Kód pojišťovny

Závislost na lécích

Ilustrační obrázek

Ze statistik vyplývá, že počet těch, kteří jsou na lécích závislí, stále narůstá; většinou na takzvaně psychoaktivních léčivech, která jsou pouze na lékařský předpis, bohužel není problém sehnat tyto léky bez předpisu. Výjimkou není ani zneužívání volně prodejných léků, porušíme-li  doporučené  dávkování, nebo je užíváme, když už není nutná léčba.

Počátky závislosti na lécích bývají plíživé, nenápadné. Překvapivé jsou proto, že k lékové závislosti dochází také v souvislosti s braním léků, které nám předepisuje odborný lékař. Zpočátku nám braní léků na bolest nebo uvolnění pomáhá, až se později změní v pravidelnou konzumaci. Přestane nám stačit síla léku a postupně můžeme navyšovat množství, snižovat časovou frekvenci užívání a začneme vyhledávat lék se silnějším účinkem.

Fyzická bolest občas potrápí každého a většina z nás sáhne po tabletce, která nás bolesti rychle zbaví nebo ji alespoň utlumí. Když dostupné léky nezabírají, stačí navštívit lékaře, který nám předepíše recept na vhodnou medikaci. Stejně tomu je i v případech, kdy se začneme potýkat se změnami nálad, se smutky a strachy. Tableta nám možná dodá pocit uvolnění, ale nevyřeší primární problém, proč jsme smutní anic nás nebaví.

Všechny závislosti se dají léčit

Nejznámější a nejobávanější závislostí je ta na drogách. Už mnohem méně si připouštíme závislost na alkoholu a tu na lécích v podstatě nebereme na vědomí. Přitom právě do ní člověk sklouzne velice snadno. Závislost na lécích je stejně nebezpečná jako závislost na alkoholu či jiné návykové látce. Naopak abstinenční příznaky po odnětí léku bývají, na rozdíl od alkoholu, více provázeny různě těžkými a opakovanými epileptickými záchvaty. V tomto ohledu je závislost na lécích velmi nebezpečná.

Samotný lék ke vzniku závislosti nestačí, tu si způsobuje člověk, a ještě jak který. Dá se jen těžko odhadnout, kdo je k závislosti náchylný a kdo nikoliv, proto je obezřetnost a opatrnost vždy a u každého na místě. Pokud to jde, je samozřejmě lepší obejít se bez prášků, protože postupnou potřebou vyšších dávek léků upadneme do jakéhosi „kolotoče“, v němž se do popředí dostává získání receptu. V některých případech může dotyčný shánět léky na černém trhu. Hlavním důvodem tohoto koloběhu je závislost psychická nebo fyzická, často obě najednou, na některé z chemických látek, které léky obsahují.

Zdravotní problémy

Volně prodejné léky sice člověka neohrožují na životě, ale při nadměrném užívání mohou způsobovat velké zdravotní potíže. Mezi nejčastěji zneužívané patří léky proti bolesti, jejichž častá konzumace vede k poruchám zažívacího systému, ledvin, jater či srážlivosti krve. Zneužíváním léku rozumíme jeho aplikaci buď z jiného než terapeutického důvodu, nebo ve vysokých dávkách po dlouhou dobu. Léčba závislosti na lécích by měla být zahájena co nejdříve, je nutné jednak odstranit psychickou vazbu na drogu, jednak ulehčit překonávání abstinenčních příznaků. Člověk vyléčený ze závislosti na lécích, by se měl doživotně vyvarovat nejen návykových léků, ale také alkoholu a dalších návykových látek, neboť hrozí riziko přesmyku závislosti. Na lécích nenávykových (běžně prodávané léky na bolesti hlavy) je možné získat psychický návyk. Vhodné je nebrat žádné léky a pokud možno řešit problémy na přírodní bázi a vhodnou terapií.

Pro určení diagnózy zneužívání je podstatný fakt, že důsledkem je zdravotní poškození buď tělesné, například onemocnění jater a ledvin, nebo psychické, třeba úzkostné stavy. Zneužívání s sebou nese řadu dalších rizikových faktorů, mezi něž patří předávkování, interakce s jinými léky a alkoholem nebo úrazy zejména při zneužívání tlumivých léků.

Velké riziko hrozí u opioidů, mezi něž patří jak přírodní látky (opium, morfin), tak syntetické deriváty, z nichž nejznámější je kodein. Syndrom závislosti na opioidech se rozvíjí poměrně rychle a abstinenční a odvykací příznaky se podobají chřipkovým. Typické jsou bolesti svalů nebo svalové křeče, nevolnost a zvracení, průjem, rozšíření zornic. Na pozoru bychom měli být i u tlumivých léků. Mezi ně patří barbituráty, benzodiazepiny a hypnotika, tedy léky určené ke zklidnění, k léčbě úzkostných stavů a nespavosti. Tlumivé léky jsou často zneužívány k navození pocitu pohody, ke snížení úzkosti a zábran.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.