Kód pojišťovny

Zvětšená prostata

Ilustrační obrázek

Nezhoubná hyperplazie prostaty představuje zvětšení žlázové části prostaty, které není způsobeno nádorovým zhoubným novotvarem. U některých jedinců může vzniknout již od 30. roku věku. Zpravidla vzniká velice pomalu, ale tempo je individuální. K mírnějším potížím dochází okolo 50. roku. V případě, že se jedná o pozvolný proces, nemusí si jedinec této skutečnoští být vůbec vědom.

S postupem času dochází  ke zvyšování reziduální náplně měchýře po vymočení (zbytková moč), zvyšuje se kapacita močového měchýře a ten ztrácí schopnost vyprázdnění. Zvyšující se tlak v močovém měchýři se následně může přenášet skrz močovody do vývodných systémů ledvin a výrazně, dokonce i trvale zhoršit jejich funkce. Dochází rovněž ke zvýšení rizika infekce močových cest.

Co je to prostata?

Prostata je žláza o velikosti vlašského ořechu, která je umístěna na spodní straně močového měchýře a obklopuje močovou trubici, která odvádí moč. Prostata produkuje prostatickou tekutinu, která vytváří nosné médium ejakulátu a vyživuje a transportuje spermie. Rakovina prostaty patří mezi druhou nejčastější příčinu úmrtí na rakovinu u mužské populace.

Vyšetření prostaty

Mezi základní vyšetření prostaty patří vyšetření prostaty per rektum (prstem zavedeným do konečníku pacienta a laboratorní vyšetření PSA (prostatického specifického antigenu). Vyšetření jsou prováděny odborným lékařem – urologem, ale mohou je provádět také praktičtí lékaři, kteří následně posílají pacienta na speciální vyšetření. PSA vyšetření se provádí v rámci krevních odběrů.  Podstatou vyšetření prostaty je její nahmatání, posouzení její velikosti, tuhosti, eventuálně nerovnosti nebo bolestivosti.

Zvýšená hodnota PSA

Jestliže jsou v rámci vyšetření zaznamenány vyšší hodnoty PSA, signalizuje to vyšší riziko výskytu karcinomy prostaty, ale příčinou může být také zánět. Test se také doporučuje opakovat. Lékaři doporučují první návštěvu urologa kolem 50. roku věku a v případě, že se v rodinné anamnéze vyskytuje karcinom prostaty, doporučuje se toto vyšetření absolvovat již ve 40. letech.

Možné příčiny

Odborníci poukazují na skutečnost, že vzniku zvětšené prostaty mohou přispívat svým estrogenovým působením také fytoestrogeny ve stravě. Mezi důležitý faktor, který ovlivňuje hyperplazii prostaty, patří mužské pohlavní hormony (testosteron). Souvislost mezi dědičností (na rozdíl od karcinomu prostaty), způsob životního stylu, strava, vliv životního prostředí nebyla prokázána. Zatím jsou studie o vlivu fytoestrogenů ve stravě nejednoznačné.

Sledování pacienta

V případě benigní hyperplazie pacienta by mělo docházet k jeho sledování. Pouze v případě zvýšení obtíží by měla být volena medikamentózní léčba a v případě nutnosti se provádí chirurgický zákrok, který zahrnuje metody endoskopické (skrz močovou trubici) a méně častou variantou jsou otevřené operace. Ta se provádí, pokud velikost prostaty znemožňuje bezpečné provedení endoskopického zákroku.

Obecná doporučení

Lékaři obecně doporučují vhodnou životosprávu a fyzickou aktivitu. Tato opatření sice nemusí ovlivnit konkrétně hypoplazii prostaty, avšak mají zásadní vliv na mnoho jiných zdravotních potíží, včetně karcinomu prostaty. Vyšetření a sledování pacientů vedou ke správným krokům při péči o mužské zdraví.

Signály vedoucí ke znepokojení

Většina případů rakoviny prostaty se projevuje na zadní části této žlázy. Hmota rakovinného nádoru tohoto typu se v průměru zdvojnásobuje každých šest let. Pro srovnání s rakovinou prsu hmotu nádoru zdvojnásobí každého 3,5 roku.

K možným projevům této choroby patří bolest a pálivé pocity při močení, časté močení, snížení množství odcházející moči a nižší intenzita odtoku, potíže s močením, výskyt krve v moči a postupující potíže spojené s bolestmi spodní části zad a pánevní oblasti. V mnoha případech se však nemoc neprojevuje až do doby, kdy dospěje do pokročilého stadia nebo se rozšíří mimo žlázu. Kromě toho je v mnohých případech problém způsobující obavu z rakoviny vyvolán benigním (nezhoubným) zvětšením nebo zánětem prostaty.

Neexistuje přímý způsob prevence, ale v případě, že je zjištěna včas, je možné zabránit jejímu šíření do ostatních nádorů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.