Kód pojišťovny

Co máme jíst v létě?

Ilustrační obrázek

Léto patří k našim oblíbeným měsícům, protože bývá spojeno se sluníčkem dovolenou a prázdninami. Pokud si chceme léto užít plnými doušky a načerpat energii, měli bychom své stravování přizpůsobit tomuto ročnímu období. Podle tradiční čínské medicíny je létu připisován symbol ohně, který se vyznačuje největší horkostí, která je velice intenzivní, ale také i suchostí a velkou aktivitou. Podle toho bychom také měli volit oblečení, konzumovat potraviny a žít.

Strava

Horkost léta bychom měli vyvážit potravou, která by měla být chladnější a odlehčená, avšak ne ledová a studená, protože taková potrava ochlazuje slinivku břišní, což je centrum našeho trávení. Zmrzlina by měla být pouze občasnou pochoutkou a ne základní potravinou léta. Zelenina by měla patřit mezi základ stravy v létě a také nám nabízí široký sortiment , který bychom měli využít. Doporučuje se používat veškeré druhy zeleniny, ale převažuje zelenina zelená (natě, divoké zeleniny, pórek, kadeřavá kapusta, čínské zelí, ledový salát apod.

Úprava jídla

S ohledem na schopnost trávení je potřeba v létě dbát na úpravu zeleniny. Doporučuje se zejména napařování, krátké vaření, ve vrstvách a krátké sortýrování. Naopak omezíme smažení nebo pečení. K jídlu si můžeme připravit saláty s použitím větší složky syrové zeleniny nebo saláty presované.  Na našich talířích by neměla chybět ani syrová zelenina (např. melouny, cukety, okurky apod.). Luštěniny bychom měli zařazovat pravidelně a sezónní ovoce zařazujeme jak na svačiny, tak na dezerty. Mějme však na paměti, že ovoce jej pochutina a osvěžující složka, což je známka toho, že se nejedná o základní složku potravy.

Tekutiny

V létě se více potíme a příjem tekutin je důležitý pro dodání vlhkosti a ochlazení. Množství tekutin se odvíjí od venkovní teploty a složení stravy, kterou jíme. Celkový denní příjem tekutin se v létě pohybuje okolo 1,5 až 2,5  litru. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.