Kód pojišťovny

Pomerančová pokožka

Ilustrační obrázek

Každá žena touží po krásné a atraktivní postavě. Stehna, která hyzdí dolíčky na sebevědomí příliš nepřidávají a nadměrné tukové polštářky mnohdy nelze pod ani oblečením zakrýt. Většina žen jako pomeranč vypadat nechce. Celulitida je zánětlivé onemocnění podkožní tkáně, jedná se o zvětšené tukové buňky v partiích stehen, sedu, břišní stěny nebo na pažích, do nichž se ukládají produkty látkové výměny

První projevy

První projevy onemocnění postihují ženy takřka v každém věku. Podstatou nápravy je upravení metabolismu, krevního oběhu a lymfatického odtoku v oblastech podkoží. Nejdůležitějším smyslem lymfatické drenáže celého těla, obličeje i dekoltu je odplavení a aktivní odvedení zplodin metabolismu z místních tkání. Při masáži odborníci doporučují používání přípravků z mořských řas, protože mají schopnost vstřebávat škodliviny.

Jaké jsou příčiny celulitidy?

Příčiny celulitidy jsou genetické a hormonální. Patří k nim poruchy jater a nezdravý způsob života. Vzniká vlivem zpomalení lymfatického odtoku v dané partii, na které se mimo jiné podílí také snížená tělesná aktivita.  Lymfa neteče sama od sebe, proudí zejména tehdy, když se pohybujeme. Její tok však můžeme imitovat pomocí tlaku a protitlaku.

Kosmetický problém

Celulitida je především problém kosmetický, nikoli zdravotní. K jejímu výskytu dochází zejména v období puberty, během těhotenství, klimakteria, někdy jako důsledek užívání hormonálních léků. Vznik tím, že tukové buňky, jimiž jsou ženy vybaveny bohatěji než muži, se začnou zvětšovat, tlačí na pokožku zevnitř a na stehnech, bocích i hýždích  se projevují jako tzv. matracový fenomén.  K tomu přičtěme sedavý způsob života, absenci pohybu, nevhodnou stravu a nadváhu a problém je na světě.

Obecná doporučení

Měli bychom vypít 2,5 l tekutin, méně solit, chodit na dlouhé procházky, používat mořské řasy, které obsahují vápník, draslík, sodík, zinek, měď a železo. Doporučuje se také pít čaj z kopřivy, pampelišky, přesličky, břízy nebo trnky, který připravíme z jednoho až dvou lžic byliny a zalijeme pomocí vroucí vody a necháme zhruba 10 minut vyluhovat. Čaj můžeme popíjet 2x denně.

Vyzkoušejte jalovec

Jalovec má několik působících účinků. Podporuje látkovou výměnu, činnost trávicích orgánů, ledvin a močového měchýře. Doporučená směs tvoří 5 kapek jalovcového oleje, 7 kapek levandule a 6 kapek pomerančového oleje, který smícháme s 50 ml jojobového nebo olivového oleje.

Lymfatické masáže

Pro celkové pročištění lymfatického systému se doporučují lymfatické masáže, které mají velký účinek. Odborníci po vstupním vyšetření zvolí správný postup a počet masáží. Je potřeba vzít v úvahu také způsob života, zdravotní stav, věk a další individuální zvláštnosti jednotlivce. Kromě masáží je důležitý také správně vedený pohyb a nácvik správného dýchání. Prospěšné mohou být také masáže pomocí kartáče, kefy, žíněných rukavic, apod.

Zázračné ovoce

K pevnosti pleti může pomoci tato kombinace ovoce: ananas, kiwi, papája a mango. Obsahují totiž velké množství kolagenu a dva důležité enzymy – bromelin a papain. Pokožka je velkým ukazatelem našeho zdraví a velmi rychle reaguje na nezdravou výživu, nadměrné hodování nebo hladovění, užívání alkoholu, tabákových výrobků nebo nedostatek spánku. Svému vzhledu také prospějeme cvičením: jógou, plaváním, jízdou na kole, návštěvou fitcentra.

Pozdrav slunci

Ráno je vhodné cvičit pozdrav slunci, který tvoří dvanáct fází. Protáhnete si tak páteř, končetiny, vytrénujete dýchání a omladíte organismus. Nečekejte ihned převratné výsledky, buďte trpěliví.

I malé a postupné změny organismu prospívají a povzbuzují nás v našem úsilí. Pravidelný pohyb zvyšuje příjem kyslíku, a to je nezbytné pro přísun životní energie. Jestliže to však přeženeme  a organismus zatěžujeme více, spíše si ublížíme. Správné okysličení krve má vliv na naše zdraví a duševní pohodu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.