Kód pojišťovny

Léčebné využití inhalace

Ilustrační obrázek

Jedná se o léčebnou metodu, která využívá vdechování par minerálních vod, roztoků léků nebo jejich aerosolů. Inhalaci můžeme provádět pomocí speciálního přístroje tzv. inhalátoru nebo vdechováním par buď vroucí nebo teplé kapaliny. Existují dva typy inhalace, a to přirozená, kdy dochází k příznivému působení čistého vzduchu nebo umělá, při které se léčebné látky rozptýlí pomocí stlačeného vzduchu, plynu, páry nebo ultrazvuku. První zmínky o inhalaci jsou již 4000 let staré.

Jaké jsou přednosti inhalace?

Inhalace má minimální vedlejší účinky, neboť pomocí inhalace lze aplikovat mikrogramové dávky léků. Množství účinných látek, které pronikají do dýchacích cest se odvíjí od kvality aerosolu, techniky vdechování a stavu sliznice. Hlavím účelem inhalace je uvolnění stahů svalstva a rozšíření jejího průsvitu. Dále uvolnění hlenu ze sliznice dýchacích cest a dodání léčebné látky na sliznici dýchacích cest.

Jaké existují typy inhalátorů?

Existují různé typy inhalátorů. Jedná se např. o ruční kapesní inhalátory (nemocní je nosí u sebe a nádržka s léky se stlačí rukou – dojde ke vpravení léku přes nosní masku), aerosolové inhalátory, parní inhalátory, elektrické a ultrazvukové.

Parní inhalace

Léčba pomocí parní inhalace je efektivní při zmírňování ucpání průdušek rachitidou, rýmou a řadou dalších respiračních chorob. Parní inhalace uvolňuje uspané vedlejší dutiny nosní i dýchací cesty a umožňuje odtok hlenu, snazší dýchání a rychlejší hojení. Při přípravě páry můžeme použít vodu, nebo do ní můžeme přidat sušené nebo čerstvé byliny nebo bylinné oleje pro stimulaci léčebných účinků.

Které byliny tlumí podrážděnou sliznici?

Mezi byliny, které mohou zmírnit a utlumit podrážděnou sliznici patří např.: lopuch, ptačinec, divizna, broskvová kůra nebo americký jilm. Tyto byliny můžeme používat izolovaně, ve vzájemných kombinacích s prostředky na vykašlávání.

Jaké jsou zásady inhalace?

Při inhalační léčbě je nezbytné dodržovat následující pravidla:

  •         typ inhalovaného roztoku, pořadí a délku inhalace určí lékař
  •         inhalovat je nutné nalačno, a to nebo nejdříve 2 hodiny po jídle
  •         pacient by měl při inhalaci sedět pohodlně v rovném sedu, plosky nohou opřené o podlahu, předloktí nebo lokty opřené o plochu podložky
  •         tvořící se hleny by měl nemocný vykašlávat do papírových kapesníků a odkládat do igelitového sáčku
  •         po inhalaci se doporučuje 20 minut setrvat v klidu v pokojové teplotě
  •         po inhalaci by inhalovaný neměl 30 minut přijímat tekutiny, stravu
  •         v případě, že lék obsahuje kortikoidy, je nutné si po ukončení inhalace vypláchnout  ústa
  •         kojenci  a batolata inhalují v náruči matky pomocí inhalační masky 

Oxygenoterapie

Otto Heinrich Warburg - nositel Nobelovy ceny  použil kyslík jako první pro léčebné účely a svým výzkumem zahájil léčbu kyslíkem v roce 1930. Oxygenoterapie je regenerační kyslíková kúra, při které se asi 30 - 60 min. inhaluje koncentrovaný kyslík pomocí masky nebo nosní cévky a často se kombinuje s užíváním antioxidantů a doplňuje dechovým cvičením. Tato metoda se doporučuje zejména u srdečních onemocnění, při bolestech hlavy, nechutenství, zvýšené únavě, poruchách spánku a při psychických problémech a depresích. Metoda se naopak nedoporučuje při epilepsii, zvýšené činnosti štítné žlázy a po transplantaci orgánů.

Jak často se doporučuje oxygenoterapie absolvovat?

Doporučení je ryze individuální, oxygenoterapii se doporučuje aplikovat minimálně 5 - 10 x (stačí 30-60 minut), někdo, kdo má dlouhodobé bolesti hlavy, bere kúru dokonce každodenně.

Kyslíkový stan

Prostřednictvím kyslíkového stanu může sportovec využívat metodu tréninku a také spánku v rozdílných simulovaných  nadmořských výškách. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.