerálních látek v těchto vodách se bude měnit podle umístění zdroje. Jestliže máme deficit nějakého prvku a z léčivých důvodů pijeme minerální vodu, musíme znát obsah celého spektra prvků obsažených v druhu vody, kterou jsme zvolili. Jestliže bychom pili stále stejné minerální vody obsahující prvky, které nepotřebujeme, naděláme si více škody než užitku.

Většina minerálních vod je sycena oxidem uhličitým.

Perlivá voda

Perlivá voda je sycena oxidem uhličitým. Může být využita jako dravá alternativa sody a alkoholických nápojů, jeli však obohacena o fruktózu a jiná sladidla, nemusí jít o nic lepšího, než je sodovka. Před nákupem bychom rozhodně měli číst etiketu na láhvi. Lidé, kteří trpí střevními poruchami nebo vředy by se měli pití sycené vody vyhnout, protože může působit na trávicí soustavu příliš dráždivě.

Párou destilovaná voda

Destilace představuje vyvaření vody do plynného skupenství. Pára stoupá a zanechává za sebou většinu bakterií, chemikálií, virů a nečistot z vody. Následně je pára odvedena do kondenzační komory, kde je ochlazena a zkondenzována destilovanou vodou. Po konzumaci párou destilovaná voda vyplavuje anorganické prvky vyloučené buňkami a tkáněmi z těla.

Ochucená destilovaná voda

Destilovaná voda může být ochucena přidáním jedné nebo dvou lžic surového octa na čtyři litry vody. Mezi další doporučovaná ochucovadla patří citrónová šťáva, která má rovněž čistící účinky. Co se týče doplňování minerálií, do párou destilované vody můžeme doplnit minerální kapky doporučených preparátů od odborníků.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.