Kód pojišťovny

Přírodní potravinové doplňky

Ilustrační obrázek

Mezi přírodní potravinové doplňky patří celá škála produktů. Potravinové doplňky mohou mít vysoký obsah celé řady živin, mohou obsahovat aktivní složky, které podporují trávicí nebo metabolické pochody, či poskytují kombinaci obojího. Je potřeba upozornit, že někteří neseriózní výrobci dávají potencionálním zákazníkům plané sliby. Je tedy nezbytně důležité, že někteří neseriózní výrobci nešetří falešnými sliby. K tomu však dochází navzdory skutečnosti, že o mnoha potravinových doplňcích je známo, že řadu let úspěšně fungují.

Potravinové doplňky jsou dostupné ve všech formách – tabletách, kapslích, granulích, kapkách, želé, krému apod. Úprava daného produktu se odvíjí od složení doplňku. Účinnost těchto výrobků je různá.

Vojtěška

Vojtěška patří mezi jednu z nejbohatších rostlin, co do obsahu minerálních látek. Vojtěška je k dispozici v kapalném výtažku a obsahuje mnohé cenné minerály (vápník, hořčík, fosfor, draslík). Vojtěška podporuje hojení střevních vředů, tlumí zánět žaludku, jaterní potíže, ekzémy, tělesný pach a pach z úst.

Aloe vera

Tato rostlin je známá svými léčivými účinky a je používána jako složka mnoha kosmetických a vlasových doplňků. Existuje přes 200 druhů aloe, které rostou  v suchách oblastech celého světa. Všeobecně je aloe používána k ošetřování vlasů. Má výborné účinky na spáleniny všeho druhu i na řezné rány, hmyzí kousnutí, podlitiny, akné nebo ekzémy. Pokud je užívána vnitřně, pomáhá osmadevadesátiprocentní až devětadedevadesátiprocentní aloe vera při léčení žaludečních potíží, vředů, zácpy, hemoroidů, rektálního svědění, zánětů tlustého střeva. Může být prospěšná také proti infekcím.

Včelí pyl

Včelí pyl je práškový materiál, který je produkovaný tyčinkami kvetoucích rostlin a sbíraný včelami. Skládá se z deseti až patnácti procent z bílkovin a také obsahuje vitaminy b komplexu, vitamin C, aminokyseliny, esenciální mastné kyseliny, enzymy, karoten, vápník, měď, železo, hořčík, draslík, mangan sodík, rostlinné steroly a jednoduché cukry.  Podobně jako další včelí produkty má i pyl antimikrobiální účinky.

Propolis

Propolis je substance pryskyřičné konzistence, která je sbíraná včelami z různých rostlin. Včely propolis využívají spolu s voskem při stavbě plástů. Jako doplněk je propolis výborným prostředkem proti bakteriálním infekcím. Propolis je prospěšný, pokud je použit i jako hojivý prostředek na oděrky a podlitiny, právě díky svému antibakteriálnímu působení. Dobré výsledky se dostavily i po použití proti zánětům sliznic úst a krku, proti suchému kašli a páchnoucímu dechu, zánětu mandlí, akné, stejně jako při stimulaci imunitního systému.

Rybí tuk

Rybí tuk je vhodný zdroje esenciálních mastných kyselin skupiny omega - 3. Mezi nejvhodnější rybí druhy k získávání rybího ruku patří losos, makrela, sleď, sardinky, protože jejich tukové zásoby jsou vyšší a mají větší podíl mastných kyselin. Lidé trpící cukrovkou by neměli užívat preparáty z rybího tuku z důvodu vysokého procenta lipidů, měli by však konzumovat ryby vzhledem podílu esenciálních mastných kyselin.

Lněné semeno a lněný olej

Lněná semena obsahují vysoký podíl esenciálních mastných kyselin skupiny omega-3, hořčíku, draslíku a vlákniny.  Jsou také vhodným zdrojem vitaminů komplexu B, bílkovin a zinku. Mají nízký obsah nasycených tuků i kalorickou hodnotu a neobsahují cholesterol. Jestliže nemáme v oblibě semena, můžeme alternativně využít lněný olej.

Pupalkový olej

Pupalkový olej obsahuje nejvyšší množství kyseliny gamalinoleové (GLA) ze všech potravinových zdrojů. Tato mastná kyselina je známa svými účinky proti kornatění tepen, srdečním chorobám, premenstruačního syndromu, roztroušené skleróz a hypertenzi. Pomáhá při úlevě od bolesti a tlumí zánětlivé procesy, podporuje uvolňování pohlavních hormonů včetně estrogenu a testosteronu. Další předností pupalkového oleje je, že pomáhá při prevenci premenstruačního syndromu, návalů hork a zvláčňuje jizvy.

Pektin

Zpomaluje vstřebávání potravy a doporučuje se lidem trpícím cukrovkou. Odstraňuje také nežádoucí kovy a jedovaté látky, omezuje vedlejší účinky ozařování, podporuje snižování hladiny cholesterolu a snižuje riziko srdečních chorob a vzniku žlučových kamenů. Pektin se vyskytuje v jablkách, banánech, řepě, zelí, karotce.

Hnědé mořské řasy

Hnědé mořské řasy mohou být konzumovány zasyrova, jsou však obvykle sušeny, granulovány nebo semlety na prášek. Jsou také k dispozici v tekuté formě, která může být doplňována do pitné vody. Granulovaná  hnědé mořské řas nebo jejich prášková forma mohou být využity  jako koření nebo chuťová přísada. Hnědé mořské řasy jsou bohatým zdrojem vitaminů komplexu B, stejně jako mnoha cenných minerálních látek a stopových prvků. Jsou známy jejich příznivé vlivy na mozkovou tkáň, na blány pokrývající mozek, senzoritické nervy a míchu, na nehty i krevní cévy. Bylo jich využito při léčbě potíží se štítnou žlázou vzhledem k jejich obsahu jodu a prospěšné jsou také při padání vlasů, obezitě a vředových chorobách.

Lecitin

Jedná se o druh lipidu, který je potřebný v každé živé buňce lidského organismu. Buněčné membrány, které regulují průchod živin do buněk a ven, jsou složeny z valné části z lecitinu. Ochranné blány, které pokrývají mozek jsou tvořeny lectinem a svaly i nervové buňky rovněž obsahují tuto substanci, která patří k esenciálním mastným kyselinám. Lecitin je tvořen zejména vitaminem komplexu B cholinem a obsahuje kyselinu linolovoua inozitol. Lecitin je také znám tím, že podporuje energii organismu, funkci mozku, napomáhá ke vstřebávání thiamiu v játrech.

Jinan dvojlaločný

Jedná se o okrasný strom pocházející z Číny. Výtažek z jeho vějířovitých listů je jedním z nejpopulárnějších rostlinných produktů. Působí jako antioxidant, zamezuje tvorbě krevních sraženin a je populární jako „strom moudrosti“. Podle nových výzkumů má kladné účinky při boji s Alzheimerovou chorobou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.