Kód pojišťovny

Dopřejte dětem čas k úplnému uzdravení

Ilustrační obrázek

Pravda je dnes taková, že rodiče jsou příliš zaměstnaní, a ve chvíli, kdy již dítě po nemoci působí „zdravě“, posílají ho hned do školy či zpátky do školky. Přitom se ale zapomíná, že velmi důležitá je rekonvalescence. Zvlášť u dětí s opakovanými virózami nebo některou chronickou chorobou.

Běžná viróza trvá týden. Pokud je dítě čilé a dva dny bez teplot, pak může zpět do kolektivu, doporučuje se ale, aby se ještě 3-5 dní neúčastnilo závodivých akcí a plavání.
Při léčbě antibiotiky je nutná lékařská kontrola ke konci léčení, což je většinou 7-10 dní. Pokud je vše v pořádku, stačí dodržovat klidový režim ještě týden. Obecně platí pravidlo – jak je dlouhá léčba antibiotiky, tak dlouhá je i rekonvalescence. Dál se přístup liší podle roční doby a počasí. Na jaře a v létě, kdy je venkovní teplota 18-25°C, není větrno, lze po 10-12 dnech bez velké fyzické aktivity povolit dítěti návrat k běžným činnostem. Ovšem v mrazivém počasí je třeba k běžné zátěži přecházet opatrně a pozvolna. Sliznice narušené nemocí jsou totiž velmi křehké a citlivé a mráz pod -8 či -10°C je velmi snadno dále porušuje. Tím se otevírá cesta k novým choroboplodným zárodkům.

V době nemoci musíme přihlížet k celkovému stavu dítěte a k době, po kterou trvaly vysoké horečky. Má-li dítě v době léčení zájem o hračky, začíná mít chuť k jídlu a má po celý den teplotu pod 38°C, je možno mu povolit hrát si v klidu mimo postel. Nejsou-li velké teplotní rozdíly venku a uvnitř, je možné dovolit dítěti pobyt venku, pokud má teplotu pod 37,5°C (nanejvýš na hodinu).
Nenuťte dítě dohánět školní látku hned, jak je mu lépe. Vynucená poloha u úkolů je namáhavá a vysiluje organismus, a navíc by dítě mělo přemýšlet, a i to je vysilující. Myslet si, že dítě bude mít hned po návratu do školy vše dohnáno, je nesmysl.

Dětský organismus by nejen po nemoci neměl být přetěžován tučným nebo těžkým jídlem.

Vhodné je kuřecí nebo rybí maso, dostatek zeleniny a ovoce a hlavně dostatek tekutin – chladný ovocný čaj oslazený glukopurem nebo džus ředěný minerálkou.

Při užívání antibiotik jsou vhodná probiotika, která upravují trávicí pochody, zlepšují vstřebávání živin a nedovolují škodlivým bakteriím množení ve střevech.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.