Kód pojišťovny

Proč mít rád sex

Ilustrační obrázek

Sex je zdravý, posiluje obranyschopnost a prodlužuje mládí. Nevěříte?
Sex posiluje obranyschopnost. Když spolu dva lidé sdílejí intimitu, jsou si tak blízko, že jejich imunitní systém nabývá dojmu, že by se měl bránit proti případným nemocem, které protějšek může mít. A proto vyšle spousty imunitních buněk, které zničí všechny zárodky, jež jim přijdou do cesty. Bolesti hlavy nebo nachlazení odezní rychleji a drobná poranění se hojí lépe. Ten, kdo není nemocný, díky pravidelnému milování často neonemocní. Je to dáno i tím, že jsou nahrazeny stresové hormony, které do té doby organismus oslabovaly, hormony štěstí.

Rozhodující pro vznik infarktu je „nedostatek lásky“. Důkaz o tom podaly studie Mezinárodního institutu bioenergetické analýzy v New Yorku, které ukázaly, že dvě třetiny pacientů s infarktem srdce byly sexuálně frustrovány nebo měly takzvaně „zlomené srdce“. Krevní tlak přitom klesá již s prvními něžnostmi, což z dlouhodobého hlediska také může zmírnit riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Při třech až čtyřech pohlavních stycích týdně se dokonce sníží až o polovinu.

Sex také zmírňuje bolesti hlavy i nevolnost způsobené záchvaty migrény. Na univerzitě v Yale zjistili, že sexem se postupem času zmenšují také menstruační bolesti. U mužů hraje rozhodující roli pro dosažení erekce oxid dusíku, který roztahuje cévy. A tím působí preventivně při onemocněních srdce a krevního oběhu. A čím častěji muži ejakulují, tím nižší je pravděpodobnost, že onemocní rakovinou prostaty. Vědci z Austrálie to objasnili tak, že čím častěji se „trubice“ propláchne, tím méně často v nich uvízne něco, co by mohlo buňky poškodit. Vysoká hladina testosteronu by mimo jiné měla u mužů zlepšovat paměť.

Kvalitní sex zeštíhluje a zlepšuje kondici. Při milostném aktu trvajícím půl hodiny se spálí zhruba 350 kalorií. Sex je jistě nejpříjemnějším protahovacím cvičením. Fyzickým výkonem se zlepšuje funkce srdce coby pumpy a rozproudí se krevní oběh. Posiluje se svalstvo pánevního dna, čímž se předchází oslabení močového měchýře v pozdějším věku. Díky sexu si zlepšujeme celkové držení těla, sex také pomáhá odeznít bolestem zad a kloubů.

Při milování proudí tělem endorfiny, které projasňují mysl. Účinek, kdy doslova záříte štěstím, může trvat až 24 hodin. Pravidelný sex může dokonce dlouhodobě zbavit pocitu strachu a depresí. Kromě toho posiluje sebevědomí, protože máme pocit, že partner vnímá naše tělo jako přitažlivé.
Na univerzitě v Edinburghu prokázali, že páry, které se spolu pravidelně milují, vypadají v průměru o sedm let mladší. Pokud se spolu milují třikrát týdně, pak dokonce o deset let. Je to způsobeno tím, že se omezuje tvorba hormonů stresu a srdce při milostném aktu více prokrvuje celé tělo. To je pak až do konečků prstů mnohem lépe zásobeno kyslíkem, minerálními látkami, vitaminy. Máme napnutou pleť, pokožka jen září. Především pro ženy jsou milostné hrátky elixírem mládí. Pokud mají sex alespoň jednou týdně, zdvojnásobí se v krvi hladina estrogenu – tento hormon nejen řídí menstruační cyklus, ale způsobuje také, že jsou vlasy lesklejší, a současně oddaluje menopauzu a proces stárnutí buněk.

Jak spolu souvisí sex a spánek? Oxytocin, který je vyplavován již při objetí nebo něžnostech, způsobuje u mužů únavu. U žen se pak jeho účinky dostavují pomaleji, ale i ony pak spí hluboce a tvrdě, což je dáno i tím, že se snižuje stres. Problémy a starosti prostě zmizí. Tento hormon také způsobí to, že se cítíme být s partnerem více spojeni, jsme si bližší. A protože je sex tak dobrý, nemůže ho být nikdy dost. Neexistuje přesné doporučení, kolik pohlavních styků týdně je „pravidlem“, vždy záleží na partnerech, aby frekvence milování vyhovovala oběma.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.